Berta Sándor

A Strava-ügy után itt a Polar-botrány

Egy újabb vállalat esetében derült ki, hogy a fitneszmegoldásuk veszélyes lehet a katonákra és a titkosszolgálatok munkatársaira.

A De Correspondent és a Bellingcat közös vizsgálata kimutatta, hogy a Polar nevű cég alkalmazásprogramozási interfésze komoly kockázatot jelenthet a fegyveres erők tagjainak, azok hozzátartozóinak és a kémeknek. A portálok ugyanis kiderítették, hogy a Polar átfogó hozzáférést engedélyez a felhasználói adataihoz, ezáltal nem csupán egyes személyek kerülhetnek veszélybe, hanem a titkos állami létesítmények is.

A fő problémát az jelenti, hogy a Polar alkalmazásprogramozási interfésze nem csupán az emberek nyilvános információihoz enged hozzáférést, hanem a privát profilokhoz is. Így több millió olyan felhasználó adataihoz szerezhető hozzáférés, akik az edzésükhöz a Polar Flow alkalmazást használják. Miután az API az adatlekérések számát nem korlátozza, így létrehozhatók új részletes és hosszú távú profilok annak használóiról, például katonákról. Megtudható, hogy általában hol sportolnak, merre futnak, hol laknak, de akár az eddig ismeretlen katonai létesítmények helye is megállapíthatóvá válik.


Egy afrikai katonai misszió környékén lévő aktivitások

A holland újságírók több mint 6400 olyan személyt azonosítottak, akik "érzékeny" helyek közelében dolgoznak. Ilyen helyek például az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) épületei, a Fehér Ház, a londoni MI6 és Guantanamo Bay. Sőt, még titkosszolgálati ügynökök neveit is sikerült megtudni, például a cheltenhami Government Communications Headquarters (GCHQ), a párizsi Direction Générale de la Sécurité Extérieure (DGSE) és a moszkvai GRU munkatársaiét. Emellett azonosították nukleáris létesítmények, rakétasilók és börtönök pontos helyét is.

Külön pikáns része a sztorinak, hogy a fentiek akkor is kideríthetők voltak, ha valaki direkt úgy állította be a szoftverben, hogy nem kívánja saját adatait senkivel sem megosztani. A Polar reagált a cikkekre és azt állította, hogy nem szivárogtak ki személyes adatok, továbbá a szabványos profilt és beállításokat alkalmazók nem érintettek az ügyben. Ennek ellenére a társaság úgy döntött, hogy átmenetileg kikapcsolja az alkalmazásprogramozási interfészét.

A mostani botrány különösen azért megdöbbentő, mert januárban már ismertté vált, hogy az amerikai katonai létesítmények és a hadsereg tagjainak az épségét is veszélyeztethetik a Fitbithez hasonló okostelefonos fitneszalkalmazások, amelyek térképen jelölik a felhasználók mozgását. Az interneten nyilvánosan hozzáférhető térképen a Szíriában, Irakban és Afganisztánban állomásozó amerikai katonák futóútvonalait, valamint a katonai szempontból érzékeny amerikai létesítmények helyzetét is ki lehet venni. A Strava cég műholdas navigációs rendszerek segítségével két éven át követi felhasználóinak sporttevékenységét és az úgynevezett Global Heat Mapen jelöli helyzetüket. A Stravát világszerte 27 millióan használják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tikal #21
  Minden faluban van egy bolond, vagy több..
 • ostoros #20
  Mindegyik szar felesleges bohócság. Az összes. Kivétel nincs.
  Felhasználói pedig divat buzik. Az összes. Kivétel nincs.
 • wraithLord #19
  Én nem mondtam, hogy a Polar cuccai jók, csak hogy nem olcsó... :D

  Nincs összehasonlítási alapom, mert csak egy nagyon régi training karórám van tőlük (RS300x) még a nem okos/online korszakból. Hiányosságai voltak, de amit tudott és a minőségével nem volt bajom.
  Amióta bejött az okosteló korszak, karpánton okostelóval futok free Runkeeperrel. Csak a HRM hiányzik. Arra jó, hogy hetente lenyomjam a 2x10 + 2x5 km-t, és lássam, mennyivel futok jobbat az időben előrehaladva. De félmaratonra is mentem már ilyen puritán felállással párszor, nem volt bajom vele (kényelmi sem). A cipővel viszont már többször megszívtam, úgyhogy most jobban odafigyelek, milyet veszek, és hány km van benne.
 • Tikal #18
  Nekem a km tárolás miatt kell ez a feature. Mivel 3 cipőm van párhuzamosan, ezt már kicsit nehéz lenne fejben tartani, hogy mikor melyikben futottam és hol. Ráadásul terepen az ember variálja az utvonalakat is, legtöbbször más a táv is stb...
 • Tikal #17
  Értelek, de egy átlag futonak ez nem létkérdés, mert papirra fel van neki irva, vagy a gépén van egy pdf-ben hogy mikor mennyit fusson, vagy csak elmegy futni minden másnap. Ne hidd már hogy mindenki vérkomolyan veszi ezt... Emberek millió futottak eddig is pulzus mérés nélkül, és teszik ezt még most is, jól érzik magukat most is, mert futnak. Sokaknak ez is elég. Ettől még a Strava nem lesz szar, mert az alap verzio pont azt nyujtja ami elég egy ilyen felhasználonak. Nem értelek minek feszülsz rá erre ennyire, el kéne fogadni hogy nem csak az a nézet van amit te képviselsz, és oda is el kellett jutnod, végig jártál egy utat.

