Berta Sándor

Kontakt­lencsén át is betekinthetünk majd a kiterjesztett valóságba

Szakértők úgy vélték, hogy már rövid időn belül elérhetők lehetnek az első kiterjesztett valóság kontaktlencsék.

A kereskedelem már régóta felfedezte magának a kiterjesztett valóságban rejlő lehetőségeket, a technológiához szükséges hardverek már rendelkezésre állnak. Az ilyen valóság szemüvegek a vállalati környezetben várhatóan gyorsan és masszívan el fognak terjedni. A Boeing szerelőjének például nem lesz szüksége arra, hogy a kezébe vegyen egy kézikönyvet a repülőgépek javításakor, de a Google Glass továbbfejlesztett változatát olyan cégek is alkalmazzák, mint a Volkswagen vagy a General Electric. A DHL futárszolgálat bizonyos helyeken már az okosszemüvegeken jeleníti meg a munkaköri leírásokat és azokat alkalmazza a munkatársai képzéséhez is. A DHL egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy a technika átlagosan 15 százalékkal növelte meg a produktivitást és ezzel párhuzamosan csökkentette a hibák számát.

Stowe Boyd amerikai technológiai látnok szerint azonban ez még csak a kezdet és a szem körül hordozható elektronika logikus alternatívát jelent majd a rendkívül gyorsan elterjedő beszédvezérléssel szemben. Szerinte hosszú távon nem is a különleges szemüvegek fognak elterjedni, hanem a kiterjesztett valóság kontaktlencsék, amelyek képesek lesznek akár a vércukorszintet is mérni vagy el lesznek látva képernyőkkel. Ilyen vagy hasonló eszközök szabadalmát nyújtotta be eddig a Samsung, a Google és a Sony. A szakembert éppen ezért egyáltalán nem lepné meg, ha 10-15 éven belül megjelennének a kiterjesztett valóság kontaktlencsék. Valószínűleg nem viseli majd azokat minden második ember, de ez normális dolog, hiszen a technológiák mindig lassan terjednek el.

A Samsung már 2014 szeptemberében benyújtotta a kiterjesztett valóság kontaktlencséjének szabadalmát, amelyet 2016 áprilisában fogadtak el, de kérdéses, hogy lesz-e belőle valaha termék. A Purdue Egyetem kutatói pedig sikeresen ültettek be biokompatibilis szenzorokat a kereskedelmi forgalomban kapható kontaktlencsékbe, így a közeljövőben megvalósulhatnak az első intelligens kontaktlencsék. Az eszközök egészségügyi adatokat továbbíthatnak majd és alkalmasak lehetnek a megfelelő gyógyszeradagok bevitelére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Technologiailag megvalosithato, de kerdes mennyire kenyelmes hasznalni. Egyelore az is jo lenne ha mar a szemuvegeknel lenne hasznalhato es megfizetheto aru termek. (ami most elerheto az vagy draga vagy rossz minosegu)