Berta Sándor

Megzavarhatják egymást az azonosító­kártyák

A különböző azonosítókártyákról bebizonyosodott, hogy közel sem tárolhatók egymás mellett.

A "kártyaütközés" lényege, hogy az egymás mellett elhelyezett bank-, hitel-, belépő- és közlekedési mágnes- és chipkártyák megzavarhatják egymást. Mindez általában csak bosszantó, de néha komoly problémákhoz is vezethet. A jelenség egyaránt érinti a Near Field Communication (NFC) és az RFID technológiát támogató kártyákat.

A mágneskártyák esetében a leolvasók és a kártyák közötti kapcsolat az elektromágneses indukciónak köszönhetően valósul meg. A terminál elektromágneses jeleket küld és ezáltal a mágneskártyák chipjeit rövid ideig árammal látja el, amelyek így aktiválódnak. Ezután a chip továbbítja a fizetéshez vagy például az ajtónyitáshoz szükséges adatokat. A gond akkor van, ha egy terminál egyszerre több kártyától kap információkat, ilyenkor kettő vagy több kártya "összeütközik". A londoni közlekedési vállalat szerint ilyen esetekben lehetséges, hogy a tranzakciók egyáltalán nem vagy egy másik kártya esetében valósulnak meg, illetve a legrosszabb, ami történhet, hogy a díjakat kétszer vagy többször is felszámítja a rendszer. A jelenséget ennél a cégnél figyelték meg először.

Ütközés nem csupán a metróban vagy a buszokon következhet be, hanem akár az épületek bejárati ajtajainál is. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a fémes felületek is kiválthatják a jelenséget. Ingo Limburg, az Euro Kartensysteme szakértője szerint attól viszont senkinek sem kell tartania, hogy a szupermarketek pénztárainál egy összeget kétszer vonhatnak le. Amennyiben ugyanis egy terminál két kártyától kap választ, akkor hibajelzést jelenít meg és megszakítja a fizetési folyamatot, majd felszólítja a felhasználót arra, hogy újra mutassa be a kártyáját. A kommunikáció megszüntetése biztonsági rendszerfunkció.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syn7h37ic #4
    No shit Sherlock...
  • Csaba161 #3
    Nálam dettó, hogy az RFID-es mobilom mindig csipog, amikor beteszem a táskámba a pénztárcám mellé, amiben a bankkártyám van, és már többször volt, hogy letiltódott a bankkártyámon az érintéses fizetés emiatt...
  • kvp #2
    Viszont ugyanigy lehet altalanos kartyakat is kesziteni, amik tobb kartya funkcioit tudjak (esetleg masoljak le). Idealis esetben a tomegkozlekedes soran ossze lehet szedni a kozelben allok kartyait aztan megnezni, hogy mi hasznalhato belole.

    Hasonlo megoldas a proxy alapu fizetes is, amikor egy internetes linken keresztul masolja az egyik szemely a mellete allo kartyajat a paypass-os fizetesi terminalra vagy a beleptetorendszerre. Ha valaki kb. ugyanakkor es ugyanazon az utvonalon jar dolgozni, akkor viszonylag konnyu ezt meglepni beleptetorendszerek eseten is. Hatalmas elonye, hogy mivel proxy-rol van szo, ezert az ugrokodos kartyak eseten is megbizhatoan mukodik. (hasonlo modszerrel es egy faraday kalitkaval hamisithato a nyomkovetos bilincsek szamara a gps jel es kuldheto vissza a jeluk a lakasban hagyott kozpontra)

    Biztos ami biztos erdemes faraday kalitkas tarcaban tartani ezeket a kartyakat es csak azt az egyet elovenni amelyiket hasznalni akarjuk, mindezt ugy, hogy ne engedjunk kozben a kozelunkbe senkit.
  • caprine #1
    A kedvencem az egyik volt osztálytársam volt, akinek a céges belépő kártyája állandóan beriasztott a tesco kapukban:)