Berta Sándor

Megállapodott Berlin és az Airbnb

A német főváros vezetői enyhítenek az eddigi szabályokon, évente 60 napra külön engedély nélkül kiadhatják otthonaikat a helyi lakosok.

2018 májusától megváltoznak a lakások kiadására vonatkozó szabályok Berlinben. A módosítások elsősorban az Airbnb platformot érintik. Katrin Lompscher városfejlesztéssel foglalkozó képviselő ugyanis bemutatta azt a jogszabály-tervezetet, amelynek értelmében évente legfeljebb 60 napra bárki kiadhatja majd a saját lakását. Eddig a helyi lakosok számára tilos volt, hogy engedély nélkül kiadják az otthonukat például turistáknak, és a megfelelő engedélyt gyakorlatilag soha nem adták ki. A berlini szenátus már elfogadta a tervezetet, amelynek az első részletei már két hónappal ezelőtt kiszivárogtak. Felmerült többek között, hogy a lakásokat kiadóknak regisztrálniuk kell magukat a kerületükben, ennek során számot kapnak, amelyet később meg kell adniuk.

Alexander Schwarz, az Airbnb németországi ügyvezetője üdvözölte a döntést és kiemelte, hogy a 60 napos szabályozás egy lépés a megfelelő irányba. Meg fogják vizsgálni a tervezetet és a jövőben továbbra is együtt dolgoznak majd a berlini politikai döntéshozókkal azért, hogy megfelelő keretfeltételeket dolgozzanak ki, amelyek visszatükrözik a 21. századi emberek megváltozott életszokásait. A vállalat ugyanakkor rámutatott egy esetre, amelyben a berlini közigazgatási bíróság akár 182 napos bérleti határidőt is elfogadhatónak tartott. Hamburgban azóta is ezt tekintik a meghatározónak.

Katrin Lompscher hangsúlyozta, hogy a lakáskiadás nem lesz engedélyköteles, de csak akkor, ha a tulajdonosok nem lépik át a 60 napos határidőt és betartják a megfelelő előírásokat, jelentési kötelezettségeket. Ugyanakkor senkit sem akarnak büntetni azért, mert kiadja az otthonát, viszont a hosszú távú, kereskedelmi célú tevékenységek ellen a jövőben is szigorúan fel fognak lépni.

Berlin 2014-ben döntött úgy, hogy megpróbálja megakadályozni, hogy a helyi lakosok hosszú időre kiadják a lakásaikat a turistáknak. Egyes helyi kerületek, például Berlin-Mitte külön munkatársakat alkalmaztak az illegális lakáskiadások üldözésére. Az Airbnb-t leginkább azért bírálták, hogy teljes lakónegyedeket változtat át turistaterületekké és kétes szolgáltatók számára teszi lehetővé az illegális szállodák üzemeltetését. Berlinben azt követelték az Airbnb-től, hogy minden olyan szobát és lakást kiadó személyt regisztráljon, akik az ingatlanuk több mint felének kevesebb, mint két hónapra kiadják. A társaság ugyanakkor nem akarta kiadni a felhasználók neveit. Az előírásokat megsértőkre akár 100 000 eurós pénzbüntetést is kiszabhattak, ez globális viszonylatban az egyik legszigorúbb szabályozás volt. A társaság 2016 decemberében előállt azzal a javaslattal, hogy maga szedné be a turisztikai adót és az összeget továbbítaná az adott államok adóhivatalainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!