Berta Sándor

Cambridge Analytica - a Twitter is adott ki adatokat

A mikroblogról szintén kiderült, hogy hozzáférést biztosított a rendszerében lévő információkhoz.

Március közepén derült ki, hogy 50 millió profil adatait szerezte meg és értékelte ki illegálisan a Cambridge Analytica nevű elemzőcég, majd április elején ismertté vált, hogy valójában nem 50 millió, hanem 2 milliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá.
A Bloomberg számolt be arról, hogy a Twitter is kapcsolatban állt Aleksandr Kogan tudóssal, akinek a neve a Facebook-Cambridge Analytica botrányban merült fel. A társaság 2015-ben hozzáférést biztosított Kogan, illetve az általa alapított Global Science Research nevű vállalat számára a véletlenszerűen kiválasztott nyilvános tweetekhez. Az üzenetek a 2014 december és 2015 április közötti időszakból származtak.

Kogan 2014-ben alapította a Global Science Research társaságot. A hozzáférés a mikroblog alkalmazásprogramozási interfészén (API) keresztül valósult meg. A vállalat egyébként lefolytatta a saját belső vizsgálatát, amely megállapította, hogy a felhasználók személyes adataihoz nem fért hozzá a Global Science Research. A Facebook-botrány kirobbanása után mind a Cambridge Analyticát, mind a hasonló hirdetőket eltávolították a Twitter rendszeréből.

A Twitter bizonyos vállalatoknak, fejlesztőknek és felhasználóknak hozzáférést biztosít a nyilvános adatokhoz az alkalmazásprogramozási interfészén vagy információkat lekérő és továbbító szoftverén keresztül. Emellett a mikroblog eladja az adatokat különböző szervezeteknek, amelyek azokat gyakran arra használják fel, hogy rendezvényeket, véleményeket vagy ügyfélszolgáltatásokat elemezzenek ki a segítségükkel. A cégek általában az utolsó 30 nap tweetjeit kapják meg vagy - magas díj ellenében - akár 2006-ig visszamenőleg hozzáférhetnek az összes üzenethez. Ugyanakkor a hozzáférés előtt nyilatkozniuk kell arról, hogy miként tervezik az adatok felhasználását és kik lesznek a végfelhasználók. A magánjellegű üzeneteket nem adják tovább és az egyes személyek tartózkodási helyével kapcsolatos metaadatok küldését is engedélyeznie kell az illetőnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #2
    "Akár 2006-ig visszamenőleg hozzáférhetnek az összes üzenethez" - itt a lényeg. Ez kemény! A f*szparaszt user már réges régen elfelejtette mit posztolt ki ezen a sz*rhalmon, de b*zmeg minden aktivitása 10 évre visszamenőleg elérhető annak aki tejel ennek a f*sszopó, cukimuki madárkával márkázott adatharácsoló gengszterbandának!Twitterkém, GDPR-el hogy állunk? Sikerül bevezetni időre? Az ilyen mértékű adattárolás mely célokból történik? Mi az adatgyűjtés célja? Elfelejtés jogával mi van?
  • Tetsuo #1
    Az szép süti.