Berta Sándor

Robusztusabb kábelek jöhetnek

Komoly változások valósulhatnak meg egy olyan ágazatban, amely meglehetősen innovációszegénynek számít.

A Nanoleq nevű vállalkozás mögött Edi Liberato mérnök, valamint Vincent Martinez és Luca Hirt társalapítók állnak. A fiatal szakemberek egy olyan területtel foglalkoznak, amely nem tűnik túl izgalmasnak: a kábelekkel. Érthető, hogy nem egyszerű befektetőket szerezni az ilyen fejlesztésekhez, hiszen szinte mindenkit a kriptovaluták, a mesterséges intelligencia vagy a virtuális valóság érdekelnek. Vincent Martineznek mégis sikerült felkelteni az érdeklődést a munkájuk iránt.

Martinez és Hirt korábban együtt dolgoztak a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH Zürich) Bioszenzorikai és Bioelektronikai Laboratóriumában, majd tavaly év elején megalapították a nanoleq céget. Többek között olyan problémákra keresik a megoldásokat, mint a kábelek megtörése. Az általuk fejlesztett kábelek élettartama akár 100-szor hosszabb is lehet a hagyományos kábelek élettartamánál. Martinez és Hirt a laboratóriumban teszteket végeztek. Egy gép segítségével meghajlították és kinyújtották a különböző kábeleket, egészen addig, amíg azok eltörtek. A vizsgálatok eredménye az volt, hogy amíg a normális kábelek néhány száz ciklus után használhatatlanná váltak, addig az általuk kitalált új kábelek több ezer ciklust is kibírtak.

Martinez elismeri, hogy a szórakoztatóiparban a vezeték nélküli megoldások jelentik a jövőt, annak ellenére is, hogy azokhoz megfelelő akkumulátorok kellenek és a vezeték nélküli technológiák még nem elég stabilak. Az új kábelek iránt azok az ágazatok érdeklődhetnek, amelyekben a kapcsolat megbízhatósága fontos. Ilyen ágazat a robotika, az egészségügy, a repülőgépipar és az űrhajózás.

A nanoleq által fejlesztett kábelek fő eleme egy különleges anyag, amelynek köszönhetően az új kábel robusztusabb. Ezáltal elkerülhető az a probléma, hogy a kábelekben lévő fémdrótok eltörjenek, ha újra és újra meghajlítják azokat. Az egyelőre titok, hogy az anyag miből van, ugyanis a benyújtott szabadalmat még nem fogadták el. Vörös János, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola Bioszenzorikai és Bioelektronikai Intézetének professzora és a nanoleq mentora azt nyilatkozta, hogy nagyon boldog és büszke arra, hogy az egykori munkatársai ilyen magas szinten tudják hasznosítani a kutatásaikat.

Martinez végül hangsúlyozta, hogy a piacon nagy harc dúl és azt néhány nagy szereplő uralja. A jövőbeli ügyfeleik a kábeleket értékesítő és gyártó cégek lehetnek. Az ő üzleti modelljük a különleges anyagon és az ahhoz kapcsolódó technológia értékesítésén alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Agyturbinikusz #5
    Nem arra akartam utalni, az emberek 90%-nak hot mindegy, mert eleve csak a hangerore utaznak, es ugye legyen basszus :) Nekem nem ez volt a celom, mar akkor sem. :) Termeszetesen barki vehet ugyan ilyen kabelt szin aranybol, nem allok ellent neki, arra akartam felhivni a figyelmet, hogy nem valami nagy ujjitasrol van szo hanem a jozan esz felulkerekedik a trendeken... SZVSZ
  • flashpointer2 #4
    Elobb avul el egy uj szabvany miatt a kabel minthogy eltorne.
  • Tetsuo #3
    igazi hifi rajongó vagy.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.01.28. 11:22:22
  • barret #2
    Ezek megint fel fogják találni a kereket? Menjenek vissza 30 évet az időben,és már is megtalálták a megfelelő kábeleket! Ilyen egyszerű a történet...
  • Agyturbinikusz #1
    Csak egy erdekes innovacio tolem mindenkinek:

    Kb 2000-es evek eleje, egy sima sony fules, lecsereltem az eredeti kabelt, kb 2X olyan hosszura, es 2x akkora keresztmetszeture.
    Volt 18 eve, es meg mindig jo :) Nem arulom el hogy vettem az elektronikai szakuzletben sima olcso 2 erparos kabelt, meg egy 3.5 jack dugot, kb 200 ft-bol.