Berta Sándor

Licencdíjakat kér Európában alkalmazásaiért a Google

Máris látszik az EU bírságának a hatása, változtat eddig alkalmazott gyakorlatán az amerikai cég. Csak így lehet esélye más vállalatok szoftvereinek.

Az Európai Bizottság júliusban 4,3 milliárd euróra büntette meg a Google-t az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint az óriáscég 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. Amennyiben a Google 90 napon belül nem vetett volna véget ennek a gyakorlatnak, akkor az Alphabetnek - a Google anyavállalatának - az átlagos napi globális árbevétele legfeljebb 5%-át kitevő bírságot kellett volna fizetnie. Sundar Pichai, a Google vezetője már akkor hangsúlyozta, hogy fellebbezni fognak a döntés ellen és ez nemrég megerősítést nyert. Most azonban történt egy másik fontos bejelentés, amely alapjaiban változtathatja meg a mobilpiacot.

A The New York Times számolt be arról, hogy a társaság október 29-től az Európában eladott okostelefonok és táblagépek után licencdíjat fog kérni a mobiltelefon-gyártóktól a Google Play és más alkalmazások használata után. A módosítás hatására licencdíj vonatkozik majd többek között a Gmail, a YouTube és a Google Térkép előzetes feltelepítésére és alkalmazására. A díjköteles programok listáját ugyanakkor a társaság egyelőre nem hozta nyilvánosságra.

A hardvergyártók számára lehetőség van arra is, hogy alternatív Android-verziókat alkalmazzanak a Google szoftvereivel együtt. Az óriáscég többek között olyan licencdíj-csomagot akar kínálni, amely magában foglalja a Play Store, a Gmail, a YouTube és a Térkép szolgáltatásokat. Egy másik csomag pedig a keresőt és a Chrome böngészőt tartalmazná. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az egyes díjcsomagok mennyibe kerülnének. A vállalat ezzel a lépéssel reagált az Európai Bizottság büntetésére. Amennyiben a fellebbezési eljárás során a Google javára ítélnek, akkor az megszünteti az új modellt. Az ítélethozatalra ugyanakkor csak évek múlva lehet számítani.

Hiroshi Lockheimer, a Google platformokért és ökorendszerekért felelős alelnöke azt írta, hogy a keresőjük és a Chrome böngészőjük, valamint az alkalmazásaik előzetes feltelepítése lehetővé tette, hogy finanszírozhassák az Android fejlesztését és ingyenes terjesztését. A licencrendszer az okostelefonokhoz és a táblagépekhez egyaránt elérhető lesz az Európai Gazdasági Térség területén. Az EGT magába foglalja az Európai Unió 28 tagállamát, továbbá Izlandot, Liechtensteint, Norvégiát és Svájcot. Azok a gyártók, akik hajlandók kifizetni a licencdíjakat a Play Store, a YouTube, a Gmail és a Térkép esetében, plusz költségek nélkül telepíthetik fel a készülékeikre a keresőét és a Chrome böngészőt.

Az Európában legsikeresebb értékesítőnek számító Samsung és Huawei még nem kommentálta a Google döntését, s egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a gyártók átterhelik-e a plusz költségeket a felhasználókra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #21
  Érvek nélküli, levegőbe beszélő kinyilatkoztató, ez meg te vagy.
  Robbantsd fel a cégeket, akkor majd boldogabb leszel....ja nem. Munkád sem lesz...
 • ostoros #20
  Szerecsen mosdatás, relativizálás, ez vagy te.
 • TokraFan #19
  Nem nyalok körbe senkit, itt eleve nem emberekrők volt szó, hanem cégekről...Az pedig nem az egyén anyagi helyzete és/vagy sikere alapján dől el, hogy "szemét" vagy "jóságos" (ezek eleve erősen szubjektív fogalmak, számos körülménytől függnek). A te szemedben úgy látom, eleve szemét mindenki aki jobban él mint te, tehát alapvetően beletuszkolod a "szemét ember" dobozba őket, függetlenül attól, hogy tudnál róluk bármit is, ismernéd a sikertörténetüket, és hogy mennyit dolgoztak a sikerért, a vagyonért. Nem védem a gazdasági bűnözőket, sőt, de attól elhatárolódom, hogy irigykedésből eleve gyűlöljek mindenit, aki gazdag és sikeres. Ez utóbbi kettő elérhető tehetséggel és kitartó munkával is, ami nem gyűlöletet érdemel hanem tiszteletet, az más kérdés, hogy az átlag magyar az árnyalatok meglátására nem képes, csak odáig lát, hogy "menny és pokool, fekete meg fehér".

