Berta Sándor

Harci robotok - vannak érvek és ellenérvek is

Vajon a feladatok precíz végrehajtása jelentette előny megéri-e azt a kockázatot, hogy elvesszen az emberi ellenőrzés az önállóan működő fegyverrendszerek felett?

Oliver Bendel robotikával foglalkozó professzor, a szakterületei közé tartozik a gazdasági informatika és a gépi etika. Az elmúlt években többek között morális és nem morális gépeket is tervezett, köztük volt a Ladybird nevű állatbarát porszívó és a Liebot nevű, gyakran hazugságokat közlő chatbot.
"A legutóbbi genfi tárgyalásokon az autonóm harci robotokról volt szó. Távvezérelt, részben önállóan és teljesen önállóan működő harc­rendszereket különböztetünk meg egymástól. Genfben a jogi, az etikai és a biztonság­politikai kérdésekről egyaránt tárgyalnak már egy ideje." - jelentette ki Oliver Bendel.

"A felfegyverzett autonóm rendszerekkel kapcsolatban két nagy tábor áll szemben egymással. Vannak, akik az önállóan működő harcrendszereket kutatják, nekik nyilvánvalóan nem érdekük e megoldások betiltása. Ebbe a táborba tartozik az Amerikai Egyesült Államok és Kína. A betiltás mellett érvelők táborában található Svájc, Németország és Franciaország. Mind a két oldalon vannak jó érvek mind etikai, mind szabályozási és társadalmi szempontból. Az autonóm harci rendszerek mellett szól, hogy nagyon precízen működnek és idővel felszerelhetők mesterséges intelligenciával, amely a célokat többé vagy kevésbé egyértelműen tudja azonosítani és precízen megsemmisíteni, ezért a járulékos veszteségek alacsonyan tarthatók. Egy másik érv a gazdaságosabb hadviselés, hiszen a katonák egy részének az életét így meg lehet kímélni. Az is elhangzik érvként, hogy a harci robotok nem fosztogatnak, gyújtogatnak és erőszakolnak."


"Az ellentábor érvei között szerepel, hogy gépek döntenek életről és halálról, ami sérti az alapvető emberi jogokat, például az emberi méltóságot. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez a jog gyakorlatilag minden háborúban sérül, ráadásul a harci cselekmények gombnyomás szintjére redukálhatók le. A robotok ugyan valóban nem fosztogatnak, erőszakolnak és gyújtogatnak, de ez később beléjük programozható. S van még egy dolog: az emberek nem tudják, hogy ha egy harci robotot látnak, akkor az mire van beprogramozva, mire számíthatnak tőle, mit tehetnek és mit nem, s ez egy nagyobb pszichoterrort válthat ki." - mondta Oliver Bendel.

A szakértő hozzátette, hogy ő a betiltás mellett van, leginkább amiatt, hogy megakadályozható legyen a gombnyomásra való háborúzás. Emellett úgy véli, hogy bizonyos döntéseket nem szabadna a gépeknek meghozniuk. Sokan elfelejtik, hogy már most is vannak a célpontjaikat maguk kikereső fegyverek, például Észak- és Dél-Korea határán. Azok a rendszerek már automatikusan azonosítják a célpontjaikat és automatikusan tüzelnek. Léteznek olyan aknák, amelyek képesek megkülönböztetni az egyes személyeket. Több ilyen fegyverrendszer van annál, mint gondolnánk és ezek is a tiltás hatálya alá eshetnének.


Persze nem mindegyik robotrendszer harci, nagyon sokan kutatják az autonóm szállítási rendszereket is. A megalkotott megoldások elszállítják a sebesülteket, ellátják a katonákat és más logisztikai célokat is szolgálnak. Bendel ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy egy sebesültet a tűzből kihúzó robot csodálatos dolog, és a távolról bevethető műtőrobotok is nagyszerűek, mert az orvos irányításával végezhetik a munkájukat a harctereken. "A véleményem az, hogy különbséget kellene tenni a háború és a terrorizmus elleni harc között. Amennyiben felmerült volna a kérdés, hogy Oszama Bin Ladent manuálisan akarják megölni vagy autonóm fegyverrendszerrel, akkor már egyáltalán nem lett volna biztos az elutasító álláspontom" - szögezte le az egyetemi tanár.

Pár hónapja több mint száz technológiai vállalkozó és tudós figyelmeztetett az autonóm fegyverrendszerekkel való esetleges visszaélések veszélyeire, köztük volt Mustafa Suleyman, a Deep Mind társalapítója és vezetője, valamint Elon Musk, a Tesla Motor és a SpaceX vezetője. 2017 novemberében pedig szakértők tanácskoztak Genfben arról, hogy vajon alkalmazhatnak-e az országok halálos autonóm fegyverrendszereket. Szakemberek és különböző szervezetek azt szeretnék, ha az Egyesült Nemzetek Szervezete megtiltaná a harci robotok fejlesztését, gyártását, kereskedelmét és alkalmazását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hillman #14
    ...,majd begyüjtik öket a jawák és eladják az idöközben programozást tanult buckalakoknak, és azok elviszik a nyugati nagyvárosokba is.
    Fenének kell a buckalakokat piszkálni. kezdték a gyarmatositok majd folytatták az aktuális nagyhatalmak. Amig nem mentünk oda jol el voltak egymással. Nem elég, hogy felfegyvereztük öket, de még meg is mutattuk hol lakunk. Aztán meg megy a sirás, hogy idegyünnek.
    S ha a kinaiak átálitják a gyáraikat droidgyártásra akkor le is játszott a meccs. Ők is vesznek a jawáktol és lekoppintják.


