MTI

Túl keveset fizet a médiának a Facebook és a Google

Számos európai hírügynökség az anyagaik "lerablásával" vádolta meg kedden a Facebookot és a Google-t, rámutatva, hogy az internetes óriásvállalatoknak a jelenleginél sokkal többet kellene fizetniük a sajtócégeknek a tartalmak után.

A mintegy húsz hírügynökség, például a francia AFP, a német DPA és a brit Press Association vezérigazgatója által aláírt levélben arra szólították fel az Európai Parlamentet (EP), hogy új szerzői jogi szabályozási tervezetében segítsen orvosolni ezt a "groteszk egyensúlytalanságot". "A hírmédia tartalmainak és reklámbevételeinek internetes óriások általi lerablása fenyegetést jelent a fogyasztókra és a demokráciára egyaránt" - hangsúlyozták. "Az olyan internetes óriások, mint a Google és a Facebook, rengeteg olyan anyagot használnak fel ingyen, amelyet a hírügynökségek hatalmas költségekkel állítanak elő" - emelték ki.

A levél szerint a Facebook hivatalos nyeresége tavaly 16 milliárd dollár, a Google-é pedig 12,7 milliárd volt. "Hogyan lehetne mégis azzal érvelni, hogy nincsenek olyan helyzetben, hogy tisztességesen fizessenek az általuk használt tartalmakért?" - tették fel a kérdést az aláírók. "Az uniós jogalkotóknak lépéseket kellene tenniük a reform terén az európai szabad sajtó és a demokratikus értékek védelme érdekében" - közölték. A levelet többek között a belga, a finn, az osztrák és a svéd hírügynökség vezetője is aláírta.

Az Európai Parlament szeptember 12-én bocsátja ismét vitára a szerzői jogi szabályok reformjának kérdését, miután a plenáris ülés júliusban leszavazta az EP jogi bizottságának sokak által bírált jelentését, amelynek értelmében automatikus szűrésre köteleznék az internetes tartalommegosztókat, s arra, hogy minden olyan tartalmat töröljenek, amely valamilyen formában szerzői jogi védelem alá esik. Ezen jogszabályok alkalmazása sokak szerint a világháló cenzúrázásához vezethetne. Amennyiben a plénum az újratárgyalás után elfogadja az új jelentést, akkor az lesz az Európai Parlament hivatalos tárgyalási mandátuma az Európai Bizottsággal és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanáccsal folytatandó egyeztetéseken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  A Google egyertelmuve tette, hogy amennyiben barkinek nem felel meg, hogy ingyen kereshetove teszik a tartalmaikat, szivesen torlik a keresheto oldalak kozzul. Ezt jonehany nyugateuropai online ujsaggal meg is tettek. Kis ido mulva az oldalak uzemeltetoi kertek, hogy barmilyen feltetelekkel, de vegyek vissza oket, mert toredekere csokkent az oldalak forgalma. Ez azt jelenti, hogy a Google nelkul szinte egyaltalan nem lenne beveteluk.

  A fentiek fenyeben probalhatnak meg tobb penzt kerni...
 • nlght #4
  egyensúly az nincs, ez biztos

  viszont a legfontosabb kérdés nem a költség eloszlása hanem az, hogy lesz-e valaha ebben az új "világrendben" objektív hírközlés, vagy egyáltalán törekvés rá
 • Cat #3
  A Facebook hevesen tiltakozik az ellen, hogy ő médiacég lenne, hiszen akkor számolnia kellene az összes ehhez kapcsolódó felelősséggel és korlátozással. (Például a felhasználók kommentjei és videói miatt perelhető lenne.) Állítása szerint ő csak a kapcsolat a felek között, aminek ellentmond a hírfal algoritmusainak önkényes és ismeretlen működése, miszerint egyáltalán nem nyilvános ki milyen posztot lát vagy nem lát, és ebbe a felhasználónak semmi befolyása nincs. (Nincs simán időrendi rendezés, és sokszor akkor sem látsz egy posztot, ha egyébként feliratkozol az adott csatornára.)
 • Tikal #2
  nem igazán, ők nem írnak cikkeket, nem állítanak elő tartalmat stb.... csak kereshetővé teszik, összegyűjtik a mások által kreált tartalmat.
 • vMvMvMvWvMvMvMv #1
  Hát nem a google a média?