Berta Sándor

Brit különadó lesz a licenc­bevételekre

Nagy-Britannia adóval sújtaná a szellemi tulajdonok licenceivel kapcsolatos bevételeket.

A szigetország azt akarja elérni, hogy az olyan vállalatoknak, mint az Apple, az Amazon vagy az Uber a jövőben már ne legyen olyan vonzó az a lehetőség, hogy a nyereségeiket átutalják a leányvállalataiknak. Az intézkedés miatt várható plusz adóbevételek a remények szerint elérhetik majd az évi 200 millió fontot. Az új adót bevezetését Philip Hammond brit pénzügyminiszter jelentette be és a lépés elsősorban azon multicégek ellen szól, amelyek offshore adózási modelleket alkalmaznak azért, hogy a minimálisra csökkentsék a Nagy-Britanniában fizetendő adójukat.

A Business Insider egy minisztériumi forrására hivatkozva azt írta, hogy a szigetország az adót a technológiai cégekre is ki akarja terjeszteni. Hammond a bejelentéskor egyetlen társaság nevét sem említette meg. A módosítást 2019 áprilisától vezetik be és az adó 20 százalékos lesz, éppen annyi, amennyi jelenleg a brit általános forgalmi adó (Value Added Tax - VAT) is. Hammond hangsúlyozta, hogy a különadó nem fogja megoldani a problémát, de világos jelet küld majd azzal kapcsolatban, hogy a szigetország mennyire elszánt ebben a kérdésben.

A pénzügyminiszter emellett közölte azt is, hogy a jövőben az Amazon és az eBay felel azért, ha a partnereik nem fizetik meg a 20 százalékos általános forgalmi adót. A kereskedők előszeretettel élnek ezzel a gyakorlattal, ami miatt évente 1,5 milliárd fontot veszít el a brit költségvetés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!