Berta Sándor

Még fejlesztésre szorul a hamburgert sütő robot

A gépek bevezetéséről egy amerikai gyorsétteremlánc döntött, de a robotkar egyelőre még nem tud megfelelően együttműködni az emberekkel.

A gyorséttermekben az egyik legmocskosabb munka a húspogácsák sütése és megfordítása. A Caliburger nevű kaliforniai cég úgy döntött, hogy az embereket robotokkal váltja ki. A vállalat választása a Miso Robotics nevű amerikai gyártó Flippy modelljére esett. Az első Flippy tavaly szeptemberben állt hivatalosan is munkába a Caliburger egyik pasadenai éttermében. A robot használatára fél éves kizárólagos használati jogot szereztek, a Miso csak utána kezdheti el értékesíteni azt más láncok számára.

A hattengelyes robotkart egy klasszikus lapáttal és különböző szenzorokkal szerelték fel, melyek egyaránt figyelik a sütőfelületet és a húspogácsákat. Egy hőkamera jelzi, hogy mikor kell a hamburgert megfordítani. Külön lapáttal kezeli a nyers és a már megsült ételt, és képes az eszközök tisztítására is. A mellette dolgozó emberek egy monitoron láthatják melyik hús mikor került fel a tűzhelyre és melyik milyen állapotban van. Egy Flippy egyszerre legfeljebb 12 húspogácsát tud sütni és felügyelni, s egy óra alatt maximum 150 hamburgert süt. A Flippy mesterséges intelligencia segítségével dolgozó vezérlőrendszerét a Miso Robotics fejlesztette ki. A rendszer képes a tanulásra, ezáltal képes lesz alkalmazkodni a változó menüsorokhoz.


John Miller, a Cali csoport vezetője elmondta, hogy azért hozták meg a döntést, mert a hamburgersütés nem egy szép munka. Folyamatosan a forró sütő mellett kell tevékenykedni, a munkahely zsíros, piszkos és könnyen megsérülhetnek a munkatársak. Sokan nem is bírják hosszú ideig ezt a munkát, az emberek fele egy éven belül kilép, főleg azért, mert nem is fizetnek sokat érte, alig valamivel a minimálbér felett van csak a juttatás. A fluktuáció komoly gond a vállalatnak, hiszen az új alkalmazottak betanítása időbe telik, a Flippy pedig egy nagyon jó alternatíva számukra. Szintén fontos szempont az egyenletes minőség, ami a gyorséttermeknél kiemelt szempont: a lánc bármely egységében mindig, mindenkor tökéletesen ugyanúgy legyen elkészítve az étel.

Miller elismerte, hogy könnyen lehet, hogy a jövőben kevesebb lesz az emberi munkaerő a gyorséttermekben, legalábbis elméletben. A gyakorlatban ugyanis a robotnál is szükség van tanulási időre - így derült ki például, hogy a korábbi fogókar nem volt megfelelő, mert a lehető legsimább felület a legjobb, azt a legkönnyebb tisztán tartani. A hamburgereket ezentúl is emberek állítják össze. A Caliburger mindenesetre azt tervezi, hogy 50 gyorséttermét látja el Flippy robotokkal, az Egyesült Államok mellett a Közel-Keleten is vannak egységei. Egy gép 60 000 dollárba kerül és ehhez jön még az éves üzemeltetési költség, ami 12 000 dollár.

A kudarc oka nem műszaki ok: az emberekkel való együttműködésnél vannak problémák. Anthony Lomelino műszaki igazgató szerint leginkább az időzítésen és a tempón van javítani való. "A háttérben az ételeket összeállító emberek egymás mellett állnak, közben beszélgetnek. A robotnak alkalmazkodnia kellene a ritmusukhoz. Alakítani kell azon, hogy a robotkar mikor, mit és hogyan csináljon." A húson kivüli hozzávalókat továbbra is emberek pakolják egymásra, ők rakják rá a félbevágott zsömlékre a salátát és a sajtot. A probléma megoldása valószínűleg ezen feladatok robotizálása lesz majd. Azaz még több munkahely szűnik majd meg, de nem biztos, hogy ezen érdemes siránkozni, hiszen egyébként sem nagyon akarják az emberek elvégezni ezt a munkát。

