Berta Sándor

USA - oltás közben korlátozták a tűzoltók internet­forgalmát

Az internetsemlegesség eltörlése abszurd helyzetet teremtett.

A Verizon amerikai szolgáltató korlátozta Santa Clara város tűzoltóságának adatforgalmát egy erdőtűz oltása közben. A helyi tűzoltóság parancsnoka a bíróság előtt azt mondta, hogy a lépés akadályozta a vészhelyzeti intézkedéseket. A tűzoltók az internetkapcsolatot a mentőcsapatok munkájának koordinálására használják és a Verizon döntése miatt a rendszer gyakorlatilag használhatatlanná vált. Többek között ez szerepelt abban a keresetben, amelyet összesen 22 államügyészhez nyújtottak be a helyi tűzoltók. A beadványt az internetsemlegességet megszüntető szabályozás eltörlésére használnák fel.

Az Amerikai Egyesült Államokban tavaly decemberben szüntette meg a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) az internetsemlegességet. Ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók akár vitatott eszközöket (letiltást, sebességkorlátozást stb.) is alkalmazhatnak, valamint megkülönböztethetik a fizetős és a nem fizetős adatforgalmakat. Mindezt egészen addig tehetik meg, amíg erről átlátható módon és megfelelően tájékoztatják az ügyfeleiket.

A Verizon igyekezett a maga javára fordítani a helyzetet és azt ajánlotta a korlátozás feloldását kérő tűzoltóknak, hogy váltsanak át egy új, drágább tarifára. A tűzoltók végül - kényszerből - elfogadták az ajánlatot. A távközlési cég később visszakozott és azt nyilatkozta, hogy az ügyfélszolgálata hibázott az ügyben és a vészhelyzetek esetén általában hatályon kívül helyezik a forgalomkorlátozásokat.

A választott tarifával kapcsolatban egyébként néhány dolog nem világos. A tűzoltók ugyanis abból indultak ki, hogy korlátlan adatforgalmuk lehet, míg a Verizon azt közölte, hogy a korlátlan adatforgalom valóban igaz, de a 25 gigabájtos adatforgalom elérése után korlátozzák a sebességet. A tűzoltók viszont ezzel nem voltak tisztában és a vállalat elismerte, hogy nem megfelelően kommunikálta le a dolgot. Az Engadget rámutatott, hogy az internetsemlegesség eltörlése előtt a tűzoltóknak egy ilyen esetben lett volna panasztételi lehetőségük a megfelelő szabályozási hatóságoknál. Ilyen lehetőség azonban az internetsemlegesség eltörlése óta már nincs.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #18
  A kaliforniai esetről tudnál adni egy forrást? Érdekel az eset.
 • kvp #17
  "Az internet már túl van az üzleti kategórián. Az már közmű. Ha a cégek "szarkodni" akarnak az államok vegyék kézbe a dolgot."

  Az internetsemlegesseg elvenek eltorlese pont ezt a statuszt szuntette meg. Mostantol ujra csak egy szolgaltatas. Egyebkent a tobbi kozmuszolgaltato is aktivan lobbizik azert, hogy a viz/gaz/aram kozmu statuszat is toroljek el. Igy kivonulhatnanak a nem eleg profitabilis teruletekrol.

  Egy hasonlo probalkozas mar volt Kaliforniaban jopar eve, amikor a helyi elektromos muvek nem volt hajlando aramot adni, mivel azt neki olyan aron kellett volna beszereznie, ami nem erte meg. Mar folyamatos aramszunetek voltak, amik a korhazakat is erintettek. Meg a Schwarzenegger volt a kormanyzo es vegul rendkivuli allapotot vezettek be. A vege az lett, hogy a nemzeti garda egysegei alltak oda a kaliforniai teherelosztohoz, hogy a szemelyzet valaszthat, hogy vagy visszakapcsoljak az aramot vagy ott helyben lelovik oket es utanna a katonai mernokok kapcsoljak vissza. A szemelyzet ugy dontott, hogy ok nem kapnak akkora fizetest, hogy ellenalljanak. A szolgaltato meg utolag mar pattoghatott.

  Elvileg az internetre is vonatkozhatna mindenhol hasonlo szabalyozas es pl. itthon a kormanyzati rendszerekre (miniszteriumok, az egyesitett mentesi rendszer, kormanyablakok, de meg az onkormanyzatok es az iskolak is) vonatkozik is. Tehat ha valaki nagyon ki akarja kapcsolni oket, akkor megeshet, hogy stategiai erdekbol allami tulajdonba veszik az adott ceget. A kozmucegeknel is volt egy hasonlo ajanlat, vagy adjak fix aron vesztesegesen vagy elmehetnek. Sok ceg inkabb elment es odaadta az allamnak az infrastrukturat, minthogy tartosan veszteseges legyen. Volt egyebkent allami kozmu szintu (tehat hatosagi aras) telekommunikacios ceg alapitasara egy probalkozas, de vegul az EU megfurta. Ez nem jelenti azt, hogy nem probalkoznak es ha csak a mostani kormanyon all, akkor az internet is allami fixaras lesz es maradhat mellette max. egy nemet allami ceg piaci alapon. (lasd a tv-s piac alakulasat) Ezzel szemben amerikaban meg lassan mar a vezetekes viz is piaci alapu lesz es ahol nem gazdasagos, ott oldjak meg az emberek ahogy akarjak...
 • esztyopa #16
  Úgy néz ki,lehet kezdeni lebontani a Szabadság-szobrot,mivel,amit jelképez,gyk. kezd megszünni...
 • Tetsuo #15
  Akinek szeme van látja, hogy vannak "egyenlőbbek".
 • Tetsuo #14
  Így van, és abból precedens lett, azonfelül most elfogadták kvp által említett törvényt, ami nagyobb teret enged a szolgáltatóknak.
 • dyra #13
  Az internet már túl van az üzleti kategórián. Az már közmű. Ha a cégek "szarkodni" akarnak az államok vegyék kézbe a dolgot.
 • mrzed001 #12
  Akkor cifrázok én is egyet a témán.
  Idehaza pl se kocsma, se diszkó, se bolt, se szálloda nem mondhatja, hogy nem szolgál ki mondjuk egy c típusú galerit.
  Ha ezt teszi, igen komoly bírságra számíthat. (facekontroll meg hasonlók is totálisan illegálisak)
  Na de ugye ott vannak a bankok is, akik viszont INDOKLÁS nélkül utasíthatnak el pl hitelkérelmet, sőt bonthatnak fel meglévő szerződést is.
  Mégsőtebben indoklás nélkül adhatnak egyeseknek extra kedvezményes hitelt is.
  Ugye, hogy így még cifrább lett az az egyenjogúság :D
 • fonak #11
  Nem mondhatja, a közelmúltban a Legfelsőbb Bíróság által hozott ítélet, amire talán gondolsz, egy speciális esetre vonatkozik. Konkrétan egy cukrászt citáltak bíróság elé, mert a vallási meggyőződése miatt nem vállalta, hogy direkt meleg esküvőre készítsen tortát, elítélték, de a legfelsőbb bíróság a javára ítélt.
  Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.08.26. 12:43:34
 • zola2000 #10
  "a korlátlan adatforgalom valóban igaz, de a 25 gigabájtos adatforgalom elérése után korlátozzák a sebességet"

  Bemyomom a YouTubeot valami 8K 60fps videóval kb két perc alatt el is fogy 25giga.
 • Tetsuo #9
  Ráadásul politikai indokkal is kitiltható valaki egy szolgáltatásból (boltbol).