Berta Sándor

Fellebbezett az EU büntetése ellen a Google

Az amerikai óriáscég a várt döntést hozta meg.

Az Európai Bizottság júliusban szabott ki 4,34 milliárd eurós bírságot a webes cégre az európai uniós trösztellenes szabályok megsértése miatt. Az EU szerint a Google 2011 óta jogellenes korlátozásokat vezetett be az Android eszközgyártók és mobilhálózat-üzemeltetők számára annak érdekében, hogy bebetonozza erőfölényét az általános internetes keresés terén. A döntés alapján a Google köteles lett volna 90 napon belül beszüntetni a gyakorlatát, ellenkező esetben az Alphabetnek - a Google anyavállalatának - az átlagos napi globális árbevételének legfeljebb 5%-át kitevő bírságot kellett volna fizetnie.

Arra számítani lehetett, hogy a társaság aligha fogja befizetni a hatalmas bírságot, hanem inkább fellebbez majd és így is történt. A Google egy elektronikus levélben azt írta, hogy a fellebbezési keresetét az Európai Unió Bíróságához nyújtotta be. A beadványban többek között érvként szerepelnek Sundar Pichai szavai. Az óriáscég első embere azt mondta korábban, hogy az Android a korábbinál sokkal nagyobb választékot tett elérhetővé a felhasználók számára.

A jogerős ítéletig akár évek is eltelhetnek és a végső szót az Európai Unió Bírósága fogja kimondani, ha a Google megfellebbezné az intézményhez tartozó törvényszék által hozott ítéletet. A tengerentúli konszern számára az sem jelent könnyebbséget, ha nem fizeti ki a pénzbírságot, hiszen az Európai Bizottság döntése miatt már jelentős mértékben csökkent a második negyedéves nyeresége. Ráadásul a 4,34 milliárd eurót is elkülönítette, hogy végszükség esetén rendelkezésre álljon. Ez utóbbi lépés pedig szintén negatívan befolyásolta az eredményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!