Berta Sándor

A járványok megféke­zésében segíthet a Facebook

Az online hálózatokat használók adatai meghatározók lehetnek a fertőzések és járványok visszaszorításában.

Szakemberek a Journal of the Royal Society Interface oldalain megjelent vizsgálati anyagukban úgy vélték, ha valaki központi szerepet tölt be egy közösségi portálon, akkor valószínűbb, hogy egy betegség kórokozóit is egyik csoportról a másikra viheti át. Éppen ezért ezeket a személyeket kellene először ellenanyagokkal is beoltani, mert nagyon valószínű, hogy ezen embereknek nem csupán a világhálón van sok ismerősük, hanem a valódi életben is. A kutatók a tanulmányukhoz több mint 500 egyetemi hallgató digitális és fizikai kapcsolatait vizsgálták meg.

Enys Mones, a Dán Műszaki Egyetem munkatársa, egyben a tanulmány társszerzője kijelentette, hogy ha valaki központi szerepet tölt be a barátai számára, vagyis sok kapcsolata van telefonon vagy a Facebookon keresztül, akkor hidat képezhet a különböző közösségek között és nagy az esélye annak, hogy ez a híd például egy influenzajárvány esetén is megmaradhat a közösségek között. Amennyiben nincs elegendő ellenanyag a járvány által fenyegetett összes ember számára, akkor a védelmi intézkedéseket a kiemelkedő közösségi szerepet betöltő személyekre kell összpontosítani.

Számítógépes modellek szerint ez a megoldás majdnem annyira hatékony, mint a jelenlegi optimális ellenanyag-stratégia. Ráadásul az új eljárás olcsóbb is, mert az online tevékenységek könnyebben követhetők.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #7
    Én azt nem értem, hogy az SG szerkesztőségében egy cseppnyi igény nincs arra, hogy ilyen hulladék bullshit, kukatúró parasztvakításokat esetleg kiszelektáljon és ne közöljön le?
  • fonak #6
    Brit tudósok part nnn.
  • Elmin #5
    Pontosan úgy igaz ahogy mondod.


    "Szakemberek a Journal of the Royal Society Interface oldalain megjelent vizsgálati anyagukban úgy vélték, ha valaki központi szerepet tölt be egy közösségi portálon, akkor valószínűbb, hogy egy betegség kórokozóit is egyik csoportról a másikra viheti át. "
    Az itt leírt "szakemberek" úgy vélik.
    "Komoly" tudományos eredmény , ha csak úgy vélik.
    Ez pont a vakcina elpocsékolása lenne.
    Utoljára szerkesztette: Elmin, 2018.01.08. 22:52:51
  • Skylake #4
    Fantasztikus. Ez a barom is azt gondolja hogy a közösségi oldal = világ leképeződése.

    Tegyük fel, hogy viszont én kezdő tenorista vagyok, aki miután megnézte az ISIS néhány lefejezős és egyéb performanszát, óhatatlan vágyat érzek arra, hogy od*basszak. Mondjuk a nyakazás nekem nem pálya, viszont a biológia, az érdekel. Meg is tárgyaljuk a társakkal, - agyontitkosított kommunikációs vonalon keresztül - hogy a hatóanyagot, amit kotyvasztottam, benyomjuk a helyi vízmű víztárolójába, azaz ők. Ez sok emberre, azaz gyaúrra fog kétségtelenül hatást gyakorolni – de még hogy! Nem vagyok fent, és ők sem a gyaúrok közösségi oldalán, az FB-n. Ennek ellenére, hogy nagy hatása lesz az általunk kiváltott az k*rvaélet!

    Egy kevésbé elrugaszkodottabb dolog: „akkor hidat képezhet a különböző közösségek között”. Okés. Egy kicsi probléma van itten, már személyiségi jogilag. Az, hogy tudni lehessen, kik ezek a hídképzők, admin szintű jogosultságokhoz kellene jutnia egy állami szervnek, azaz az államnak a Facebook-on, vagy más közösségi portálokon. Ez egyben olyan információs és ebből adódóan hatalmi asszimmetriát hozna létre, amely nem megengedhető. És technikailag nem is kivitelezhető, hiszen a Facebook adattartalmának tulajdonosa a Facebook Inc. és annak részvényesei, akik szükségszerűen nem fognak ilyen explicit jogosultságokat adni sem Dánia, sem más államok kormányainak és kormányzati szerveinek.
  • TokraFan #3
    Ekkora baromságot! Az ilyen idióták járatják le a tudományt és a tudományos közösségeket.
  • gforce9 #2
    Mondjuk ki: Úgy baromság az egész ahogy van. Az online kapcsolatok abszolúte nem fedik le a fizikális kapcsolatokat. Kurvára nem ugyanaz a kettő. Átfedés lehet, de ilyet mondani:

    "ez a megoldás majdnem annyira hatékony, mint a jelenlegi optimális ellenanyag-stratégia"
    A bnullshit teteje.
  • kvp #1
    Ez kb. ott bukik meg, hogy egy buszvezeto, mekis elado vagy bkv ellenor tobb emberrel lep kapcsolatba egy nap alatt mint a legnepszerubb es legtobb kovetovel rendelkezo celeb. Innentol joval nagyobb esellyel fertozodik meg es fertoz tovabb. Az emberek fizikai kapcsolatait nem feltetlen az ismerosi koruk hanem elsosorban a munkajuk es a munkabajarasuk modja hatarozza meg. A hagyomanyos oltasi strategiak arra fokuszaltak, hogy a fizikai vilagban minel kevesbe terjedjen egy fertozes es mivel nem facebook-on terjedo virusokrol van szo, ezert ezek a strategiak tovabbra is jobbak, meg ha nem is lehet megsporolni veluk egy csomo penzt ugy, hogy csak a hires es nepszeru embereket oltjak be.