• kvp
    #17
    "Az internet már túl van az üzleti kategórián. Az már közmű. Ha a cégek "szarkodni" akarnak az államok vegyék kézbe a dolgot."

    Az internetsemlegesseg elvenek eltorlese pont ezt a statuszt szuntette meg. Mostantol ujra csak egy szolgaltatas. Egyebkent a tobbi kozmuszolgaltato is aktivan lobbizik azert, hogy a viz/gaz/aram kozmu statuszat is toroljek el. Igy kivonulhatnanak a nem eleg profitabilis teruletekrol.

    Egy hasonlo probalkozas mar volt Kaliforniaban jopar eve, amikor a helyi elektromos muvek nem volt hajlando aramot adni, mivel azt neki olyan aron kellett volna beszereznie, ami nem erte meg. Mar folyamatos aramszunetek voltak, amik a korhazakat is erintettek. Meg a Schwarzenegger volt a kormanyzo es vegul rendkivuli allapotot vezettek be. A vege az lett, hogy a nemzeti garda egysegei alltak oda a kaliforniai teherelosztohoz, hogy a szemelyzet valaszthat, hogy vagy visszakapcsoljak az aramot vagy ott helyben lelovik oket es utanna a katonai mernokok kapcsoljak vissza. A szemelyzet ugy dontott, hogy ok nem kapnak akkora fizetest, hogy ellenalljanak. A szolgaltato meg utolag mar pattoghatott.

    Elvileg az internetre is vonatkozhatna mindenhol hasonlo szabalyozas es pl. itthon a kormanyzati rendszerekre (miniszteriumok, az egyesitett mentesi rendszer, kormanyablakok, de meg az onkormanyzatok es az iskolak is) vonatkozik is. Tehat ha valaki nagyon ki akarja kapcsolni oket, akkor megeshet, hogy stategiai erdekbol allami tulajdonba veszik az adott ceget. A kozmucegeknel is volt egy hasonlo ajanlat, vagy adjak fix aron vesztesegesen vagy elmehetnek. Sok ceg inkabb elment es odaadta az allamnak az infrastrukturat, minthogy tartosan veszteseges legyen. Volt egyebkent allami kozmu szintu (tehat hatosagi aras) telekommunikacios ceg alapitasara egy probalkozas, de vegul az EU megfurta. Ez nem jelenti azt, hogy nem probalkoznak es ha csak a mostani kormanyon all, akkor az internet is allami fixaras lesz es maradhat mellette max. egy nemet allami ceg piaci alapon. (lasd a tv-s piac alakulasat) Ezzel szemben amerikaban meg lassan mar a vezetekes viz is piaci alapu lesz es ahol nem gazdasagos, ott oldjak meg az emberek ahogy akarjak...