Berta Sándor

USA - házkutatási parancs kell a mobil adótorony-adatok lekéréséhez

A jövőben nehezebbé válhat a hatóságok munkája a gyanúsítottakkal kapcsolatos információk összegyűjtésekor.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága legutóbbi ítéletében kimondta, hogy a biztonsági hatóságok nem férhetnek hozzá egyszerűen a mobil adótornyok adataihoz. A jövőben az ilyen jellegű információk kizárólag bíró által elrendelt vagy jóváhagyott házkutatási parancs bemutatása mellett kérhetők le. Az ítéletet 5 a 4 arányban hozta meg a legfelsőbb bíróság bírói tanácsa és az egyértelműen a magánélet védelmét erősítheti.

A mobil adótornyok által továbbított adatok gyakran segíthetnek a hatóságok által keresett vagy gyanúsított személyek mozgásának a feltérképezésében, ezáltal a mozgási profiljaik elkészítésében. Így megtudható többek között, hogy az illető egy adott időpontban hol tartózkodott és mennyi ideig volt ott. A mostani ítéletig az amerikai bűnüldöző hatóságok gyakorlatilag korlátozás nélkül hozzáférhettek a mobilszolgáltatók információihoz.

John Roberts, a bírói tanács elnöke az ítélet indoklásában közölte, hogy az új döntés vészhelyzetek esetében hatályon kívül helyezhető lesz. Ilyen vészhelyzetnek számítanak a bombafenyegetések, a gyermekrablások vagy az ámokfutások. Ezekben az esetekben a bűnüldöző hatóságok továbbra is elérhetik majd a pozíciós adatokat anélkül, hogy házkutatási parancsra lenne szükség.

A konkrét esetben egy olyan férfi volt érintett, akit több rendbeli fegyveres rablásért 116 évi börtönbüntetésre ítéltek. Az ügyészség az eljárás során - az illető bűnösségének bizonyítása céljából - a mobilszolgáltató adataira támaszkodott. A feljegyzéseket 127 napra visszamenőleg vizsgálták át és az információkból egyértelművé vált, hogy a gyanúsított több bűncselekmény helyszínének is a közelében tartózkodott. A férfit védő ügyvédek azzal érveltek, hogy a hatóságok ezzel a lépéssel megsértették az amerikai alkotmány negyedik módosítását, amely védi az amerikai állampolgárokat az állami túlkapásokkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!