Berta Sándor

EU - jöhet a Google-adó

A különböző IT-cégek eddig alig vagy egyáltalán nem fizettek adót Európában, ezen változtatna a szervezet.

Az Európai Bizottság a jövőben az eddiginél hatékonyabban akarja megadóztatni a Google-t, a Facebookot és a többi amerikai internetes óriáscéget. A testület azt javasolta, hogy ebből a célból közös szabályozás vonatkozzon az érintett társaságokra. Az első tervezetet három héten belül mutathatja be a bizottság.

Az európai testület nem minden bevételük után fizettetne adót a vállalatokkal, hanem csak kétféle bevételi kategória kapcsán. Az egyik csoportba tartoznának a Facebook, a Google AdWords, a Twitter és az Instagram kasszájába az online reklámok eladásából befolyó összegek, míg a másikba a digitális szolgáltatások, például az AirBnb vagy az Uber bevételei. Az internetes szállítási szolgáltatások bevételeivel az Európai Bizottság - praktikus okokból - nem foglalkozna, de ez a jövőben változhat és további lépések következhetnek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a testület milyen adókulcsokat alkalmazna, ötlet szintjén 1-5 százalék körüli érték merült fel. Konkrét számokat az Európai Bizottság a következő hetekben fog közölni és az adókulcs az Európai Unió egész területén érvényes lesz. A digitális adózás minden olyan vállalkozást érint majd, amelynek a globális éves bevétele legalább 750 millió euró, míg az európai éves bevétele minimum 10 millió euró. Az mindenesetre biztos, hogy a Facebook, a Google és a többi világcég nem fogja szó nélkül hagyni az elképzelést, s a számukra jelentős adókedvezményeket kínáló országok (Írország, Luxemburg) sem örülnek majd nagyon az esetleges változtatásoknak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #3
  A fejlett országok között tudtommal nincs kettős adózás. Az adófizetés szépen megoszlik elvileg a bevétel, gyakorlatilag a cég jogszábályok közötti manőverezése szerint.
  Szerintem attól nem kell félni, hogy egy Google vagy Facebook annyi adót fizet, hogy elúszik a teljes bevétele. :-D Ez még akkor sem történne meg, ha adott jogszabályok erre köteleznék, de ez nonszensz.
 • Glutamin #2
  Az adot oda kell befizetni, ahol a bevetel keletkezik. Vagyis igy kellene.
 • takysoft #1
  A probléma az, hogy mindenki várja az adót.
  Az is, akinek a országában a server van
  Az is, ahová a cég be van jelentve.
  Az is, ami a cég anyaországa.
  Az is, ahol a felhasználók élnek.

  Ha pedig mindenhová fizeted az adót, elviszi a teljes bevételed.
  Valahogy meg kéne osztani a dolog.

  De ilyen adózási rendszer, ami globális lenne... pillanatnyilag nincs.