Berta Sándor

A pénzintézetek leváltanák a bankkártyákat

Egyre több pénzintézet szeretné kiváltani a sebezhető plasztikkártyákat, de ez koránt sem egyszerű feladat.

Jonathan Velline, a Wells Fargo képviselője azzal érvelt, hogy ha valaki el is veszítette éppen a bankkártyáját vagy az otthonában hagyta a pénztárcáját, akkor is nagy az esélye annak, hogy az okostelefonja nála van. A pénzintézet az év végéig az összes bankautomatáját úgy akarja átalakítani, hogy azok támogassák az okostelefonos pénzkivételt is. A Wells Fargo mellett a Bank of America is hasonló tervekkel állt elő, míg a JP Morgan Chase egy ilyen rendszert tesztel több száz ATM bevonásával négy városban, amelyek között ott van Miami és San Francisco is.

A bankautomaták kiváltása ugyanakkor egyáltalán nem könnyű feladat, erre utal az első biztonsági problémák megjelenése is. A JP Morgan Chase egyik ügyfelének a számlájáról ugyanis a funkciónak köszönhetően 2900 dollárt emeltek le, annak ellenére, hogy a rendszert még soha nem használta. Alighanem egy bűnöző kémlelte ki a hozzáférési adatait, majd telepített egy alkalmazást a mobiltelefonjára. Mindez azért is valószínűnek tűnik, mert a pénzintézet jelenleg nem követeli meg a PIN-kód megadását a pénzösszegek számláról való levételéhez. Miután nincs kétlépcsős azonosítás sem, így a bűnözőknek könnyű dolguk van. Mindenesetre a JP Morgan Chase visszatérítette az összeget és közelebbről meg nem nevezett biztonsági mechanizmusokat vezetett be, igaz, PIN-kódot továbbra sem alkalmaz.

A bankok az eset ellenére töretlenül hisznek abban, hogy az okostelefonos fizetésnél sokkal alacsonyabb a csalási ráta, mint a bankkártyák használata esetében. A Wells Fargo egyébként egy más típusú rendszert tesztel. Az ügyfelek az alkalmazásukban egy 30 percig érvényes hozzáférési kódot adhatnak meg a bankautomatának, majd ezt követi a PIN-kód begépelése. A pénz kivétele csak ezután valósulhat meg.

A kockázatok között szerepel, hogy az ügyfelek rávehetők arra, hogy hamis szoftvereket telepítsenek fel a telefonjaikra, emellett szóba jöhet a bankautomatáknál a manipulált NFC-leolvasókészülékek elhelyezése. Súlyosbítja a helyzetet, hogy a világ különböző részein nagyon eltérő módon vezették be a megfelelő biztonsági szabványokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #16
    Ennek semmi köze ehhez. Egy fórumozásból senki nem derít fel IRL kapcsolati hálót...többek között!
  • gforce9 #15
    :D
  • wraithLord #14
    Ilyen is van, nem mondtam, hogy nincs. Viszont te nem azért nem használod, mert nem tudsz róla semmit (és nem is akarsz), hanem pont az ellenkezője miatt.
  • pomogáts józsef #13
    " koránt" sem ....................ez már muszlim befolyás uraim ?
  • Akva #12
    "mert semmilyen közösségi szarom nincs"

    Hát például az SG.

    Lényegében itt is másokkal beszélgetsz, elvileg itt is szervezhetnél valami terrorizmust.
  • TokraFan #11
    "Tehát pl. nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az az okostelefon"

    Én pl. pontosan tisztában vagyok vele, ezért használok régi, nyomógombos verziót. Köszönöm szépen, tökéletesen tudok vele telefonálni, és semmi másra nem is szándékozom használni! Nem elmaradottságból, hanem privacy, biztonságtechnikai és egyéb okokból!
    Itthon/irodában rendelkezésemre áll a hightech számítógépes rendszer, mindenből a legmodernebb, legjobb. Menet közben kizárólag arra van szükségem, hogy telefonálni tudjak! Pont. Ilyen is létezik...

    USA-ba sem fognak beengedni, mert semmilyen közösségi szarom nincs.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.02.16. 00:30:01
  • MerlinW #10
    "Én több olyan embert ismerek, akit érdekelnek az új dolgok, mint akit nem"
    Nézz körül vidéken.
  • barret #9
    Pedig érdekes lenne :) 3-4 centis beültethető chipek mondjuk péniszbe integrálva :D
    Csak odatolod a gépnek,és leolvassa! Vagy az okos robotszerető ez alapján azonosítaná a gazdáját! Ugye milyen jó ötleteim vannak?
  • gforce9 #8
    "mert valami organikus chip lesz belénk ültetve"

    Ilyen szerintem belátható időn belül nem lesz. Legalábbis standard nem lesz. Biztos lesz olyan hülye aki chipelteti magát mint az állatokat szokták, de gyanítom a nagy többség erre nemet fog mondani.
  • CairoJack #7
    Te meg abba nem gondolsz bele, hogy egy 100 évvel ezelőtt élt embernek a bankkártya, a telefon, de még a PC is egy értelmezhetetlen eszköz.
    Nyilván nem a 70-100 éves korosztály a fókusz, hanem a technológiára nyitott fiatalok.
    Aztán majd x év múlva ez lesz a standard, sőt már ez sem, mert valami organikus chip lesz belénk ültetve, stb. A technológia fejlődés nem áll meg.
    Emlékszem még a '90-es évek legvégén még micsoda hallatlan bunkóság volt telefont használni nyilvánosan, mindenki ott fikázta a mobilosokat, hogy a magánéletük nem tartozik másra, most meg a BKV-n 10 emberből 9 telefonál, netezik, chatel, még az a takarítónő is, aki akkor fikázta a mobilosokat, és akinek 5 éves fizetése volt akkor egy mobil.