Berta Sándor

Svájci kantonnal állapodott meg az AirBnb

A világ legnagyobb lakásmegosztója Basel-Landschaft vezetőivel kötött egyezséget.

Zug után Basel-Landschaft a második svájci kanton, amelynél az AirBnb szedi be és juttatja el az illetékes hivatalnak a bérbe adott lakások után fizetendő idegenforgalmi adókat. A társaság más kantonokkal is tárgyalásokat folytat hasonló szerződések megkötéséről. Az április elsejével hatályos megállapodáshoz kapcsolódik az úgynevezett digitális beköltözési eljárás, amely mind a vendéglátók, mind Bázel számára további könnyítést jelenthet. Ezáltal és az idegenforgalmi adók beszedésével csökkenhetnek az adminisztratív terhek.

A kantonban éjszakánként 3,5 svájci frank az idegenforgalmi adó. Ezért cserébe minden vendég egy korlátlan jegyet kap Északnyugat-Svájc területére, valamint egy vendégigazolványt, amellyel kedvezményes belépőjegyet vásárolhat 50 helyi szabadidős és turisztikai létesítménybe. Az idegenforgalmi adóbevételekből célzottan támogatják a turisztikai ajánlatok fejlesztését. Az idegenforgalmi adók 2014-es bevezetése óta már több mint 40 projektet sikerült megvalósítani az ágazatban.

Alexander Schwarz, az AirBnb Németországért, Ausztriáért és Svájcért felelős menedzsere kiemelte, hogy hozzá akarnak járulni ahhoz, hogy a svájci turisztikai szektor profitáljon a digitalizálási esélyekből, s szorosan együtt dolgoznak a döntéshozókkal, valamint a kantonokban és a szövetségi szinten lévő turisztikai szervezetekkel. Tobias Eggimann, a kanton turisztikai hivatalának ügyvezetője hozzátette, hogy nagyon pozitívan tekintenek a lakásmegosztó konszernnel való együttműködésre. A digitális beköltözési eljárás nagyon hatékony módon biztosítja a kanton idegenforgalmi adótörvényének a gyakorlati megvalósítását.

A közösségi lakásmegosztó platformnak köszönhetően a helyi vendéglátóknak lehetőségük nyílik arra, hogy a személyes ajánlatokat kereső nemzetközi vendégekre specializálódjanak. Az emberek megváltozott utazási szokásainak progresszív kezelése nem csupán a vendéglátóknak hasznos, hanem a helyi gazdaság és a turisztikai infrastruktúra számára is előnyös. Az AirBnb és Zug kanton között 2017. július elseje óta létezik hasonló megállapodás. A turisztikai adók beszedésének ötlete 2016 decemberében merült fel az AirBnb részéről és ez a stratégiaváltás segíthet abban, hogy világszerte jobban elfogadják a társaságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!