Berta Sándor

A ZTE az Android-licencét is elveszítheti

Újabb komoly csapás érheti a kínai gyártót.

A napokban derült ki, hogy a tengerentúli hatóságok úgy döntöttek, hogy az amerikai beszállítók hét teljes éven keresztül nem adhatják el termékeiket a ZTE-nek, ami azért jelent súlyos csapást ez utóbbira nézve, mert a kínai cég termékeinek (alkatrészeinek) mintegy 25-30 százaléka éppen ezen amerikai beszállítóktól származik. A Reuters most arról számolt be, hogy még súlyosabb szankciókkal is szembenézhet a kínai konszern, mert valószínűleg elveszíti az Android-licencét, valamint a Play Store kínálatához és az összes Google-alkalmazáshoz való hozzáférését.

Ezzel kapcsolatban a ZTE képviselői már tárgyalásokat kezdeményeztek a Google anyavállalatának számító Alphabettel a tilalom várható hatásairól. A gyártó számára kulcsfontosságú lenne, hogy a következő években is hozzáférhessen a nyílt forráskódú operációs rendszer kódjaihoz. Azok segítségével ugyanis kifejleszthetne és feltelepíthetne a készülékeire egy saját Android-disztribúciót.

Mint ismeretes, a ZTE tavaly márciusban egymilliárd dolláros büntetést kapott. Az amerikai igazságügyi minisztérium akkor azt közölte, hogy a társaság köteles összesen 892 360 064 dollárt fizetni az Irán elleni gazdasági szankciók megsértése miatt. Emellett a távközlési gyártó további 300 000 000 dollár pénzbüntetést fizet, ha a jövőben újra megsérti a vonatkozó előírásokat. Amennyiben a kínai cég nem állapodott volna meg az amerikai szaktárcával, úgy azzal a büntetéssel kellett volna szembenéznie, hogy nem kap alkatrészeket az amerikai beszállítóktól, ezáltal pedig gyakorlatilag lehetetlenné vált volna számára a termékei gyártása. Most viszont, az új döntés miatt szintén ebbe a helyzetbe kényszerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!