Berta Sándor

Svájci hivatalok manipulálták a Wikipédia cikkeit

Az alpesi ország hivatalnokai módosították a népszerű lexikon számukra nem tetsző anyagait.

A svájci hivatalok munkatársai csak tavaly 398 német nyelvű cikket manipuláltak. A beavatkozás minden esetben a svájci szövetségi közigazgatási hivatal számítógépeiről történt. Az elmúlt öt évben több mint 1500 bejegyzést módosítottak, 2003 óta több mint 5500 cikket írtak át.

A svájci hivatalnokok olyan gyakran éltek a szerkesztési lehetőségekkel, hogy a helyi közigazgatási hivatal IP-címeit az elmúlt két évben többször is letiltották. Az indoklás az volt, hogy több svájci szövetségi hivatal Wikipédia-anyagaiba is reklámszövegeket illesztettek be. A Wikipédia szerkesztői ugyanakkor felismerték a változtatásokat és a szövegeket az eredeti állapotukba állították vissza. Probléma volt továbbá, hogy a hivatalnokok nem csupán a helyesírási hibákat javították ki, hanem a távközlési adattárolással vagy az NDB svájci titkosszolgálattal kapcsolatos információkat is törölték.

A Wikipédia megerősítette, hogy olyan gyakoriak voltak a beavatkozások, hogy kénytelen volt közbelépni. A svájci szövetségi informatikai és távközlési hivatal megerősítette, hogy tudott az IP-címek blokkolásáról. A hivatal ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nincs olyan központi irányelv, amely a Wikipédia-cikkek módosítására vonatkozik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    Svájci demokratúra.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.02.12. 01:13:02
  • zsgaby #1
    Nahát?!
    Nem csak a Szovjetúnióban és érdekszférájában történt ilyen? Pedig manapság illik azt hinni :)