Berta Sándor

Mesterséges intelligenciával a pénzügyi csalások ellen

A pénzmosások és a csalások elleni harc miatt egyre nagyobb erőfeszítésekre van szükség. Ezen a területen is nagy hangsúlyt kaphat a technológia.

A bankok csalás és pénzmosás elleni harca milliárdokat emészt fel és több ezer pénzintézeti dolgozónak ad munkát. A bűnözők egyre kifinomultabb támadásokat terveznek meg és hajtanak végre, ezzel párhuzamosan az előírások egyre szigorúbbak lesznek. A bankok erősítik a mesterséges intelligencia részlegüket, hogy ne kerüljenek lépéshátrányba.

Gerold Grasshoff, a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadója elmondta, hogy a mesterséges intelligenciában hatalmas lehetőségek rejlenek a hatékonyság növelésével kapcsolatban. Stefan Rüping, a Fraunhofer Társaság Intelligens Elemzési és Információs Rendszerek Intézetének munkatársa hozzátette, hogy a hitelkártya-tranzakciók esetében a technológia segítségével már nagyon jó felderítési arányokat lehet elérni. Ahhoz, hogy fel lehessen ismerni, hogy egy átutalás gyanús-e vagy sem, számos jellemzőt kell elemezni: hol használták a kártyát, milyen gyakran, milyen összeget fizettek ki a segítségével. A hatalmas adatmennyiségek elemzésekor az emberek gyorsan elérik a határaikat, míg a gépek párhuzamosan akár több kombinációt is megvizsgálhatnak. Előnyt jelent, hogy a hitelkártya-csalások áldozatai az átlagosnál gyorsabban jelentkeznek, ez pedig lehetővé teszi a gépek számára az automatizált tanulást és ezáltal a rendszerek egyre jobbá válhatnak.

A korszerű technika a pénzügyi csalások megakadályozásában is segíthet. Csak a Commerzbank az elmúlt években 100 millió eurónyi átutalást fedezett fel, amelyek csalókhoz voltak köthetők. Frank-Oliver Wolf, a Commerzbank menedzsere azt nyilatkozta, hogy a pénzek 99 százalékát sikerült feltartóztatniuk. A csalási kísérletek kiszűrésére már most is a mesterséges intelligenciára építenek.

A pénzintézetek ezen a területen még nagyon az út elején járnak és a technológia használata nagyon korlátozott. Ahogy Grasshoff rámutatott, a pénzmosás, a pénzügyi csalások és a terrorizmus finanszírozása elleni harcban még csupán most fejlesztik a Big Data és a mesterséges intelligencia alkalmazásával kapcsolatos szabványokat. A jogsértéseket egyre nagyobb büntetésekkel sújtják, de eközben egyre több átutalást kell egyre rövidebb idő alatt átvizsgálni. Mindez azzal jár, hogy a költségek folyamatosan növekednek. A német bankok évente 46 milliárd dollárt adnak ki a pénzmosás elleni harcra - mindezt a Lexis Nexis Risk Solutions nevű tanácsadócég számította ki tavaly.

Az aktuális rendszereknél, amelyek a szakértők által fejlesztett felismerési szabályokon alapulnak, még nagyon magas a téves riasztások száma. Norbert Gittfried, a BCG szakértője azt közölte, hogy az eddigi modellek esetében már az is nagyon jó eredménynek számít, ha a gyanús jelzések 95 százalékáról bebizonyosodik, hogy téves riasztás. Azonban a gyanúsnak minősített tranzakciókat manuálisan is meg kell vizsgálniuk a bankok alkalmazottainak. Bár ez csupán néhány percet vesz igénybe, de mégis komoly leterheltséget jelent, hiszen a nagy pénzintézeteknél évente akár több százezer tranzakció is érintett lehet.

Lucas du Croo de Jongh, az Oliver Wyman tanácsadó vállalat képviselője úgy vélte, hogy a mesterséges intelligencia használatával a bankok rendkívül nagy mértékben csökkenthetnék a költségeiket. Ráadásul az eddig fel nem ismert minták is felismerhetővé válnak és bezárulhatnak a kiskapuk. Sőt, a jövőben az eddig nem vizsgált kisebb gyanús átutalásokat is górcső alá lehet majd venni.

Arra viszont az összes szakember felhívta a figyelmet, hogy a technika nem jelent gyógyírt minden problémára. A mesterséges intelligencia használatát nem csupán a pénzintézetek elavult IT-rendszerei és a hiányzó szabványok korlátozzák. Központi problémát jelent, hogy senki nem tudja valójában, hogy az öntanuló rendszerek miként jutnak el a következtetéseikhez. Az algoritmusok eredményeinek érthetőknek kell lenniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nos #3
    A tozsdeken mar jo par eve tobbsegben vannak az algoritmusok a lassu emberi tranzakciokkal szemben. Raadasul valamilyen machine learningre vagy statisztikara epulo algoritmust mar otthon az ecceri programozo is ossze tud pakolni. Nekem csak hobby, de en is epitettem ilyet, pedig nem vagyok profi. A lenyeg hogy a mindenfele artifical intelligence nevvel csufolhato megoldasok mar annyian vannak es olyan konnyu a belepes ezek vilagaba, hogy pusztan emberi belatassal nem lehet lekovetni oket. Ezeket ott lehet a legjobban hasznalni, ahol oriasi adatmennyisegek vannak. Penzugyi teruleten mar regota termeszetesek. A cikkben igazabol csak egyfajta machine learninges vedekezo mechanizmus volt reszletezve, de ez csak a jeghegy csucsan imbolygo hopihe.
  • overseer-7 #2
    már így is igazságtalan a világ rend..
    hízzanak csak a disznó finánc gazemberek... a ma disznója.. a holnap szalonnája.
  • overseer-7 #1
    ha belekeverik a pénzügyi csalásokba az MI-t.. a szándékosan már így is átláthatatlan rendszer.. olyan szintű manipulációkra ad majd lehetőséget a finánc hatalomnak.. amivel gyakorlatilag kinyomozhatatlan lesz minden visszaélésük.. a csalások rendszerét olyan bonyolultan vezényli majd le az MI.. ami átláthatatlan és kibogozhatatlan lesz egy ember számára.

    Gyakorlatilag rendszer szintűvé és megfoghatatlanná teszik majd a lopást és a csalást.

    Ami nekünk.. dolgozó embereknek.. nagyon rossz. Nagyon rossz lesz.