Berta Sándor

Az okostelefonok mindenkit egyenlővé tesznek

Douglas Coupland író egyáltalán nem tartja fontosnak az adatvédelmet. Szerinte sokkal érdekesebb az a kérdés, hogy vajon a technológiai fejlődés egy ateista vagy egy vallásos világ kialakulásához vezet majd?

Douglas Coupland egy németországi NATO-támaszponton született, majd Vancouverben tanult és 1991-ben jelent meg a Generation X: Tales for an Accelerated Culture című regénye, ami világsiker lett. A Newsweek a kötetet egy olyan fiatal portréjának nevezte, aki túl sokat nézett televíziót és túl keveset dolgozott.

"Bizonyos értelemben az okostelefonok minden embert egyenlővé tesznek, vagyis mindenki tudhat mindent. Azonban a mindentudás nem annyira érdekes, mint hisszük. Mindenki együtt ül és valaki feltesz egy érdekes kérdést. Az emberek ilyenkor ahelyett, hogy közösen tanakodnának, inkább előkapják a telefonjukat és rákeresnek a Google segítségével a válaszra. A mindentudáshoz hasonlóan az adatvédelem sem fontos. A Facebookkal kapcsolatos viták például mulatságosak. Néhány éven belül lesz egy olyan adattároló, ami képes lesz minden ember szokásait és információit megőrizni. Ez az eszköz el fog férni a nadrágzsebben és bármelyik szupermarketben meg lehet majd vásárolni 79 centért. Ez így vagy úgy, de be fog következni."

"Van annak egy bizonyos bája, amikor valaki azt hiszi, hogy szabályozhatja ezeket a folyamatokat. Ez olyan, mintha valaki az 1950-es években azon gondolkozott volna, hogy milyen magas lehet egy tetőn elhelyezett televíziós antenna. Ezek olyan kérdések, amik maguktól rendeződnek. Az elmúlt tíz évben annyi minden változott meg és nem csak 2001. szeptember 11. miatt. Annyi úttörő fejlesztéssel szembesültünk, hogy szellemileg még mindig nem tudtuk utolérni magunkat. Az internet megváltoztatja a politikát, az okostelefonok pedig a közös életünket. Érdekes lenne megtudni, hogy egy éven keresztül miként létezne a társadalmunk az összes új találmány nélkülm, de erre a szünetre természetesen nem fog sor kerülni."

"Épp nemrég írtam meg Marshall McLuhan kanadai kommunikációelméleti szakember önéletrajzi művét. Ekkor vettem észre, hogy 50 évvel korábban mennyire precízen leírta a világunkat és az olyan cégeket, mint az eBay, a Paypal vagy éppen a Twitter. Ő azt vallotta, hogy akkor tudunk a legjobban megbirkózni a technikai változásokkal, ha felismerjük a visszatérő mintákat. Viszont én semmiképpen sem szeretnék visszatérni 1991-be, amikor még nem léteztek okostelefonok" - nyilatkozta Douglas Coupland.

Az író kifejtette: a felhasználóknak ma már gyakorlatilag korlátlan hozzáférésük van az információkhoz. Mindez vezethet az egyiptomihoz hasonló eseményekhez éppúgy, mint az angliai zavargások lemásolásához. Az egyre gyorsabb, könnyebb és olcsóbb hálózati lehetőségek különböző törzsek kialakulását hozzák magukkal. Az összezártság bármely formája leegyszerűsödhet, illetve felerősödhet az új technológiáknak köszönhetően. A kérdés az, hogy ez a technológiai fejlődés egy ateista vagy egy vallási világ kialakulásához vezet-e majd? Ez a kérdés még nem dönt el. Pont akkor, amikor azt hiszik az emberek, hogy a technológia felvilágosultságot jelent, megjelennek a vallási fanatikusok és megszerzik a technológiát.

