Gyurkity Péter

Harmadával nőtt az internetelérések sebessége

Erre a következtetésre jutott a Speedtest az éves összefoglaló jelentésében.

Ma már számos cég, köztük nagyon is jól ismert nevek, kínálnak sebességmérő szolgáltatást, a Speedtest azonban tulajdonképpen a szegmens létrehozójaként is felfogható, hiszen ők hozták létre annak idején először egy csak erre fókuszáló weboldalt. Most a 2017-es év eredményeit sorolják fel, országokra lebontva, legalábbis ami az elérések sebességének átlagos változását illeti.

Az összefoglaló jelentésből többek között az derül ki, hogy a kisebb, illetve fejlődő országok esetében volt tapasztalható a legnagyobb arányú eltérés, ami nem túl meglepő, hiszen itt adottak leginkább a körülmények a drámai változásokhoz. Amíg a globális letöltési sebesség a mobil és vezetékes elérések esetében 20, illetve 40 Mbps volt, addig a feltöltéseket gyakorlatilag fele ilyen gyorsan végezhettük el, ám itt egyes országok kiemelkednek a mezőnyből, hiszen Laosz 250, Vietnam 188, Trinidad és Tobago pedig 133 százalékkal javított a mobilos eléréseknél az egy évvel korábbi adatához képest. A vezetékes területen szigetek és afrikai, latin-amerikai, valamint ázsiai országok gyorsultak a legjobban, itt azonban már 141 százalék volt a legjobb eltérés, míg egyes államokban visszaesés következett be – Puerto Rico kapcsán a hurrikánok hatását, Iraq és Szíria esetében pedig a háborút emelhetjük ki legfőbb tényezőként.


A legnépesebb államok közül India javított a legnagyobbat, ők gyakorlatilag másfélszer gyorsabb eléréseket kínáltak idén, de itt Kína mellett az USA és Japán is helyet kapott, mivel ők 20-30 százalék között tudtak gyorsulni. A cég közzétette a teljes globális indexet is, amiből jól látszik, hogy hazánk kifejezetten előkelő helyet foglal el az átlagsebesség tekintetében, hiszen a mobilos szférában 49 Mbps-os, a vezetékes területen pedig 92 Mbps-os letöltési átlagot mértek, amivel a hetedik, illetve a hatodik helyet szereztük meg. Persze mindez a Speedtest oldalán elvégzett mérések összegzéséből áll össze, vagyis némileg szűkebb a merítési kör.

A mobilos eléréseknél 119 ország volt az átlag felett a letöltések tekintetében, 134 országot megelőzve. A vezetékes eléréseknél ez az arány 71-185, vagyis itt még bőven van min javítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Kurva autokorrekt.
    Kihasználatlan = kihasználva
    Megoszlása nem= megás net
    megye = mega
  • ostoros #4
    Ez nem mást jelent, mint azt, hogy piaci erőfölényüket kihasználatlan azt is 1000 megoszlása nem vásárlására kényszerítik kaítellező barátaink, akinek a 25 megoszlása is elég lenne megfizethető áron. De az nincs a kínálatban.
    Mert nekik teljesen mindegy. Ha 25 megye vagy ha 500 megye neked van, te akkor is ugyanannyiba kerülsz a cégnek, csak az egyikért jóval több pénzt lehet elkérni.
  • Tetsuo #3
    A két cikk között hatalmas különbség van és a tárgya is különböző.
    Az SG-jében a sebesség növekedését említik, összehányva adatokat úgy, hogy hazánk nincs is megemlítve; míg a másik elsősorban Magyarország előkelő helyezéséről szól a sebességrangsorban, mutatva egy-egy lényegretörő táblázatot.
  • TokraFan #2
    Ez szintén a speedtest adatokra épül, gyakorlatilag azonos a két cikk...
  • Tetsuo #1
    Ez érdekesebb:
    https://kuruc.info/r/58/180585/
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2017.12.19. 13:23:02