SG.hu

Nemcsak okos, hanem biztonságos is a Huawei jövőbeli városa

Safe City hívószóval egészült ki a vállalat Smart City koncepciója, megoldásuktól 2018-ban 4 milliárd dollár bevételt várnak. A digitális és a fizikai világot olyan területeken kapcsolják össze, mint a városi adminisztráció, a közszolgáltatások és az ipari gazdaság.

2025-re 27 több, mint 10 millió lakosú óriásváros jön majd létre, de ez csak a jéghegy csúcsa, mert mindenhol jellemző folyamat a növekvő urbanizáció. Mindez hatalmas nyomást helyez a városok közlekedésére, az egészségügyi ellátásra és a közszolgáltatások működtetésére, azok többségének újra kell gondolnia működését. A Huawei szerint a városoknak okossá kell válniuk ahhoz, hogy a lakosok magas színvonalú szolgáltatások és hatékony rendszerek iránti igényeinek meg tudjanak felelni. A cég Budapesten, a Kína-Kelet-Közép-Európa csúcstalálkozó keretében mutatta be okos város koncepcióját a Smart City Summit 2017 kiállításon.


Hatalmas kijelzőkön egy olyan felületet mutattak be egy budapesti szállodában, mint a Sim City játékban: a képernyőn egymás mellett látszódtak a közlekedési kamerák, a közműszolgáltatások grafikonjai és az egyéb városi hálózatok fontosabb értékei. Így ha valahol csökken a víznyomás (például egy csőtörés miatt) egy forgalomirányítási kamerával azonnal meg lehet nézni a kár mértékét, vagy egy gázrobbanásnál azonnal értesíthetik az érintett szerveket mind az adott szegmens lezárásáról, mind a rendőrség és a mentők helyszínre rendeléséről.

Mindezt a cég Intelligens Műveleti Központnak (IOC) hívja, ez szolgál az okos város agyaként. Erről a helyről elérhetők a különböző felhő adatközpontok és a városban lévő szenzorok adatai (dolgok internete által összekapcsolva), mindezeket pedig mesterséges intelligencia segítségével elemzik és lehetővé teszik az egységesített koordinációt, valamint a városi szolgáltatók közötti együttműködést.


A Huawei szerint az urbanizáció miatt a városok fejlődése megállíthatatlan, a vállalat okos város piacról származó bevétele 2017-ben elérheti a 4 milliárd dollárt, a terület éves növekedési üteme pedig megközelíti az 50 százalékot. Úgy vélik, a megvalósításhoz olyan adat-vezérelt rendszerekre van szükség, melyek segítenek a hatóságoknak a város irányításában, és lehetővé teszik a digitális és fizikai világok integrálását. "Minden sikeres okos város programot a város vezetésének kell irányítania, és különösen fontos az adatok és információk megosztása” - mondta David Tang.

A cég ugyanakkor semmire nem használja fel az így begyűjtött és összekapcsolt adatokat, hanem digitális közszolgáltatóként az adatbiztonsági szempontokat szem előtt tartva kezeli azokat, "mint ahogy egy vízmű sem használja fel a vizet, csak a legjobb tudása szerint kezeli azt és juttatja el a felhasználóknak". A Huawei észak-közép-európai régiójának elnöke szerint az adatok megosztásának módján változtatni kell, annak érdekében, hogy a város egyes részlegei összekapcsolódhassanak és megoszthassák egymással az adataikat. Továbbá szükség van egy erős és hozzáértő okos város-csapatra, hosszú távú és stabil befektetésekre, valamint a városi vezetőknek együtt kell működniük egy vezető digitális szolgáltatóval, aki az átállást le tudja folytatni. Itt nyilván magukra gondolt, mint olyan társaság amely képes a teljes ökoszisztémát létrehozni - a cég Okos Város megoldásait jelenleg majdnem 40 országban alkalmazzák világszerte, több mint 120 városban, Kínában például kilencben.


A Huaweinek kész csomagja van, amelyet azonban mindenhol testre kell szabni. A fejlődő térségekben a közbiztonság garantálása az első lépés, míg ezzel szemben a fejlett régiókban a közszolgáltatások hatékonyságának a fokozása hozhatja az első kézzel fogható eredményeket, például a térfigyelő kamerák mozgásérzékelő funkciójának felhasználásával a közvilágítás szabályozásához. A társaság szerint a város vezetésének mindent magába foglaló kapcsolatokat kell kiépítenie - beleértve az embereket és dolgokat - és egyúttal össze kell kapcsolnia az alkalmazottakat, a vásárlókat, a partnereket és szolgáltatókat. A város működésének a big data-n és a mesterséges intelligencián kell alapulnia, továbbá valós idejű döntéshozatallal kell automatizálnia a folyamatait, hogy egyszerű, hatékony és intelligens műveleteket hajthasson végre.

