Berta Sándor

Bármely szemüveg alkalmas lehet a kiterjesztett valóságra

Egy startup egy olyan technológiát fejlesztett ki, amelynek a segítségével le lehet kicsinyíteni a készülékek kijelzőit. A megoldásért sorban állnak a nagy elektronikai konszernek.

A Google Glass megjelenése óta erősen megváltoztak az okosszemüvegekkel kapcsolatos követelmények. Napjainkra a teljes élmény vált a legfontosabbá, azaz akkor jó egy termék, ha nem lehet különbséget tenni a valóság és annak kiterjesztése között. Napjainkban a kiterjesztett valóság szemüvegek - például a Microsoft HoloLens - túl nehézkesen használhatók és alig alkalmasak a mindennapi alkalmazásra. A TriLite vállalkozás ezen akar változtatni.


Ferdinand Saint Julien, a TriLite társalapítója feltette a kérdést, hogy valaki megpróbált-e már az utcán mászkálni úgy, hogy a fején ott volt a HoloLens, mert ő ezt senkinek sem ajánlaná, nem véletlenül. A férfi Jörg Reittererrel és Franz Fidlerrel közösen 2011-ben alapította a céget, és egy olyan technológiát fejlesztettek ki, amelynek segítségével a kiterjesztett valóság képernyők beépíthetők a kereskedelmi forgalomban kapható okulárékba. Ezáltal az eddig főleg ipari környezetben használt kiterjesztett valóság megoldások globálisan elterjedhetnek és megvalósulhat e területen az áttörés.

A TriLite fejlesztéseire épülő első termék a több éven át tartó munka után 2015-ben elkészült. A külső kijelzőkhöz alkalmazható 3D-projektor lehetővé tette a 3D-filmek különleges szemüvegek nélkül való megtekintését, ebből a megoldásból alakult ki később a kiterjesztett valóság projektor. A megalkotott Trixel nevű lézerprojektor tízszer kisebb a jelenlegi kiterjesztett valóság projektoroknál. A szemüvegekbe két ilyen egységet építenek be. A startup a fejlesztést az Amerikai Egyesült Államokban rendezett ipari kiállításokon már bemutatta és hatalmas érdeklődést váltott ki. A vállalatnak már most számos ügyfele van, köztük a Szilícium-völgy cégei és ázsiai elektronikai társaságok. Saint Julien ugyanakkor - a megkötött megállapodások miatt - nem nevezhette meg ezeket a partnereiket.


Markus Wagner befektető azt nyilatkozta, hogy a miniatűr projektorral felszerelt első eszközök 2-3 éven belül jelenhetnek meg a piacon. Addig a projektor méretét tovább csökkenthetik, az utolsó finomításokra még 12-18 hónapra van szükség. Az egység jelenleg feleakkora, mint egy egyeurós érme és a különlegessége abban rejlik, hogy a hardverek és a szoftverek jó összehangolásával kikerülhetők az általában alkalmazott tükrök. Az utóbbiak helyett egy mikrotüköré a főszerep. Jörg Reitterer, a TriLite másik társalapítója elmondta, hogy emiatt az ő projektoruk sokkal pontosabb, mint egy tisztán hardveres megoldás és gyakorlatilag bármilyen felületre vetítheti a tartalmakat.


A projektor akár a videókat is képes jó minőségben megjeleníteni és nincsenek a nappali fénnyel kapcsolatos korlátozások sem. A Trixel akár HUD-okban is szerepet kaphat, integrálható például a gépkocsik szélvédőjébe, de lehet okostelefonok vagy okosórák projektora is. Ők azonban az okosszemüvegekre összpontosítanak és az a céljuk, hogy a jövőben mindenkinek legyen ilyen terméke, éppúgy, ahogy napjainkban okostelefonnal is rendelkezik szinte mindenki. A projektor méretének csökkentésével egy eddig megoldatlan problémát sikerült orvosolni, ráadásul komoly előnyre tettek szert a vetélytársaikkal szemben. Ezt az előnyt pedig a konkurenseik csak nehezen tudják majd behozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #15
    Mert nem két cm-re kell fókuszálnia, annyira nem is lehet. A bal és a jobb szem megkapja a külön képeket, amik úgy vannak elhelyezve a látómezőben, hogy egy távolabbi területre essen a fókusz. (Ott tűnik egy képnek a kettő.)
    Kiterjesztett valóság esetén mondjuk egy 3D-s teret képez a két kép, vagyis a szempárral fókuszálni mindig a látott tárgyakra kell olyan távolságban, ahogy az a térben el van helyezve (x méterek) és valószínűleg állandóan változik.
    Tehát a bal és jobb kép különbségéből adódik a látvány fókusztávolsága.

  • ostoros #14
    Engem inkább az érdekel, hogy hogy a büdös francba nem folyik ki a szeme az illetőnek, ha a szemének 2 centire kell fókuszálnia, tartósan?
  • Macropus Rufus #13
    link meg van, elnézés, de csak most vettem észre. Érdekes okfejtés.

    Viszont tényként közöl ez is valamit ami valahogy nem teljesen igaz
    én ezt találtam:

    ". Although RF radiation does not cause cancer by damaging DNA in cells the way ionizing radiation does, there has been concern that some forms of non-ionizing radiation might have biological effects that could result in cancer in some circumstances."

    https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/radiofrequency-radiation.html

    szóval igazából még senki nem tudja 100%-ban, hogy mit is okoz. Lehet semmit. Lehet valamit.
  • Macropus Rufus #12
    Tenykent kozolted, hogy a mikrohullamu sugarzas nem okozz rakot. Linket kertem, ahhol ezt ala is tamasztjak. Ossze keverted cb radok mulodeset a mobilokeval. Csak ennyi tortent. :)
  • felemelő #11
    Az élet egy halállal végződő betegség.
  • Tetsuo #10
    link1
    link2
    link3
  • Angelus1991ster #9
    Alig várom, hogy szemüvegemen nézhessek por... port :D
  • lammaer #8
    Hát egyikőtök sem támasztotta alá a kijelentéseit semmivel.
    Én nem kijelentettem valamit, hanem összefoglaltam azt amit azon az oldalon olvastam. Ott kisérletleg nem tudták kimutatni a rádióhullámok rákkeltő hatásait, pedig pár kisérlet ott van.

    Én kutakodtam egy kicsit és a linkelt forrást dobta ki a gép, ez elég meggyőzőnek tűnt. De ha van más forrásotok (de ne noname blogok meg gyikemberes websiteok legyenek) szivesem fogadom.


    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2018.08.28. 21:25:28
  • Tetsuo #7
    Márpedig bizonyos szint felett növeli a rák kialakulásának kockázatát.
  • Macropus Rufus #6
    a mikorhullámu sogárzás élettani hatásait még javában vizsgálják. Tehát kijelenteni, hogy nincs köze semmihez eléggé meredek dolog. De persze ez nem zájra ki a dolgot. (forrás? :) ) Viszont a mikorhullám okozhat egy rakás nem daganatos betegséget.
    (pl. degenetratív idegrendszeri problémákat meg ilyeneket)

    A walkie talkie-k nem mikrohullámmal kommunikálnak.