Berta Sándor

A Google Glass segíthet az autista gyerekeknek

Tudósok gyermekek bevonásával tesztelték, hogy vajon az okosszemüveg megkönnyítheti-e az autisták életét.

Kutatók (Jena Daniels, Jessey N. Schwartz, Catalin Voss, Nick Haber, Azar Fazel, Aaron Kline, Peter Washington, Carl Feinstein, Terry Winograd, Dennis P. Wall) arra használták a Google Glass okosszemüveget, hogy segítséget nyújtson az autista gyerekeknek nehéz helyzetekben. Az autizmus spektrumzavarban érintetteknek gyakran gondot okoznak a közösségi interakciók, szeretnek egyedül lenni, kerülik a társaikat és felzaklatják őket a változás, az új dolgok. Ettől még ugyanúgy éreznek, látnak, hallanak, éreznek, gondolkodnak, csak az érzelmeik kifejezése és megélése más módon zajlik, nehézséget jelent nekik az összkép kialakítása, illetve másokon az érzelmek felismerése.

A szakemberek 14 autista gyerek bevonásával végeztek el egy több mint 10 héten át tartó kísérletet. A gyermekek családjai közül 12 esetében arról számoltak be a szülők, hogy a csemetéik sokkal inkább törekedtek a szemkontaktusra, mint a kísérlet előtt. A kísérlet keretében felhasználtak egy új okostelefonos alkalmazást, amely ötvözte a Google Glass okosszemüveget az arcfelismerő szoftverekkel, s lehetővé tette, hogy a viselő valós időben láthassa, hogy milyen érzelmek jelennek meg az emberek arcain. A szoftvert Dennis P. Wall, a Stanford Egyetem munkatársa és kollégái fejlesztették ki és több százezer arckép segítségével készítették fel.


A működési elv rendkívül egyszerű: a Google Glass kamerája rögzíti az autista gyerek előtti személyek arcait és az információkat továbbítja a programnak, amely összeveti a felvételeket a birtokában lévő adatokkal. Az alkalmazás nyolc érzelmet tud felismerni, ezek a boldogság, a szomorúság, a harag, az undor, a meglepetés, a félelem, a megvetés és a nyugalom. Amennyiben a szoftver ezen érzelmek egyikét fedezi fel a rögzített képeken, akkor elküldi az információt a szemüveg viselőjének, miközben a fejhallgatóban meg is nevezi az érzelmet. A Google eszközét általában hetente háromszor 20 percre használták a 3 és 17 év közötti autisták, s szinte mindegyiküknek segített.

A Sophisticated high speed object recognition engine (SHORE) és a hasonló alkalmazások szintén képesek az alapvető érzelmek (düh, bánat, félelem, öröm, meglepetés, undor) felismerésére. A tesztek megmutatták, hogy az alapérzelmeket az esetek körülbelül 90 százalékában jól mutatták meg ezek a megoldások. Mindez meglehetősen jó eredmény, hiszen az emberek 100 érzelmet tudnak kifejezni az arcukkal. A SHORE-t már 2015-ben integrálták egy szemüvegbe, így azóta autisták is használhatják. Azonban ezek a megoldások nemcsak az autistáknak jelenthetnek hatékony segítséget, hanem például a hatóságoknak (vámosoknak, rendőröknek stb.) vagy éppen az ápolóknak is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • molnibalage83 #6
  Pont ez jutott eszembe. Maga a készülék viselése is jelzi a külvilág felé a viselőjének állapotát. Ez lehet jó és rossz is, de én inkább előnyösnek gondolnám, mert így mindenki felkészülhet arra, hogy kicsit másféle hozállás szükséges az adott személyhez.
 • kvp #4
  "Egy vak ember esetében viszonylag könnyen észrevehető ha megjátsza a vakot. Egy autista esetében ez már nem ilyen 1xü."

  Egyertelmuen azonosithatova kell tenni a keszuleket, ami jelzi, hogy csak limitalt a tudasa. Az illetonek pedig igazolvany kell, amivel bizonyitani tudja, hogy neki erre szuksege van. Ugyanugy ahogy a mozagasserult igazolvany is kell a mozgasserult parkolohely hasznalatahoz. De a vakvezeto kutyahoz is jar megfelelo kisero papir. Moziba vagy muzeumba a belepeskor ellenorizni kell, hogy valodi-e az igazolvany, tenyleg az abban szereplo ember hasznalja-e a keszuleket es tenyleg modositatlan segedeszkozrol van szo. Barmelyik nem teljesul, az buncselekmeny (sokkal sulyosabb mint a titkokban filmezes).

  Egyebkent a fenti megoldas azzal a hatalmas elonnyel jar, hogy a tobbi ember is tudomast szerez arrol, hogy az illeto autista, hiszen ra van irva a homlokara. (marmint a keszulekre) Azzal jopar konflitkus elkerulheto ha az emberek legalabb egy resze tisztaban van a problemaval.
 • Neocortex #5
 • Macropus Rufus #3
  értem mire gondolsz. De - csak a vita miatt ;) - a kutya nem fog titokban filmezni. ;) mondjuk egy ilyen kisrác nem mehet be vele a moziba. De múzeumba sem. Egy vak ember esetében viszonylag könnyen észrevehető ha megjátsza a vakot. Egy autista esetében ez már nem ilyen 1xü. Értem ez alatt: ránézésre honnan tudjuk eldönteni, hogy autista vagy sem? Kell-e neki a szemüveg vagy sem.

  Szóval az alap 5let király. És biztos, hogy sokat segít az autistákon, de jelneleg szinte mindehol tilos az ilyen eszközt nyílvános helyen haszálni.
 • kvp #2
  Ez olyan mint a vakvezeto kutyak esete. Siman nem engednek be a legtobb helyre egy kutyat, foleg nem poraz es szajkosar nelkul. Ellenben egy vakvezeto kutyat a torveny szerint be kell. Cserebe ezek a kutyak biztosan nem fognak korberohangalni es mindenkit megharapni.

  Valami ilyesmire szamithatunk itt is. Akinek orvosi celbol kell, az hordhatja majd, cserebe ezeken nem tetszoleges szoftver fut majd, hanem az orvosilag engedelyezett, ami csak azt tudja amit kell. (tehat nem vesz fel videot, csak elemzi az elokepet es kiirja az infokat) Varhato, hogy hasonlo orvosi megkulonbozteto jelzes is lesz ezeken a keszulekeken, ahogy a vakvezeto kutyaknal is jellemzo. Igy mindenki ranezesre latja, hogy ez orvosi segedeszkoz.
 • Macropus Rufus #1
  ez tényleg marha jó 5let. De komolyan. Kár, hogy a bőlcs előrelátó emberek kitíltották szinte minden létező helyről pl. a google szemüvegét. Szóval szerencséten autista baszhatja, pl. egy bevásárló központba kellene bemennie. Jó eséllyel kirakják őt a tecnhológiájával együt.