Berta Sándor

Képtelenség megőrizni az összes tweetet

A jövőben már csak a legfontosabb eseményekhez kapcsolódó üzeneteket tárolják majd a világ legnagyobb könyvtárában.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára úgy döntött, hogy 2018-tól csak a kiválasztott tweeteket tárolja majd. Ezzel az intézmény feladta azt a korábbi projektet, hogy minden egyes Twitter-üzenetet megőrizzen az utókor számára. A lépésre egyértelműen tárolási kapacitási problémák miatt került sor. Különösen azok a tweetek foglaltak sok helyet, amelyekhez fotók vagy videók is tartoztak.

Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára még 2010-ben kezdte el archiválni a Twitter-üzeneteket. A cég készségesen együttműködött és minden nyilvánosságra hozott tweetet átadott az intézménynek. Az első üzenetet a Twitteren egyébként 2006-ban küldték el. A tárolt tweetek jelenleg nem férhetők hozzá a nyilvánosság számára és ez egyelőre a jövőben is így marad. Az üzemeltetők mindenekelőtt azt vizsgálják, hogy az adatbázist miként lehetne olcsón hozzáférhetővé tenni, de ennek a döntésnek a meghozatala nincs időhöz kötve.

Az üzeneteket a jövőben szelektív módon gyűjtik majd, elsősorban téma és esemény alapján, például előnyt fognak élvezni a választásokhoz és a fontosabb törvényekhez kapcsolódó üzenetek. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtára jelenleg a világ legnagyobb bibliotékájának számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • esztyopa #4
    Igaz...
    Kérdés az,hogy a féktelen gyorsasággal*hömpölygő*,növekvő, - nagyrészben szemétnek mondható információtömeg tárolására meddig tudunk kapacitást biztosítani ?
    /...és megéri - e erre ,irdatlan nagy,szellemi/anyagi kapacitást biztosítani ?/
  • petrov144 #3
    Igen, de a történészek munkáját nagyrészt mesterséges intelligencia fogja segíteni :)
  • Cat #2
    A történészeknek érték lesz. Ugyanúgy, ahogy mondjuk az 1800-as években a papíralapú levelezés, Trump megnyilatkozásai biztos, hogy több száz év múlva is fontos forrásként fognak szolgálni a kor megértéséhez.
  • petrov144 #1
    A tweetek nagy része úgysem képvisel semmilyen értéket :)