Peng Xi, a Huawei vállalati üzletága észak-közép-európai régiójának elnöke szerint „az Okos Város olyan, mint egy élő organizmus, melyet idegrendszer hajt. Ez az idegrendszer agyból (irányítóközpont) és perifériás idegekből (hálózat és szenzorok) áll, melyek valós idejű adatokat gyűjtenek a város állapotáról, ezt továbbítják, hogy az agy elemezze azokat, tudatosan döntéseket hozzon, majd intelligensen végre is hajtsa azokat." David Tang rámutatott, hogy a modern technológia kínálta lehetőségek közepette "minden adat amit be lehet gyűjteni, az be lesz gyűjtve, minden amit össze lehet kötni, az össze lesz kötve".


A vállalat az intelligens érzékelésbe, észlelésbe és feldolgozásba fektet, példa erre az arc- vagy rendszámfelismerés. A mesterséges intelligencia vezérelt videó elemzés olyan új funkciókat tesz lehetővé, mint a valós idejű jármű pályagörbe követés, amely eddig még csak a filmvásznon volt látható. A cég szerint áttörő változás várható a közbiztonság, az egészségügy és a városi közlekedés terén. Az okostelefon felhasználók már most is összeköttetésben vannak okos városi szolgáltatásokkal, Észtországban például a rendőrség és a tűzoltósághoz vannak bekötve. "Egy új korszak kezdetén vagyunk, amelyben a mesterséges intelligencia már nemcsak a szuperszámítógépek sajátja, hanem a mobileszközök részévé is válik."

Magyarországon jelenleg olyan "smart parking" rendszer kifejlesztésén dolgozik a Huawei, ami 15 perccel előre lehetővé teszi a parkolóhelyek előjegyzését, Csehországban "okos közvilágítási" és "okos köztisztasági" rendszer kidolgozása van folyamatban, Belgrádban pedig egy közbiztonsági kamerarendszer épült ki. Példaként még a Kenyában bevezetett Okos Város rendszert hozták fel, itt a legkülönbözőbb szenzorok jeleinek az integrálásával a telefonos segélyhívásoknál az addig átlagos 28 percről tíz perc alá csökkentették a jelzett problémák pontos beazonosításához és a megfelelő intézkedés életbe léptetéséhez szükséges reakcióidőt. A rendszer bevezetése mindemellett a kisvállalkozások szaporodásához is vezetett, mivel a javuló közbiztonságnak köszönhetően megnövekedett az országba látogató turisták száma és olyan helyeket is felkerestek, amiket korábban nem mertek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TokraFan #4
    "A cég ugyanakkor semmire nem használja fel az így begyűjtött és összekapcsolt adatokat, hanem digitális közszolgáltatóként az adatbiztonsági szempontokat szem előtt tartva kezeli azokat"

    A szokásos FAKE duma...Ha nem a cég él vissza vele, akkor majd a város vezetése és/vagy az adott ország kormánya. Period.
  • kvp #3
    Nyugi, van jobb magyar fejlesztesu megoldas mind az autok, mind a gyalogosok kovetesere es ellenorzesere. Igazabol a rendszerek telepitve is vannak, csak a jelenleg hatalyos torvenyi szabalyozas miatt nem lehet oket hasznalni. Mondjuk ebben az elozo szocialista kormany jobb volt, akkoriban megengedtek a megfigyelest.

    Az viszont alap, hogy se a kinaiaktol, se az amerikaiaktol nem veszunk megfigyelorendszert, mert az elsosorban nem a vasarlonak fog dolgozni.
  • Whysper #2
    Én csak 2 dolgot füznék hozzá 1. 2.
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2017.11.30. 11:30:07
  • Skylake #1
    És természetesen biztonságosan működő backdoor-gyűjteménnyel, a kínai titkosszolgálathoz és a hadsereghez. Ilyen technológiák beépítése úgyszólván kötelező, főleg ha ekkora volumenben és ilyen célokra kívánják értékesíteni! Szun-ce (A háború művészete) kedveli ezt! Nagyon jó, implementáljuk csak a Hüvely gyártmányú cuccokat, tömegesen! Ennek köszönhetően egyszerűbben megvívhat Kína jövőben egy olyan háborút, ahol az eladott technológiák egyben nagyon is érzékeny támadási lehetőségeket jelentenek! Ezért itt Európában bízzon kínai rendszerekre ilyen dolgokat az, akinek két anyja van!

    Másrészt ez az egész okos város koncepció olyan rezsimekben, amelyek szívesen hajlanak az önkényuralom irányába, kifejezetten jó keretrendszer az állampolgárok permanens, célhoz nem kötött, ezért jelenleg érvényes jogrend szerint nem elfogadható megfigyelésére, valamint ebből adódóan vegzálásukra is.