Berta Sándor

Az Irán elleni szankciók megsértése a vád a Huawei ellen

A kínai gyártót ugyanazzal vádolják, mint korábban a ZTE-t.

A The Wall Street Journal azt írta, hogy az amerikai hatóságok eljárást indítottak a Huawei ellen, mert a gyanú alapján megsérthette az Irán elleni szankciókat. A kínai konszern 2016 óta szállított amerikai termékeket a közel-keleti államnak és ezzel kikerülte az ország elleni kereskedelmi blokádot. A társaság szóvivője közölte, hogy minden törvényt és szabályozást betartottak, beleértve az Egyesült Nemzetek Szervezete, az Amerikai Egyesült Államok és az Európai Unió által kihirdetett szankciókat is.

A Huawei a világ egyik legnagyobb távközlési szolgáltatója és az USA-ban különösen kritikusan kezelik a kínai kormányhoz fűződő állítólagos szoros kapcsolatai miatt. Az amerikai döntéshozók részéről az az aggodalom merült fel, hogy a cég okostelefonjai és más készülékei, illetve szolgáltatásai megkönnyíthetik a kémkedést. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy komoly konkurense az amerikai vállalatoknak.

Az amerikai hatóságok tartanak a Huawei által gyártott készülékektől és ugyanígy vélekednek a kanadai szakértők is. De nem csupán a Huawei került célkeresztbe, a tengerentúli hatóságok ugyanis nemrég úgy döntöttek, hogy az amerikai beszállítók hét teljes éven keresztül nem adhatják el termékeiket a ZTE-nek. Emellett a kínai cég valószínűleg elveszíti az Android-licencét, valamint a Play Store kínálatához és az összes Google-alkalmazáshoz való hozzáférését. Érdekesség, hogy a ZTE tavaly márciusban többek között szintén az Irán elleni szankciók megsértéséért kapott 892 360 064 dolláros pénzbüntetést.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #3
    Na bumm, a kínai gyártók elvesztik az amerikai piacot, a kínai telefonokon meg lesz egy saját appstore google play helyett, amin pont annyira elérhető lesz minden app mint az amazon appstoreján.

    Azaz a Google veszíti el a kínai telefonok vásárlóit, főleg ha az alapértelmezett kettős kereső nem a google lesz hanem pl a duckduckgo.
  • x3dgime #2
    Az USA addig fog szarakodni Kínával, míg majd megunják, oszt akkor meg a "nagy Amerika" majd megy a levesbe rendesen...
  • MsUser #1
    Itt a lehetőség választhatnak az Apple kínálatából majd,.. még az Apple-től is olcsón :)
    Ezt beszívják majd, technológiai fejlődés, hálózati eszközök megy a levesbe, csak ki kell várni. :) Kb. 2.-3év és úgy lemaradnak hogy be se tudják hozni.

    Utoljára szerkesztette: MsUser, 2018.04.30. 14:01:59