Berta Sándor

101 millió euróból fejleszti szélessávú hálózatát Horvátország

Ebből a 30 milliárd forintnyi EU pénzből elsősorban a vidéki területeken javulhat az ellátottság. 100 megabites hálózatot építenek ki.

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a 101,4 millió euró költségvetésű, 2017 és 2023. december 31. között megvalósítandó horvát következő generációs szélessávú hálózatfejlesztési terv összhangban áll az Európai Unió állami segítségnyújtással kapcsolatos előírásaival, ezért a testület jóváhagyta a programot. A projekt keretében azokban a horvát régiókban, amelyekben eddig nem álltak rendelkezésre nagy sávszélességű internetkapcsolatok - például különösen a vidéki területeken - lehetővé válhat a megfelelő ajánlatok kiépítése.

Margrethe Vestager, az Európai Unió versenypolitikáért felelős biztosa kijelentette, hogy Horvátország szélessávú programja gyorsabb internethozzáféréseket fog biztosítani azoknak a fogyasztóknak és vállalatoknak, amelyeknek erről jelenleg még le kell mondaniuk. A projekt segíthet az európai uniós tagállamnak abban, hogy létrehozhassa az információs társadalom kialakításához szükséges infrastruktúrát és ezzel hozzájárulhat az egységes európai uniós digitális belső piac megteremtéséhez.

A horvát szélessávú internetpiacot jelenleg - az európai uniós átlaggal összehasonlítva - magas árak és alacsony felhasználási kvóták jellemzik. A program javíthat a helyzeten és támogathatja Horvátországot abban, hogy növelje a hálózati ellátottságát és elérje a digitális belső piaccal kapcsolatos célok teljesítését.

A hálózatfejlesztési terv célkitűzései között szerepel, hogy 100 Mbps-os le- és feltöltési sebességeket biztosítsanak a felhasználóknak. Az új infrastruktúrát elsősorban az európai regionális fejlesztési alapból és részben a horvát költségvetésből építik ki. A projekt kezelését az OiV nevű cég végzi majd, amely minden érdeklődő üzemeltetővel hosszú távú lízingszerződést akar kötni az infrastruktúra használatával kapcsolatban. Az üzemeltetők fogják biztosítani a helyi szolgáltatóknak a kapcsolatokat, azok pedig az előfizetőknek. Az Európai Bizottság megállapította, hogy a fejlesztés pozitívan hathat a horvát szélessávú piacon lévő versenyre és ezek a pozitív hatások felülmúlhatják az esetleges piaci versenyt sértő dolgokat, ezért végül engedélyezte a programot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #1
    Ismerve a horvát piacot, üdvözítő a döntés. Sokszor még a szem előtt lévő, turisztikailag is fontos helyeken is csak 2-5megás ADSL érhető el horror áron, vagy az sem. Nem beszélve a belső régiókról.