15
  • Kotomicuki
    #12
    De a tulajdonost/részvényest ez nem érdekli, őket csak a haszon vezérli, bármi áron.
    Ez a társadalmi berendezkedés azért fog véresen megbukni, ha nem történik hamarosan változás benne, mert a "választott vezetők" (akik az előbb említettek zsoldjában vannak és csak az ő érdekeiket képviselik - a saját vesztükre is) nem tesznek semmit sem az emberiség megmentése érdekében. Sőt, gyanítom ilyen problémákról nem is hallottak, vagy nem is akarnak tudni...
    Az egyetlen, ami még megmenthetné a helyzetet az emberek kiállása önmagukért, de, ahogy ezt ez a fórum is bizonyítja, ettől nem kell rettegnie a hatalmat bitorlóknak. Sajnos ez nem új keletű dolog..., lásd pl.: "A gonosz diadalához csak annyi kell, hogy a jók tétlenek maradjanak." (Edmund Burke, 1729. január 12. — 1797. július 9.)
  • hypno
    #11
    Bármely dolog megtermelésének egyetlen oka, az emberek fogyasztási igényének kiszolgálása, vagyis teljesen értelmetlen egy olyan társadalmi, gazdasági modell, ahol nincs fizetőképes kereslet az előállított javakra.
    Másként mondva, a terméket fogyasztó ember az egyetlen olyan elem a folyamatban, ami nem nélkülözhető. Ha nem kell dolgoznia, mert mindent a gépek készítenek el, akkor is biztosítani kell, hogy fogyaszthasson.
  • dyra
    #10
    Én már öreg vagyok nekem amúgy sincs sok hátra. Annyi kaja még lesz nálam még kitart.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.06.28. 21:18:57
  • asgh
    #9
    Igen messze vagyunk attól, hogy a kétkezi munkások nagy részét lecseréljék robotokra. A beszédfelismerés, fordítóprogramok, okoseszközök is brutálisat fejlődtek az elmúlt évtizedekben, mégsem hallunk titkárnők és asszisztensek tömeges elbocsátásáról.
    Ugyanígy a vésőt és a kalapácsot felváltotta a kompresszoros vésőgép, mégsem kevesebb a kőfaragó, csak ugyanaz a csóka egységidő alatt többet termel.
    Azaz a munka vált hatékonyabbá, nem az emberi munkaerő feleslegessé.

    Ha az autógyárakban több robotot fognak használni, akkor ugyanaz a gyár hatékonyabban fog termelni, az emberi munkaerőt meg átcsoportosítják arra, amire a robotot nem lehet / nem éri meg.
    A melósoknak sokkal több okuk van egy újabb gazdasági válságtól parázni, mert ha nem tudnak elég autót eladni, attól valóban feleslegessé válhat a munkájuk, nem attól, ha ugyanaz a gyár akármilyen műszaki beruházásnak köszönhetően többet és hatékonyabban termel.
  • Kotomicuki
    #8
    Akkor javaslom felütni a 30 éves háború történetét, mert lassan megint megfognak történni azok a sajnálatos események és semmiféle biztosíték nincs rá, hogy te eheted meg a másikat!
    (...és egyáltalán nem személyeskedésnek szántam soraimat, inkább elgondolkodtatónak, amíg még nem késő...)
  • dyra
    #7
    szerinted mi? Nézzél már szét a világban. Rohadtul nem érdekel senkit mi van a másikkal. Jobban teszed te is ha így állsz hozzá.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2018.06.28. 14:36:07
  • Kotomicuki
    #6
    Hát, amikor a 0% adóért verik az asztalt multik, akkor nem hiszem, hogy a dolgozók szja-ján kívül bármit is adóznának, sőt: még ezért is állami beruházás/vissza nem térítendő közpénz-injekció kell, hogy egyáltalán kegyeskedjenek ITT gyárat építeni...
    Anno gyúrcsótány bepróbálkozott az Audinál..., és csak pár százmillióba került nekünk az, hogy megbékítse őket és ne tegyék munkanélkülivé a fél Dunántúlt!
    A móri rabszolgatelepekért nem volna kár, csak akinek onnan van az egyedül bevételi forrásra szert tenni (a bűnözésen kívül)...

    Amúgy, azért gondolkozzon el az, aki robotot alkalmaz (és a munkásokon, a dolgozók munkabérén spórol), hogy egy másik robotnak (a miatta a nincstelenség határán létező (volt) dolgozójának) szüksége lesz-e arra, az megfogja tudni vásárolni az általa előállított terméket?
    A politikusoknak vannak már válaszaik, hogy mi lesz az emiatt (is) egyre növekvő nincstelen rétegel? Mert a billgeci féle megoldás (megölni őket), vagy a dél-afrikai élelmezésügyi miniszter "majd megeszik egymást" felvetése sem a legjobb opció az önhibájukon kívül a elszegényedetteknek, szvsz...
    Utoljára szerkesztette: Kotomicuki, 2018.06.28. 14:25:56
  • kvp
    #5
    Nallunk az olcso munkaeron kivul vannak olcso beszallitok, alacsony iparuzesi ado es meg eppen az eu-n belul vagyunk, raadasul schengenen belul. Ez a kelet europai versenyelony kinaval szemben. Ha az olcso munkaero kiesik a robotok miatt meg mindig megmarad a tobbi es itt kisebb valoszinuseggel lopjak el a technologiat mint Kinaban.
  • TokraFan
    #4
    Nem látod jól! Az, hogy egy gyár idetelepül, nem a betanított munkások miatt jó. Ezer más, sokkal fontosabb előnye van. Rengeteg beszállító cégnek adnak megrendelést, ezáltal az ott dolgozóknak munkát, a cégek pedig nyereséget termelhetnek, ami által sokkal többet adóznak.
  • Skylake
    #3
    „Látó, érző, gondolkodó, dolgozó” - az b*azmeg. Érző meg gondolkodó - az b*zmeg. Kicsit sok kokkaint szippantott a bullshitíró copywriter.
  • Cat #2
    1. A kecskeméti Mercedes gyár azért van itt, mert olcsó a munkaerő. Ezt viszont több száz egyéb beszállítócég szolgálja ki, azok gyártják az ablaktörlőket, a visszapillantótükröt, az üléshuzatot stb. Ezek mindig is az autógyár mellett fognak maradni, bárhol is legyen az.

    2. Valóban van visszatelepítési folyamat is, de főként gyorsasági okokból, hogy ne kelljen heteket várni a szállításra.
  • Macropus Rufus
    #1
    lehet nem látom jól a dolgokat. Azért hozták anno pl. ide a gyártást mert itt olcsó a munkaerő. Ez eddíg rendben is van. De most lecserélik őket robotra. Akkor meg mi a fenéért nem viszi innen a gyártást a fenébe? Vigye haza. Vagy - ami lehetséges - a robotok is olcsóbban dolgoznak erre felé? Akkor megette a fene a egész robotizálást. A nyugati robot drágábban állítja elő ua. a terméket mint a keleti társa... remek.