  • NEXUS6 #13
    Megelőztél. :D
    Bár az talán annyi a különbség, hogy te a civil lakosságra én meg a katonai humán erőforrásra koncentráltam, de ahogy látom, a gondolatmenet végeredménye hasonló.
  • NEXUS6 #12
    Elemezve az évtizedes baleseti statisztikákat, a jelentősen növekvő forgalom és valszeg a fejenként is növekvő vezetési idő, plusz a jelentősen növekvő hétvégi sofőr hegyek mellett is trendszerűen javul az EU országok halálos baleseti statisztikája (100 000 fő/baleset). Ez lehet persze, hogy nem abból adódik, hogy arányaiban kevesebb a baleset, hanem hogy lényegesen kevesebb baleset végződik halállal. De szerintem az emberek általánosan jobb vezetési kézsége is benn van. Szal van javulás, persze nem olyan mint hogy minden autóra letöltök egy új szoftvert.

    Ha megvizsgáljuk egy szimmetrikus háborúban a robotkatonák alkalmazását, akkor azt látjuk, hogy szinte fölösleges, csak a legvégső esetben javasolt az ellenséges robotkatonák pusztítása! Javasolt inkább azok informatikai kiiktatása, vagy akár a kontroll átvételével a saját erők pusztítása. Elsődleges célpont továbbra is az élő erő kell hogy legyen, hiszen az biztosítja a robot működését, azok irányítják őket.
    Szóval akár az is lehet, hogy egyáltalán nem lesz kevesebb emberi áldozat egy robotokkal vívott háborúban, miközben robotok alig "esnek el".
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2018.05.08. 09:54:03
  • Macropus Rufus #11
    "Mi lesz ha ezen robotok nem hogy nem torekednek a jarulekos vesztesegek elkerulesere, de kifejezetten vadasznak a hatterorszag lakossagara? "
    erre eléggé komoly esély van. Ha az MI-nek teljesen szabad döntéseket adunk, tehát ő tervezi meg egy bevetés minden részletét, akkor elöbb vagy utóbb de el fog oda jutni ahová az emberek is eljutottak a II.VH idejében: ha elvágod a katonát az utánpótlástól akkor elönybe kerűltél. Ezért kezdék - többek közt - írtani a hátországot. Ez egy katonai stratégia. Ide simán eljuthat egy harci robot is: ha nincs utánpótlás, nincs ellenség. Csak annyival fogja lehet überelni, hogy sokkal hatákonyabban fogja kiiktatni a civileket. Aminek ugye a demográfiai következményei beálthatatlanok. Gondoljunk bele, hogy az MI szisztematikusan csak a civileket támadja, gyerekeket, asszonyokat, stb.. A katonákat egy másik egység támadja. Totális háborút vívhat, és minden tettére tud logikus magyarázatot adni. És nála nem fog felmerűlni a moralizálás lehetősége. A cél szentesíteni fogja az eszköt: ha útban van egy gyerek, akkor lelövi és ennyi. A lényeg: a robot vs. emberek háborúja nagyon kegyetlen lesz, a robotok részéről. Az ember nem tud kegyetlen lenni egy tárgyal...
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.05.08. 09:41:29
  • Sequoyah #10
    30-40 artatlan aldozattal jaro "felresiklott" tamadas az boven akad mindenfele robotok nelkul is, lasd Vietnamot. Persze ezeknek a hire sokszor a parancsnoksagik se jut el, nemhogy a hatorszag lakossagahoz.
    Ha viszont robotokrol van szo, akkor ohatatlanul is felvetel keszul a dologrol, ami elemezheto, es ezek alapjan javitasok eszkozolhetoek.

    Szoval ugyan az a helyzet, mint a robotautok eseten. Az emberek ugyanazon "hibakat" kovetik el mint amit elkovettek 100 eve, es el fognak kovetni 100 ev mulva is. De a robotok hibait lehet korrigalni, es beepiteni az algoritmusba, hogy ugyanazon hibat tobbe ne kovesse el.

    De egyebkent minf az Afganisztani, mind a robotzsarus peldadban asszimetrikus hadviselesrol van szo, en viszont epp arrol elmelkedek hogy mi lesz egy szimmetrikus haboru eseten? MI lesz amikor egyreszt az ellenfelnek is lesznek ilyen eszkozei, masreszt esetleg nem lesz meg a mai luxus (vagy egyaltalan az akarat), hogy egyaltalan torekedjenek az artatlan emberi eletek kimelesere.
    Mi lesz ha ezen robotok nem hogy nem torekednek a jarulekos vesztesegek elkerulesere, de kifejezetten vadasznak a hatterorszag lakossagara?
  • NEXUS6 #9
    A robotkatonák fejlesztése nem a másik oldali, hanem a saját veszteségek és a humán erőforrás szükséglet minimalizálásán alapul.

