Berta Sándor

Tenger alatti kábelt fektetett le a Microsoft és a Facebook

Világszerte folyamatosan nőnek az igények a szélessávú internetelérések iránt. Az óriáscégek semmit sem akarnak a véletlenre bízni.

Becslések alapján 2025-ig a transzatlanti adatforgalom a mostani nyolcszorosára nő majd. Azoknak a vállalatoknak, amelyek üzlete elsősorban az adatokon alapul, komoly érdekük, hogy ne legyenek forgalmi dugók az interneten. Egyes cégek ugyanakkor nem várnak, hanem a maguk kezébe veszik az irányítást - ezek közé tartozik a Microsoft és a Facebook is. A két IT-óriás a Telxius spanyol hálózati vállalattal közösen fektette le a legnagyobb teljesítményű adatkábelt, amely Bilbao és Virginia Beach között húzódik.


A Marea nevű kábel körülbelül 6600 kilométer hosszú, a súlya közel 4650 tonna. A nyolc szálból álló, rézzel borított kábel másodpercenként 160 terabitet tud továbbítani. Ez azt jelenti, hogy egy időben 71 millió nagy felbontású videót lehet átjátszani a Mareán keresztül.

A transzatlanti hálózatok jelentőségére azután derült fény, hogy 2012 októberében az Amerikai Egyesült Államok keleti partján pusztító Sandy hurrikán több milliárd dolláros károkat okozott a vezeték nélküli, az internet- és a telefonszolgáltatásokban. Honlapok és szerverek ezrei váltak elérhetetlenné. Frank Rey, a Microsoft felhőkörnyezeti infrastruktúra részlegének globális hálózati stratégiákért felelős igazgatója rámutatott, hogy az Észak-Amerika és Európa közötti összeköttetés órákra kiesett. A redmondi óriáscég nem akart újabb ilyen esetet átélni és ebben a kérdésekben gyorsan szövetségesekre talált.


Brad Smith, a Microsoft elnöke hangsúlyozta, hogy a Marea kritikus időszakban érkezik és nem is lehet kérdés, hogy az Atlanti-óceánon keresztüli adatátviteli igények a közeljövőben növekedni fognak. A Marea az első olyan kábel, amely Virginiát és Spanyolországot köti össze, s átlagosan 3300 méteres mélységben helyezték el. A Marea építése tavaly augusztusban kezdődött el és azt tervezik, hogy az új kábelt 2018 elején helyezik üzembe.

A Microsoft már 2015-ben tenger alatti kábelprojektekbe fektetett be. A konszern megállapodásokat kötött a Hibernia Networks és az Aqua Comms cégekkel, emellett beszállt a New Cross Pacific (NCP) projektbe is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dzsagon #1
    Én is fektetek kábelt de nem a tenger alatt.