Berta Sándor

Véget ér Szent Ilona szigetének digitális elszigeteltsége

Tenger alatti kábel épül a szigetre, aminek a helyi műholdas internet­szolgáltató biztosan nem örül.

Több szempontból is véget ér a helyiek elszigeteltsége. A Szent Ilona szigeten lakók igazán jó híreknek örülhetnek, hiszen egyrészt nemrég készült el az új repülőtér, így már menetrend szerinti járatok is leszállhatnak ott, másrészt ismertté vált az A Human Right nevű nem kormányzati szervezet projektje. Az utóbbi célja, hogy új tenger alatti kábel létesüljön, amely érinteni fogja a szigetet is. Az A Human Right ezzel kapcsolatban együttműködési megállapodást írt alá a SAEx International nevű céggel, a South Atlantic Express Cable (SAEx) nevű tenger alatti kábel üzemeltetőjével, valamint Szent Ilona kormányával. A SAEx Dél-Afrikát köti össze Brazíliával, illetve az Amerikai Egyesült Államok keleti partjával.

A szigetet érintő rész kiépítése 2020-ra zárulhat le. A kezdeményezés vezetői már hat éve azért harcoltak, hogy megteremtsék ezt a kapcsolatot. Az elérhető sávszélesség 200 Gbps. A meglévő műholdas kapcsolat csak 20 Mbps-os sávszélességet biztosított a szigetlakóknak.

Paul McGinnety, Szent Ilona kormányának képviselője hangsúlyozta, hogy ez egy fontos mérföldkő a számukra és e projekt megvalósulása nagyon sok támogatónak köszönhető. A program több tízmillió euróba kerül és a költségek jelentős részét az Európai Unió fedezi. Christian von der Ropp, a kampány kezdeményezője kifejtette, hogy az ötlet azért valósulhatott meg, mert a Spitzbergákon számos műholdas internetszolgáltatót keresett meg és talált is több mint tucatnyi olyan vállalatot, amelyet érdekelt az a lehetőség, hogy Szent Ilona szigetén földi állomást építsenek. Ezen létesítmények viszont komoly sávszélességet igényelnek és ezért a cégek hajlandók voltak hozzájárulni a költségekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #4
    A repülőtér még drágább volt, ráadásul egyes hírek szerint veszélyes is a szélnyírás miatt, így közforgalmi reptérnek alkalmatlan, ha így lesz, kidobott pénz volt teljesen. Persze eleve nem minden lakos támogatta, mert azt jelenti, hogy özönleni fognak a turisták az eddigi elszigeteltséghez képest (asszem két hetente járt hajó Fokvárosból, alkalmanként talán fél tucat turista jött rajta az árun kívül). Persze mások szerint kellenének a turisták, mert pénzt hoznak. Egy 4500 lakosú "brit faluról" van szó, csak a déli Atlanti-óceán közepén (120km2 kb. a sziget területe, mezőgazdaság és halászat az egyetlen bevételi forrás, meg a brit állam segélyei).
  • fonak #3
    Szegény Napóleon anno ha tudott volna netezni :)
  • subertus #2
    mert szerinted csak oda megy a kábel? :/
  • esztyopa #1
    Hát ez úgy kellett,mint egy falat kenyér !
    Nincs is ennél fontosabb ! Megérte a több tízmillió eurót !