    Tekintve, hogy az azonosítással várhatóan még évtizedekig gondot lesznek, így a pusztítás hatékonyságának növekedése óhatatlanul a "járulékos veszteség" emelkedésével is járhat esetenként. Ma is előfordul, akár naponta, hogy levegőbe lövöldöző nászmenetet szórnak meg Afganisztánban, csak miközben 30-40 ilyen áldozat nem éri el a nyugati média ingerküszöbét, addig ugye a nagyságrendileg kevesebb áldozattal járó pl késes támadók meg igen. Hetekig frászban van ilyenkor a nyugat teljes terrorelhárító rendszere. Szal van némi asszimmetria már a média szintjén is. Az, hogy mi a szitu ezzel a fejlesztéssel, milyen erkölcsi és egyéb kihívások lehetnek elég jól le van festve a legutóbbi Robotzsaru filmben.

    Ennek ellenére nyilvánvalóan be fogják vezetni a robotkatonákat, mert meg van az az előnyük, hogy miközben kevesebb emberi erőforrást igényelnek, ráadásul még esetenként drágábbak is, ami a hadiipari cégek számára túl csábító lehetőség, hogy ne játsszák meg.
  • Sequoyah #8
    Csak Europa es USA tobb mint 10%-at alkotja a vilagnak. Kina, India, Ausztralia, Japan, Indonez szigetvilag mind bekes teruletek.
    10% inkabb azoknak a szama, akik haborus zonaban elnek, vagy azokhoz aggasztoan kozel.
  • Sequoyah #7
    Csak nehogy tul hatekonyak legyenek a robotok...
    Amig csak a nyugatibb orszagok alkalmazzak asszimetrikus haboruban, es ezen nyugatibb orszagok igyekeznek civilizalt* modon alkalmazni, addig a robotok alkalmazasa kimeli az embereleteket, es csokkenti a haborus bunok eselyet.
    (* egy haboru sosem igazan civilizalt, de itt most nem-civilizalt alatt azt ertem, amit az ISIS muvelt, illetve tobb fel pl a 2. VH-ban, azaz h abszolut meg sem probaltak kimelni a civil lakossagot).
    Viszont mihelyst elkeseredette valik a haboru egyenrangu ellenfelek eseten, vagy a harci robotok olyan tulajdonos kezebe kerulnek akiknek a celja az ellenseges nem megsemmisitese, onnantol bajok lesznek, ha tul jok a robotok. Ugye a nuklearis fegyverekkel is az a baj, hogy tul jo, tul hatekony. Ahogy az, a robotizalt hadsereg is a kolcsonos teljes megsemmisites lehetosegevel fenyeget, guggoen attol, hogy mennyit fejlodnek a jovoben.

    Vagy a masik lehetoseg, hogy a vezetoink hirtelen felnonek es felelossegteljes vezetokke valnak, akik a nep erdekeit helyezik eloterbe. Ez esetben a robotokat arra hasznaljak, hogy a civilizaciotol tavol, emberi eleteket kimelve merjek ossze az erejuket. De ez eleg eletszerutlennek tunik, ha ennyi esze lenne egy vezetonek, akkor eleve nem menne bele egy haboruba...:)
  • Archenemy #6
    "Átlagember nem fog velük találkozni sohasem. "

    Feltéve hogy az "átlagember" = a nyugati világ, azaz az emberek 10%-a.

    Ma még nem szeretik a választók ha túl sok hullazsák jön haza, ez fékezi a háborúzást.
    Viszont ha majd egyszerűen "gombnyomásra" menetelnek a katonák síró anyák meg árva kisgyerekek nélkül, akkor simán még több háború lesz.

    Persze a másik oldalon, ahol nincs pénz meg tech gépkatonákra, ott lesznek a hullák meg az árvák, de az ki a faszt érdekel, hiszen azok nem "átlagemberek", hanem csak a világ maradék 90%-a.
  • kvp #5
    "Átlagember nem fog velük találkozni sohasem."

    Ez egeszen addig igaz amig a helyi rendorok meg nem tagadjak az oszlatasi parancsot egy tuntetes eseten. Ilyenkor vethetik be a politikusok a robotokat a sajat civiljeik ellen, mivel manapsag mar eleg nehez olyan katonakat talalni akik fegyvertelen nokre es gyerekekre hajlandoak tuzet nyitni. (nallunk 1956-ban talaltak) A robotok nem fogjak megnezni, hogy a celpontnak kijelolt civilek kinek a rokonai, mig az emberi rendorok/katonak eseten a lakossag (a sajat rokonaik) elleni bevetesuk nem igazan megoldhato.

    Egyebkent szerintem az ilyen katonai robotok olyanok mint a taposoaknak (csak nemelyik kepes a helyvaltoztatasra) es pont ugyanugy lehet es kell oket szabalyozni.