MTI

Orosz kémhajók a tenger alatti internetkábeleknél

Az amerikai hadsereg és hírszerzés attól tart az orosz tengeralattjáróknak és kémhajóknak a tengerfenéken lefektetett, létfontosságú internetkábelek közelében végzett, "agresszív" tevékenysége miatt, hogy Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja ezeket - írta a The New York Times.

A lap szerint a félelmek túlmutatnak a régi, hidegháborús aggályokon, amelyek szerint az oroszok rákapcsolódhatnak a kábelekre - ahogy azt az amerikai hírszerző szervek már évtizedekkel ezelőtt megtették. Washingtonban nem zárják ki annak lehetőségét, hogy az oroszok a legnehezebben megközelíthető helyeken vághatják át az optikai kábeleket, megbénítva ezzel a nyugati kormányok, gazdasági szereplők és polgárok számára létfontosságú kommunikációt.

A cikk elismerte, hogy semmilyen bizonyíték sincsen a vezetékek elmetszésére, de a Pentagonban növekvő gyanakvással és figyelemmel követik Oroszország haditengerészeti tevékenységét. Amerikai megítélés szerint annak feladata egyebek között a NATO döntéshozatalának megakasztása az oroszok egyre inkább előtérbe kerülő, úgynevezett hibrid hadviselési doktrínáján belül, amely a hagyományos erők bevetését a különleges műveli küldetésekkel és a 21. századi új fegyverekkel kombinálja.


A lap idézte Mark Ferguson tengernagyot, az Európában állomásozó amerikai haditengerészeti erők parancsnokát, aki szerint az orosz tengeralattjárók őrjáratozásának intenzitása az elmúlt év folyamán csaknem 50 százalékkal növekedett. A sarkkörön túl létrehozott bázisokra fordítandó és a fekete-tengeri flotta fejlesztésébe 2020-ig befektetendő 2,4 milliárd dollár azt jelzi, hogy Oroszország a szárnyakon is elkötelezetten fejleszti katonai infrastruktúráját. Moszkva emellett tengeralatti drónok kifejlesztetésén is dolgozik, amelyek kikötők és partvidékek elleni csapásmérésre szánt kisebb taktikai nukleáris eszközök hordozására képesek.


A The New York Times rámutatott, hogy a tenger fenekén húzódó internetes kábeleken keresztül napi 10 ezer milliárd dollár értékű üzleti tevékenységet bonyolítnak le, és a kommunikáció 95 százaléka is ezeken folyik. Az amerikai belbiztonsági minisztérium a vezetékek partot érésének területeit - főleg New York, Miami és Los Angeles környékén - "kritikus fontosságú infrastruktúrának" minősítette. A lap kitért rá, hogy 1971 októberében a Halibut amerikai tengeralattjáró behatolt a Japántól északra lévő Ohotszki-tengerbe, ahol rátalált egy, az orosz nukleáris erők által használt kommunikációs kábelre, amelyet sikeresen "megcsapolt". Ettől a sikertől ered a kábellehallgatások időszaka. Az amerikai haditengerészet egy évtizeddel ezelőtt építette meg az erre célra szakosodott Jimmy Carter tengeralattjárót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gosub #8
    Elképesztő, hogy mikre vetemednek. Jogtalan beavatkozás, megsértik a légteret... Lehet hogy kerítést is építettek valahol, ami tudjuk nem megoldás. Pedig már nem volt sok hátra, hogy demokrácia és béke legyen...

    Asszem minket teljesen hülyének néznek.
  • duke #7
    "Oroszország feszültség vagy konfliktus esetén megtámadhatja ezeket "

    Nem nagyon sirnek, ha a buzi arckonyvet levagnak a netrol.
  • Rics87 #6
    Csípem ezeket a terrorista segítő,fegyveres demokrácia hozó amerikaiak újabb pletykáját :)
    Inkább arról beszélne hogy miért támogatott terrorszervezeteket és miért bombázott le kórházakat?
    Érdekes módon aki meg merte támadni izrael-t az most romokban van feldarabolva eltiporva!
  • Archenemy #5
    Fú és ha az oroszok kikémlelik az "internetet", akkor már majdnem annyit fognak tudni, mint az NSA. Lyaly lyaly menekülyünk.
  • sedward #4
    az űrszemétre gondolok, nem lehet csak az ellenség műholdjainak ártani
  • molnibalage83 #3
    Mivel is szednék le az összes műholdat? Mi az, hogy "összes"?
  • sedward #2
    Legutóbb Egyiptom internet kábelét 3 búvár vágta át direkt egy halászhajóról, nem kell ehhez orosz hadsereg. És ez már többször előfordult.

    Ahogy a műhold fegyverek leszedik az összes műholdat, úgy az összes nagy országnak készen állnak egységei az internet összeköttetés megsemmisítésére is, a végső eshetőségre... Ilyen alapon bármelyik ország ellen lehet kelteni a hangulatot.
  • sedward #1
    Ez sima kommunikációs háború Oroszország ellen...

    Tehát az amerikaiak diadalmasan közlik hogy évtizedek óta megcsapolják a világ kommunikációs kábeleit, erre a célra külön tengeralattjárót építettek, aztán az oroszokra mutogatnak hogy biztos el akarja vágni a kábeleket... Ez olyan "egyél még egyet és fogd rá a nyuszira".

    Számunkra az pontosan annyira pofátlanság ha az USA vágja el az internetet...