Berta Sándor

A kisebb cégek nyitottabbak a robotok alkalmazására

Az önállóan mozgó, kisebb, érzékenyebb és az emberekkel együttműködőbb gépek jelentik a legújabb trendet.

Az ABB, a Universal Robots és a több más gyártó ezekkel az új modellekkel akarja megnyerni ügyfélnek a kis- és a közepes vállalkozásokat, melyek egyébként is nyitottabbak a robotok használatára. A könnyen programozható, együttműködésre képes és közvetlenül az emberek mellett dolgozni tudó gépeknek köszönhetően rendkívüli mértékben bővült a piac. Ma már ott tartunk, hogy egy közepes vállalkozásnak akár egyetlen robot alkalmazása is megéri. Ebből a folyamatból pedig a Mobile Industrial Robots (MiR) nevű dán társaság és a hasonló új piaci szereplők, valamint az ABB és más nagyobb gyártók egyaránt profitálnak akarnak.


Az IFR nevű ágazati szervezet előrejelzése alapján 2020-ban már világszerte több mint három millió ipari robotot fognak használni, ez a kétszerese lesz a 2014-es mennyiségnek. Az összes gyártó eladási számai a következő években átlagosan 15 százalékkal nőhetnek majd. 2020-ban várhatóan 521 000 ipari robotot fognak eladni. Összehasonlításul: a krízisévnek számító 2009-ben csak 60 000 gépet értékesítettek. Csak Németországban a robotikával és az automatizálással kapcsolatos idei bevételek nyolc százalékkal nőhetnek és először haladhatják meg a 16 milliárd eurót. Junji Tsuda, az IFR elnöke biztos abban, hogy előbb vagy utóbb, de az együttműködésre képes modellek lesznek a befutók. Jelenleg ezek a robotok csak a teljes piac 3 százalékát teszik ki, de 2025-re ez az arány már 34 százalékra nőhet, míg a piac 25 milliárd dolláros lehet.

A kooperációra képes gépek esetében az ágazat megosztott. Egyrészt vannak a hagyományos nagy gyártók, mint az ABB és a Kuka, amelyek egyre kisebb és rugalmasan bevethető modelleket készítenek, másrészt pedig megtalálhatók a bizonyos típusokra specializálódott gyártók. Ez utóbbiak egyike a Universal Robots, amely a kooperatív robotok területén piacvezető. A dán vállalat immár az amerikai Teradyne konszern tulajdonában van és tavaly 72 százalékkal növelte a bevételét, amely így elérte a 151 millió eurót. Per Vegard Nerseth, az ABB robotikai üzletágának vezetője azt nyilatkozta, hogy két évvel a kooperációra képes Yumi modelljük piacra dobása óta már több mint 1000 ügyfelet sikerült megnyerniük, ami egy fantasztikus siker.


Thomas Visti, a MiR vezetője megerősítette, hogy mindenekelőtt a kisebb cégek sokkal nyitottabbak a robotikára. Visti hangsúlyozta, hogy a mobil robotoknál még csak az út kezdetén járnak, de e gépekben hatalmas lehetőségek rejlenek. Úgy véli, a következő esztendőkben valóságos robbanás lehet ezen a területen, hiszen a szállítmányozás - a gyártáshoz képest - még viszonylag kis mértékben van automatizálva.

A mobil modellek iránt nagy a kereslet. Ennek oka többek között, hogy ezek a típusok önállóan tudnak mozogni a csarnokokban, felismerik az útjukba kerülő akadályokat és a szakemberek akár egy táblagép segítségével is beprogramozhatják azokat. Ilyen például a MiR vezető terméke, egy 500 kg teherbírású robot, mely 7,2 km/h sebességgel képes raklapokat automatikusan összegyűjteni, szállítani és leadni. Moduljai egyszerűen fejleszthetők és cserélhetők, így a raklapemelő mellett akár szállítószalaggal vagy robotkarral is felszerelhető.


Nemrég egy új szereplő jött létre a piacon, az OnRobot, amely az amerikai Perception Robotics, a magyar OptoForce és a dán On Robot fúziójából jött létre. (Az előbbi kettő szenzorokat fejleszt.)Ö Az új piaci szereplő ambíciózus terveket dédelget, a következő években 5 millióról 250 millió euróra akarja növelni a bevételét. Visti szerint egyelőre mindenkinek van elég hely. Amennyiben az egyes szereplők innovatívak maradnak, akkor jó esélyük van arra, hogy megőrizzék a pozícióikat. Az új startupok előnyben vannak, hiszen agilisek, de természetesen végül csak a rendelkezésre álló kapcsolatok és tőke számít majd. Számos ágazatban és régióban van még szükség nagyobb fokú automatizálásra, ráadásul sok cégnek kellene javítania a produktivitásán. Így a piaci szereplők optimisták a közeljövőt illetően és bíznak abban, hogy egyre több vállalat vásárol és állít üzembe majd robotokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!