Berta Sándor

A Qualcommé az NXP

Az üzlet hivatalosan is létrejött, de az ár a korábban emlegetett 30 helyett végül 47 milliárd dollár lett.

Megerősítést nyert az a korábbi sajtóhír, hogy az amerikai cég felvásárolhatja európai vetélytársát. Az üzlet célja, hogy a Qualcomm biztosítsa piacvezető pozícióját a hálózatba kötött autók területén. Az NXP chipjei megtalálhatók számos okostelefonban, gépkocsiban és táblagépben, valamint érintés nélküli fizetési megoldásban és a dolgok internetének világában.

Az elmúlt hónapokban számos spekuláció jelent meg arról, hogy a Qualcomm megvásárolhatja az NXP-t és most ez be is igazolódott. Ugyanakkor van egy apró, de fontos eltérés: a tengerentúli gyártónak jóval mélyebben kell a zsebébe nyúlnia, mint azt eredetileg gondolta. A tranzakció ugyanis 47 milliárd dollárba kerül, korábban körülbelül 30 milliárd dolláros vételárról volt szó.

Az új közös cég éves bevétele meghaladja majd a 30 milliárd dollárt. A célkitűzések között szerepel a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése, továbbá mérsékelnék a termékfejlesztési kiadásokat. A chiptervezés az egyre fejlettebb miniatürizálás miatt egyre összetettebb és kockázatosabb feladat. Az NXP felvásárlásával viszont jelentős mértékben csökken a pénzügyi kockázata a fejlesztéseknek.

A Qualcomm bevételeinek nagy része nem a chipek, hanem a mobilszabadalmak értékesítéséből származik. Emiatt a társaság különleges helyzetben van a piacon, ráadásul kicsit függetlenítheti magát a mobilpiactól és a chipjeitől. Az mindenesetre biztos, hogy a konszern a jövőben sokkal teljesebb megoldásokon dolgozhat majd és az autópiac mellett a rendszerchipek, valamint a 3G- és a 4G-modemek területét is lefedheti a termékeivel. Előtérbe kerülhet a dolgok internete és a biztonság, a mikrovezérlők fejlesztése, a biztonságos azonosítási eljárások és a mobil tranzakciók is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!