Berta Sándor

Az internet nem törékeny

Egy szakértő hibásnak tartja azt az elképzelést, hogy Oroszország árthatna a tengerfenéken lefektetett internetkábeleknek.

Nemrég számoltunk be arról, hogy az amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart az orosz tengeralattjáróknak és kémhajóknak a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábelek közelében végzett, "agresszív" tevékenysége miatt, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja ezeket. Andrew Blum korábban könyvet írt a világhálóról és minden olyan helyet felkeresett, ahol a tenger alatti kábelek elérik a szárazföldet. Számos hálózati szakemberrel is beszélgetett, és a birtokába jutott információk alapján úgy véli, hogy az aggodalmak meglehetősen alaptalanok.

"Az internet egyes részei talán sebezhetők, de az egész világháló nem. Egy kábel nyilván megsérülhet, de a hálózatokat, amelyek az internet alapját jelentik, redundáns módon alakították ki. Az Atlanti-óceán alatt 12-20 optikai kábelhálózat fut és mindegyik helyettesíthet egy másikat. A kábelek sérülése nem szokatlan, ezek a vezetékek általában 6 havonta vagy legfeljebb 2 év után tönkremennek. Az időtartam attól függ, hogy az adott térségben mennyire erős a hajóforgalom. Ráadásul, ha néhány kábelt meg is rongálnának, bizonyos adatforgalmat akkor is fenn lehetne tartani. A hálózatok felének kiiktatása azonban nagyon nagy és összehangolt akciót igényelne."

"Amennyiben valaki a kommunikációs csatornákat akarná szabotálni, akkor egy masszív hackertámadással valószínűleg nagyobb sikerrel járna. Ugyanakkor, ha valaki mind a tíz Frankfurt és New York közötti optikai kábelhálózatot megrongálná vagy megsemmisítené, akkor nem lenne olyan műholdas kapcsolat, amely a kieső kapacitásokat képes lenne pótolni. A jelenlegi kommunikáció 90-95 százaléka kábeleken keresztül zajlik" - jelentette ki Andrew Blum.

Az író hozzátette, hogy a tenger alatti kábelek megrongálásának nagy hagyományai vannak. 1914 augusztusában, egy nappal a németek hadüzenete után a britek megsemmisítettek öt német tenger alatti távírókábelt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cateran #4
  Azt ugye tudod mivel jar, ha csak 1 helyen is megszuletik 1 ilyen engedely? Igen-igen, a fel vilag kovetni fogja....
  Utoljára szerkesztette: cateran, 2015.10.31. 03:13:31
 • Cat #3
  Ez csak az angliai embereket érinti, olvassák ezeket ők.
 • Skylake #2
  Inkább erről írjatok!

  http://www.theguardian.com/uk-news/2015/oct/30/police-seek-powers-to-access-browsing-history-of-uk-computer-users

  http://www.telegraph.co.uk/news/uknews/crime/11964655/Police-to-be-granted-powers-to-view-your-internet-history.html

  http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/police-to-be-given-powers-to-view-everyones-entire-internet-history-a6714581.html

  http://uk.businessinsider.com/uk-government-internet-history-retained-year-isp-police-proposals-2015-10

  http://arstechnica.co.uk/tech-policy/2015/10/uk-police-push-for-powers-to-access-your-web-browsing-history-for-the-last-year/

  http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/could-police-see-your-internet-6733775

  https://www.reddit.com/r/news/comments/3qv0ll/police_to_be_given_powers_to_view_everyones/

  Ennyi elég lesz?
 • Zsoltee_a_bator #1
  Szoval... egesz addig nincs baj, amig valakinek nem all erdekeben inditani egy "nagyon nagy és összehangolt akciót"?