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ostoros #11
  Valóban így lenne? Nekem úgy rémlik, hogy régebben a családfő dolgozott, és eltartotta a nejét plusz a hat gyerekét.
  Most mindketten dolgoznak, gyerek nincs, mert nem telik rá.
 • Quintus #10
  A probléma forrása nem az, hogy nem akarnak az emberek hamburger húst sütni.
  Hugyért szarért nem akarnak hamburger húst sütni.
  Ha rendesen megfizetnék, lenne rá ember.
 • paragic #9
  Az emberiség történelme során a gépesítés növelése a jólét növekedésével járt és nincs semmi jele, hogy ez megváltozna. Ez a "robotok elveszik a munkát és éhezni fogunk" egy nagyon elterjedt bullshit, ami végtelenül leegyszerűsíti, lebutítja a világot, vulgárközgazdaságtan rettegni kívánó emberek számára.
 • Cat #8
  Az itt siránkozók vajon elolvasták az utolsó mondatot? Kiemelem, hátha így felfigyelnek rá:

  MARHÁRA NEM AKAR SENKI HÚST SÜTNI, NINCS RÁ EMBER.
 • overseer-7 #7
  Már látom a jövőt.
  Van egy kevés ember, a milliárdos réteg.. amelyik a robot bevezetésével már tized áron veszi meg a hamburgert. Bár, egy milliárdos számára teljesen mindegy, hogy a hamburgerért 1 dollárt, vagy éppen 100 at fizetett ki.

  És van a "többi ember" a szűkölködő éhező és nélkülöző emberi biomassza.
  Amelyik nem dolgozik, nincs bevétele, nem termel értéket, és amely milliárdok teljesen feleslegesek a bolygót birtokló uralkodóréteg számára.

  Miközben már a hamburger készítést is robotizálták, amikor is a forró és finom hamburger már 10 Ft ért megvásárolható lesz, mégsem lesz senki aki meg tudja majd fizetni.
 • lac coo #6
  Ezek a gépek meg is veszik majd a hamburgert ?! ;)
 • Mat666 #5
  A jövő alatt az automatizálást értetem hogy majd hogy fog kinézni az a gép ami feleslegesé teszi az embert az mindegy.
 • Csaba161 #4
  Ez nem a jövő!

  Egy olyan automata gép kell, amelyik hamburgert süt, nem egy emberi karikatúra az ember helyett; azaz egy célgép, aminek nem kell úgy kinéznie, mint egy ember, hanem a gépbe - amelyik akár olyan is lehet, mint egy doboz - belemegy a hamburgerpogácsa és kijön a sült hamburger...
 • Mat666 #3
  Ez a jövő persze hogy még rengeteget kell fejleszteni de valahol el kell kezdeni 10-15 év múlva ez lesz az alap. Úgy látszik hogy a 15 dolláros minimálbér meg hozza a hatását.
 • Cat #2
  " tehat 4.8 percig sul egy pogacsa (a video szerint 4.5)."
  A hús sütési ideje ugyanannyi emberrel és robottal is. Ez lényegtelen.

  "egy mekiben raboritanak a pultot a szemelyzetre ha ennyire lassuak lennenek"
  Semeddig nem tart akár kettőt-hármat venni belőle. Az éves 12 ezer dolláros üzemeltetési díj jóval kevesebb, mint a minimálbér, max. néhány hónappal később térül meg az átállás. De onnantól nem kell foglalkozni a műszakváltásokkal és a minőség is javulni fog. Szerintem akár még azonos költségnél is jobban megéri robotot üzembe állítani.

  "Egy rendes, a kornyezetere odafigyelo robot jobb lett volna"
  Csak idő kérdése. A robotok ára zuhan, és egyre több mindenre képesek. Ez az iparágban az első fecske, ezért hír ez. Öt év múlva már a kutyát se fogja érdekelni.