Berta Sándor

Mesterséges intelligencia - összefogást sürgetnek az európai kutatók

Az európai szakemberek attól tartanak, hogy nem tudnak majd lépést tartani az amerikai óriáscégekkel és a kínai projektekkel.

Több mint 550 európai mesterséges intelligencia kutató fogott össze és elindította a Confederation of Laboratories for Artificial Intelligence in Europe (CLAIRE) nevű kezdeményezést. A szakértők - akik között ott van dr. Varga László Zsolt (ELTE) is - célja az, hogy megállítsák a jelenlegi trendet és a kontinenst egy olyan hellyé tegyék, amelynek nincs szégyenkeznivalója sem Amerikával, sem Ázsiával szemben.

A szakemberek figyelmeztetnek, hogy Európa tehetségekkel, kutatásokkal, technológiákkal és innovációkkal kapcsolatos befektetései messze elmaradnak a versenytársak hasonló beruházásai mögött. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kontinensnek fontos szerepet kell játszania abban, ahogy a mesterséges intelligencia megváltoztatja a világot és természetesen ebből a folyamatból profitálnia is kell. Európa mindig is fontos szerepet játszott a mesterséges intelligencia területén, de most fennáll annak a veszélye, hogy megfelelő reakció hiányában minden szinten visszaesik Kína és az Amerikai Egyesült Államok mögött.

A tervek alapján a CLAIRE egyrészt kiváló kutatóintézetek hálózatából áll majd, másrészt lesz egy központi rendszer is, amelynek a keretében a tudósok kutatásokat folytathatnak a lehető legjobb felszerelések segítségével. A CLAIRE számára a genfi CERN lehet a követendő példa. Holger Hoos, a kezdeményezés egyik életre hívója kijelentette, hogy a lényeg, hogy a mesterséges intelligencia összes fontos részterületét lefedjék és lehetővé váljoan a világszínvonalú teljes tudományos karrier biztosítása az érintettek számára. A CLAIRE hasonlít a European Lab for Learning & Intelligent Systems (ELLIS) tudományos programra, amelyben a gépi tanulást kutatók fogtak össze. Hoos elismerte, hogy a hasonlóság nem a véletlen műve, az ELLIS inspirálta őket és az új kezdeményezést annak alapjain építették fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • noland #2
    Kell az MI, hogy megértsék odaát is mit mondanak a kelet-európai politikusok..
  • Sydra #1
    Mire fognak össze? Kinek a pénzéből? Mi a szolgáltatás, amit el akarnak adni?