Berta Sándor

Kitart az internetes óriáscégek adója mellett a francia elnök

Egyes európai uniós tagállamok ellenkezése ellenére is fenntartja álláspontját a politikus.

Emmanuel Macron elszánt abban a tekintetben, hogy a Google-t, a Facebookot és a többi IT-óriást is meg kell adóztatni. A brüsszeli európai uniós csúcstalálkozón a francia államfő leszögezte, hogy ebben a folyamatban a Németországgal való együttműködésre épít. A politikus hangsúlyozta, hogy problémát jelent, hogy a nagy internetes vállalatok bizonyos európai uniós tagállamokban eddig egyáltalán nem fizettek általános forgalmi adót. Úgy véli, hogy nem kell félni az egységes európai adóztatástól, ettől még nem fog kivonulni kontinensünkről a Google vagy a Facebook. "Az európai piac túl zsíros falat ehhez" - tette hozzá Emmanuel Macron.

Az együttműködő felek a közös javaslatok tekintetében az elmúlt hat hónapban nagy előrelépéseket értek el. Egy évvel ezelőtt még senki sem gondolt arra, hogy felmerülhet majd értelmes javaslat a digitális adóval kapcsolatban, most pedig a döntéshozók már konkrét ütemtervről beszélnek és az Európai Bizottság is hajlik arra, hogy cselekedjen. A francia elnök közölte, hogy pontosan ismeri a témával kapcsolatos véleménykülönbségeket és azok az európai uniós tagországok különböző gazdasági modelljeivel függenek össze. A politikus bejelentette, hogy továbbra is a világos szabályozásért lobbizik.

Franciaország - Németország mellett - további külső támogatásra is számíthat a témában, hiszen a nagy internetes társaságok megadóztatásával egyetértene az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is. Továbbá az olasz és a spanyol pénzügyminiszter is szigorítana a jelenlegi jogszabályokon, de az elképzelés egyelőre elbukott, mert Luxemburg, Hollandia és Írország mindenképpen meg akarja gátolni annak megvalósítását, ami érthető lépés a részükről, hiszen mind a három állam az IT-konszernek adóparadicsomának számít.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ugh #5
  Szerintem ennek a ket szelet repanak hiaba magyarazod.
  Olyan egyszeru a cikk, hogy egy elso osztalyos is levagna mi van.
  Igazabol nem az a baj, hogy nem ertik hanem, hogy ennyi esszel szavazhatnak is..,
 • asgh #4
  Macron arról beszél, hogy a nagy IT multik kihasználják az EU piac széttöredezettségét és olyan adóparadicsom miniállamokban adóznak, mint Luxemburg, miközben a forgalmuk nagy részét Németországban és Franciaországban generálják. Ha az EU az ilyen cégekre általános adózást vezetne be, akkor annyi adót lehetne beszedni ezektől a cégektől, mint amennyit egyébként a helyi versenytársaik fizetnek.

  Tehát nagyon is helyes, amit Macron akar.
  Az más kérdés, hogy ennél kisebb fajsúlyú ügyek is elvéreztek már az EU bürokráciát folytogató lobbitevékenység (vagy mondjuk ki nyíltan: korrupció) miatt.
  Legjobb példa erre az egységes EU távközlési piac, amit a roaming eltörlésével akartak elérni: az eredmény egy éveken át halogatott, majd a végén kiherélt megoldás lett, ami a turistáknak ad ugyan némi roaming mentességet, de az eredeti célt, a telekom piac EU szintű egyesülését sikerült kivédeniük.
  Itt is azon bukott meg a mutatvány, hogy egyes tagállamok helyi bevételtől estek volna el, a telekom cégeknek meg nyilván sokba került volna az EU szintű árverseny, így a lobbi- és a lokális politikai érdek találkozott, ami legyűrte - az amúgy magas társadalmi támogatottságú - egyesítő törekvést.

  Szvsz ezzel a koncepcióval is ez lesz: az IT cégek beindítják a korrupciós gépezetet, az adóparadicsom EU tagállamok pedig szépen megfúrják a javaslatot.
 • ugh #3
  Ti mi a faszrol beszeltek?
  Internet ado, hogy a kurva picsaba jon ide?
  A googlet megadoztatod az, hogy gyuruzik be hozzad te szerencsetlen?
  Komolyan menjetek mar a picsaba.
  En nem vagyok egyik oldalon se mert az osszes kotelre valo, de az a liberalis agybaj ami beloletek folyik mint tehenbol a szar, az tok kesz...
  Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.10.25. 09:09:02
 • overseer-7 #2
  ezt a makront meg a merkelt együtt kellene a népnek felhúznia egy lámpavasra.
  és ebben nincs semmi belpol
  Ha máshol vetődik fel az internetadóról ötlet mint itthon is..az emberek kimennek az utcára
  Ha makron csinálja.. nem történt semmi.
 • Tetsuo #1
  Ezek már mecsetekben számolják a megtakarításokat, míg mi az ókori mértékegységet, a stadiont használjuk. :-D