Berta Sándor

Fogyasztó­védők támadják az IT-óriásokat

Spanyolországban és Franciaországban is a vádlottak padjára kerülhetnek az internetkonszernek.

Spanyolországban az OCU nevű fogyasztóvédelmi szervezet nyújtott be gyűjtővádas keresetet a Facebook ellen, mondván a közösségi platform megsértette a helyi adatvédelmi előírásokat azáltal, hogy nem tájékoztatta az embereket az adataik felhasználásáról és ráadásul azzal kapcsolatban még engedélyt sem kért az érintettektől. Az OCU ezért 200 eurós kártérítést követelt felhasználónként és az ügyben mind a 26 millió spanyolországi Facebook-tagot képviseli.

A kiszivárgott hírek alapján a spanyol szervezet nem önállóan cselekedett, hanem a fellépését szorosan koordinálta egy-egy portugáliai (Deco-Proteste), belgiumi (Test-Achats) és olaszországi (Altroconsumo) fogyasztóvédelmi szervezettel. Az OCU akciója nem az egyetlen volt az internetcégek ellen, hiszen a La Quadrature du Net nevű francia csoport bejelentette, hogy adatvédelmi jogsértések miatt gyűjtővádas keresetet nyújtott be a Google, az Apple, a Facebook, az Amazon és a LinkedIn ellen.

A Google kapcsán a Gmail, a YouTube és a kereső, az Apple esetében pedig az iOS és az úgynevezett szupersütifájl alkalmazása volt a kifogásolt szolgáltatás, illetve gyakorlat. A szupersütifájlokat az adatfolyamokba illesztik be és azok segítségével személyre szabott hirdetéseket lehet kínálni az érintett felhasználóknak. Ilyen gyakorlat alkalmazása miatt büntették meg 2016 márciusában az Amerikai Egyesült Államokban a Verizon mobilszolgáltatót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)