  A challenge az ugyanaz a faszméregetés amit most itt csinálsz, csak azt a haverjaiddal...

  Nem védtem be a Polar vackait, mert mondjuk én se szeretem őket, csak annyit mondtam, hogy egy ilyen hiba máshol is becsúszhat, igen, még a Garminnál is.
  Gondolom te se Garminnal kezdtél mikor először elmentél futni, hanem csak valami telefonos app-ot használtál vagy még azt se.
  Nekem pl fontos volt, hogy legyen az órámban GPS, mert sokszor utvonal alapján futok, fontos volt, hogy ne törjön össze ha elesek, és tudjam más sportokra is használni. Na most ezek nem valószínu hogy minden futonak szempontok, nekik miért ne lenne jó egy Strava app?

  Én meg eleve nem veszek olyan cipőt ami mindenhova jó, mert az olyan is. Neked az jó, nekem nem. Te nem szeretsz sárban futni, több millió másik meg én is imádja.

 • kvp #16
  Azert az amerikai hadsereg is atallhatna arra a szabalyra, hogy titkos letesitmenybe / katonai bazisra semmilyen civil eszkozt nem vihet be senki, onnan netes kacsolatot csak vedett es megfelelo modon anonimizalt keszuleken at bonyolithat. Erre a celra akar dedikalt telefonokat is osztogathatnanak, termeszetesen dedikalt es tuzfalazott bazisallomasokkal egyutt.

  ps: Utobbi egyebkent a bortonok telefon problemajat is megoldana, lenne bent terero, de csak a BVcom :D szolgaltatohoz es csak a jovahagyott keszulekeknek. Minden mast naploz, haromszogel es letilt a rendszer.
 • Macropus Rufus #15
  amúgy én nem állnék meg egy appnál amiben tudom tárolni pl. a futó cipőm márkáját. (mondjuk értelme?)
  Tovább fűzném: a cipő talpának a mintázata. Mélysége. Futás után a mélysége (értsd: mennyit kopott).
  A pulzus mellett vérnyomás és vér oxigén szint mérés. Plusz egy maszk és a kifújt levegőt is mérném. (mint egy terheléses teszt esetében). Biztos van még pár dolog amit lehetne mérni.
  Viszont értelme? Okés, a távolságnak talán van, ha más nem akkor annyi, hogy az FB-on lehet mutogatni, hogy 123km futottam egy huszad másodperc alatt. De a többinek? Ha valakinek appban kell tartani azt, hogy pl. milyen cipőt viselt a legutóbbi terepezésnél az már régen rossz, mivel nem 345db cipőről van szó és nem 400 helyszínről. Tehát pár adatot kell fejben tartani, de ehhez már app kell.
  Mind1. Akinek van az biztos, hogy met tudja indokolni, hogy miért is kell.


  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.07.11. 11:39:53
 • Macropus Rufus #14
  " Edzésterv nélkül mi a futás célja?"
  pl. a mozgás. Na mit szólsz? :)

 • Renegade #13
  te tényleg nem veszed észre, hogy csak villantasz meg lefikázod azt, aki nem a kedvenc márkádat választja, vagy nem úgy sportol ahogy azt te elképzeled?

  mi köze ennek a cikkhez?

  elhívatott, ügyes futó vagy és ezt világa akarod kürtölni? klassz!
  de lehet azt kevésbé sportfasisztán is interpretálni :)
 • Tinman #12
  Hogy jött elő? ^^ Az ingyenesekben az edzéstervek fizetős kategória, pontosabban a prémiumhoz jár. Edzésterv nélkül mi a futás célja? Időelbaszás? Még az egészségmegőrzéshez is erősen ajánlott edzéstervet tolni, nem csak kimenni napi 30 percre, aztán lesz ami lesz. A terhelést változtatni kell, kellene regenerálós futások, intervallumos edzések, dombozások, stb. Persze ezt 8 év után elvileg te is nagyon jól tudod.

  Engem az edzéstervek húztak föl szó szerint a nulláról arra a szintre amin most vagyok. Az edzéstervek pontosan annyira fontosak, mint a pulzusmérés. Már pedig utóbbi esetben hangutasításokat a free appok nem akaródznak tolni, csak a prémium verziók. Ez meg azért fontos egy kezdőnek, mert a kezdők mindig túl gyorsan futnak a szintjükhöz képest, túl magas pulzustartományban, így borítékolható, hogy előbb-utóbb lesérülnek.

  Ismétlem soha nem használtam challenge-t, az értelmét se látom, edzésterv mellett.

  Az a vicces, hogy a Polar/Strava vackait bevéded, közben Garmint használsz azért te is. Vajh miért :-D

  Eleve olyan cipőt vettem, ami terepre, aszfaltra is jó... 1200 km után szoktam őket félretenni és max ilyen otthoni melós cipőnek használni. Nyilván 2 méteres sárba nem futok, annak sok köze amúgy sincs a futáshoz.
  Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.07.11. 11:10:46