  Az okfejtésem pedig realisztikus. Nem láttam tőled ellenérvet.
 • ostoros #18
  Az okfejtésed pedig hamis.
 • ostoros #17
  Nálad mindig azt érzem, hogy azt aki szemét ember, te körbenyalod, amennyiben elég pénze van.
 • TokraFan #16
  Ennek meg mi köze a monopóliumhoz? A platformválasztás lehetőségén van a hangsúly!
  A Microsoft pedig más tészta volt, és közel sem lett megcseszve, tekintettel arra, hogy mai napig a leginkább beágyazott szotveres cég a közigazgatásban is. Az EU-n belül senki nem irtotta ki mondjuk az iskolákból. Ráadásul mai napig árukapcsol egy zárt platformon, az IE, a Bing és egyéb fosok révén. Más kérdés, hogy az emberek nem kérnek a Bing-ből -és nem kérnem az IE-ből sem, a piaci részesedése a béka segge alatt van, hála a jó égnek-...A Google viszont sikeres, tehát le kell húzni, mert ahhoz már ész kéne, hogy versenytársakat kreáljunk az EU-n belül. Erről szól _valójában_ a történet.
  Tévedés ne essék...nem vagyok Google fan, de ezt a balkáni/magyar mentalitást -miszerint mindenki aki sikeres, dögöljön meg- olyan távol szeretném tartani magamtól, amennyire csak lehet. A Google-t lehet b*sztatni számos okból kifolyólag, de pont amiatt nem hiszem, mert felépített egy platformot és azt sikerre vitte! Teccett volna sikerre vinni egy EU-s cégnek...csak az ugye nem megy...mert sz*r a finanszírozási rendszer, körülményes és lassú a jogalkotás satöbbi...
 • TokraFan #15
  Aha, és ha mindenkit felrobbantasz, akkor veled mi lesz? Nálad valahogy mindig azt érzem, hogy aki sikeres vagy ne adj isten gazdag, azt zsigerből utálod. Ez meg eléggé szomszéd tehne mentalitás.

  Egy dolgot mindig elfelejtesz! Semmit nem kötelező használni, tehát az egész okfejtésed értelmetlen. Zavar a Google? Ne használd! Netezni sem kell, senki nem kényszerít rá. Ha viszont használod, akkor meg nem értem, mit vársz? Ingyen adják a két szép szemedért? Nyilván profitot akarnak termelni, mindenki azt akar. Ha ez zavar, robbantsd fel az egész bolygót, mert mindenhol, minden így működik...Az utolsó segédmunkás is profitért dolgozik (igen, a fizetés is profit)
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.10.20. 03:37:05
 • ostoros #14
  Az, hogy az egyik bandát felrobbantanám, nem jelenti azt, hogy a másik bandát nem robbantanám fel.
 • mauser81 #13
  Egyrészt bizony monopol helyezet van. Ha nem így gondolod, akkor kérlek sorold fel azon más platformokat, amik elérhetőek 200eFt alatti telókon, van app store-juk és van legalább 10%-os részesedésük.:)

  Másrészt, a G nem azért kapta nagyon megérdemelten a bűntetést, mert ingyen adja az Androidot s egy olyan platformot, ami a vevőknek esetleg szimpatikus, hanem azért, hogy az ezzel kialakított monopol helyzetével visszaélve, erre ráhúz olyan szolgáltatásokat amivel megöli a járulákos piacokat is.

  Ms-t is nagyon helyesen megcseszte az EU a hasonló árukapcsolás miatt anno.
 • TokraFan #12
  Azért van 80%-ban így, mert az emberek ezt _választják_! De nincs monopol helyzet, mert választhatnak mást is, ez napnál is világosabb. A windows foson meg ott volt a Bing és a többi MS baromság, az nem volt monopol? Persze, hogy az sem. Akkor lenne jogos a vád, ha az emberek nem választhatnának platformot, de mivel választhatnak, nincs miről beszélni...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.10.19. 03:40:39