3
  • Omega
    #3
    Az ipari igényeknek megfelelő gépek mindig is drágák voltak, ez nem egy otthoni konyha, ahol elég egy kicsit sutogetni, hanem 7/24-ben kell produkálni több ezer adagot. Ez az egy misi meg kevés is más professzionális robotok árához képest. Az említett gyorséttermekben sem hiszem, hogy vacak felszereléseket használnak.
  • kvp
    #2
    A prototipus ara elsosorban a fejlesztes koltsegeirol szol. Ha 1 millio dollarba kerult az elso, az azt jelenti, hogy ennyibol fejlesztettek ki. Gyartani mar sokkal olcsobban lehet. Ha keszitenek belole 10 ezer darabot, akkor mar csak 10 dollar fejlesztesi koltseg jut egy gepre. Hany mekis etterem van? Kb. 38 ezer, tehat mar egy negyedakkora halozat szamara is oriasi sporolas lenne az automatizacio. A gepekben az az elonyos, hogy csak egyszer kell kitalalni oket, darabonkent egyszer legyartani es utanna hosszu ideig hasznalhatoak, mig egy alkalmazott eseten mindegyiket be kell tanitani es a magas fluktuacio miatt sokkal gyorsabban cserelodnek mint a gepek.

    A tomeggyartas is errol szol. Van par kepzett mernok, aki kitalalja mites hogyan kell csinalni, aztan a kepzetlen embereket konnyen es olcson be lehet tanitani a gepsor kezelesere es a termek olyan mintha a kepzett mernokok keszitettek volna mindegyiket. Mi tortenik ha kihagyjuk a betanitott munkasokat es automatizalunk? Meg jobb lesz a minoseg, mert a gepek pontosabbak az embereknel, tehat meg a mernokok sem tudnanak kezzel olyan jo minoseget kesziteni, mint a gepek. Mindezt ugy, hogy a mernok (jo dragan) dolgozik rajta par orat hogy megtervezze, majd a gep fillerekert ontja magabol a precizen legyartott termeket.

    A meki ilyen szempontbol a manufakturalis hagyomanyos ettermek es a teljesen automatizalt etelgyarak kozott van feluton, kb. a futoszallagos termeles hoskoranak szintjen. Ha elore haladnak es automatizalnak, akkor eljuthatunk oda, hogy meg gyorsabban, meg kisebb koltseggel allitsanak elo ugyanolyan tomeggyartott termekeket mint most. Raadasul a munkaerohiany is csokken, hiszen sokkal kevesebb ember eleg lesz a gepek felugyeletere.
  • Macropus Rufus
    #1
    nem értek a lovakhoz. De mi a fene kerűl ebbe a gépbe 1misibe. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen rohadt bonyolúlt meló össze rakni egy hamburgert. Igazából az nem jött át, hogy a húspogácsát is ő gyúrja meg a buci tésztáját is. De ha igen, még akkor sem értem a dolgot. Viszont ha ilyen bonyolúlt akkor pl. a Mekibe/Burgerbe/KFC/stb miért keresnek ilyen qurva kevesett, hiszen a munkájukat egy 260-270milliós gép tudja csak pótolni...
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2018.06.26. 10:26:15