Szerinte hajlamosak vagyunk azt feltételezni, hogy az internet és más technológiák automatikusan a demokráciát erősítik, építik, de ez nem igaz. Néhány esetben valóban ezt teszik, hiszen az emberek felhasználhatják a Facebookot és a Twittert például egy elnyomó rezsim elleni felkelés megszervezésére. De ezek rezsimek szintén felhasználhatják ugyanezeket az eszközöket az ellenzék azonosítására és szemmel tartására. Coupland direkt nem regisztrálta magát a Facebookon, mert tudta, hogy függővé válna. Végül egy barátja hívta meg, csatlakozott is, de nem fog többet belépni, mert szerinte a közösségi oldal olyan, mint a drog. A Twitterrel kapcsolatban ugyanakkor nincsenek ilyen félelmei.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • shownomarcy #14
    Óóó istenem...
    inkább írja a sci-fi regényét, vagy mit, oda valók az ilyen szövegek és ne adjon több interjút :D vagy lehet ez már a regény promója? :P
  • hangulati #13
    ahhoz, hogy tudd, hogy mire keresel valaszt az okostelcsin, tisztaban kell lenned azzal, hogy mit nem tudsz. ez a lenyeg. aki nem akarja tudni, nem is keresi. eddig konyvtarba kellett menni, most ez gyorsabb. kar, hogy nem sokkal gyorsabb.
  • B0nFire #12
    "Ez a kérdés még nem dönt el." – WTF?
    "De ezek rezsimek szintén felhasználhatják" – WTF 2.0? Miféle cikk ez? "Ezek A rezsimek", vagy "EzeN rezsimek" – lehet választani. De ha nem tetszik tudni magyarul, akkor ne tessék újságcikket írni. A nyelvtudás a minimum.
  • wraithLord #11
    "Amúgy az emberek miért vesznek ilyen okostelefonokat?"

    A legegyszerűbb válasz, hogy azért, mert lehet kapni.
    Plusz a gyártó el is hiteti az emberekkel, hogy kell az nekik.

    Én sem tudom, mire jó. Mondjuk még soha nem is volt. És még élek...???
  • Kornan #10
    Amúgy az emberek miért vesznek ilyen okostelefonokat? Milyen olyan pluszt nyújt egy mondjuk érintőképernyős mobilhoz képest, amit az emberek gyakran használnak?

    Abból amit halottam netezésre jobb, ha van ilyen mobilneted. Ezért nekem nem éri meg. Mobil + laptop inkább, ha akarnék ilyet. Van még más esetleg, amitől jobb?

    Miért vegyek ilyet?

    Van olyan akinek van ilyen?
  • nlght #9
    Csak az amcsi szabadalmi rendszerrel nem számoltak, amit zsebtömködésre és nem a fejlődés elősegítésére találtak ki, a kartellezést nem is említve, mert a cégeknek az az érdeke, hogy minél jobban kaszáljon a piacon éveken keresztül, nem pedig az, hogy fejlesszen és árversenybe kerüljön, ahol remélhetőleg nem ő fog kivérezni. Sztem sokkal több kartellszövetség van még manapság is érvényben, mint amit sejtünk...
  • geo89 #8
    Haha a csávó lehet sokat nézte a capricát

    Amúgy meg igaza van tűzbe a f@szbúkkal !!!
  • kvp #7
    "Ez olyan, mintha valaki az 1950-es években azon gondolkozott volna, hogy milyen magas lehet egy tetőn elhelyezett televíziós antenna."

    Nincs teljesen a talajon az illeto iro. Igen is szabalyoztak, pl. ezert is nem lognak bele antennak a repulesi utvonalakba... Egyebkent meg az, hogy majd lehet kapni olyan adathordozot, amire minden fontos megfigyelesi adat rafer meg nem jelenti azt, hogy ezeket az adatokat barki meg is tudja szerezni. Ez utobbi csak akkor kovetkezhet be, ha hagyjuk neki, tehat nem foglalkozunk a temaval.

    Az ateista vs vallasos vitat meg hagyjuk, ez teljesen fuggetlen a technologiatol. Igy akar mindketto is jelen lehet egyszerre, mint ahogy napjainkban is igy van.
  • jackoneill90 #6
    "az a kérdés, hogy vajon a technológiai fejlődés egy ateista vagy egy vallásos világ kialakulásához vezet majd?" Mintha a south parkba is lett volna hasonló epizód admikor ezt feszegették. Cartmen mikor lefagyott a jövőben ébred.
  • finizlik #5
    Vallás Vs. Tudomány? Mé' kő' a meséket a valódi tudáshoz hasonlítani?