Berta Sándor

Elutasította a Broadcom ajánlatát a Qualcomm

A chipgyártó bejelentette, hogy túl alacsonynak találta a rekordmagas, 130 milliárd dolláros vételi ajánlatot.

Egy héttel ezelőtt derült ki, hogy a Broadcom felvásárolhatja a Qualcommot. A kiszivárgott információk alapján a Broadcom 70 dollárt kínált egy Qualcomm-részvényért, így a teljes vételár 103 milliárd dollárt tett volna ki. A gyártó megerősítette az ajánlat beérkezését és jelezte, hogy a vállalat vezetői, pénzügyi tanácsadói és jogászai meg fogják vizsgálni azt.

A Qualcomm most közölte, hogy elutasítja a felvásárlási ajánlatot. Paul Jacobs, a társaság ügyvezető elnöke és igazgatótanácsának vezetője a hivatalos állásfoglalásban hangsúlyozta, hogy a menedzsment egyhangúlag úgy döntött, hogy a Broadcom felvásárlási ajánlata alulértékelte a céget. Különösen igaz volt ez a Qualcomm mobiltechnológiák piacán betöltött vezető pozíciója és a jövőben várható növekedés kapcsán. Emellett a cég nem akarta megkockáztatni azt, hogy a különböző állami felügyeletek részben vagy egészben meghiúsítsák az üzletet.

Steve Mollenkopf, a Qualcomm vezérigazgatója hozzátette, hogy egyetlen más piaci szereplő sem jobb a félvezető-ágazatban náluk a mobil, a dolgok internete, az autóipari, a felhőkörnyezeti és a hálózati szegmensben. Meggyőződésük, hogy ezekben a szegmensekben jelentős mértékben növelni tudják a konszern értékét. Az 5G-korszakba való átmenetet ők akarják vezetni.

Tom Horton, a Qualcomm elnökhelyettese azt nyilatkozta, hogy az elnök és a menedzsment teljesen arra fókuszál, hogy növelje a Qualcomm értékét. Átfogó vizsgálatok és a pénzügyi tanácsadókkal, valamint a jogászokkal folytatott egyeztetések után hozták meg a döntést. Steve Mollenkopf aktuális stratégiája a részvényesek számára sokkal nagyobb értéket jelent, mint a kapott vételi ajánlat.

Jelenleg még nem lehet tudni, hogy miként fog reagálni a Broadcom. A Reuters úgy spekulált, hogy a gyártó egy még magasabb ajánlattal áll majd elő. A Broadcom székhelye jelenleg Szingapúrban van, így egy esetleges felvásárlást az Amerikai Egyesült Államokba Irányuló Külföldi Befektetéseket Vizsgáló Bizottság (CFIUS) vizsgálna. Ugyanakkor a székhely hamarosan az USA-ba kerülhet a Donald Trump amerikai elnök által bejelentett adóreformnak köszönhetően, ebben az esetben ugyanis nem egy külföldi vállalat átvételéről lenne szó. Egyébként valószínűnek tűnik, hogy a versenyhivatalok jóváhagynák az üzletet, mert a két társaság csak kis részben működik hasonló területeken.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!