Gyurkity Péter

Használt telefonokkal bányásznak Bitcoint

A Samsung azonban több más módon is igyekszik új értelmet adni régebbi telefonjainak.

Az okostelefonok piacát továbbra is magabiztosan vezető dél-koreai gyártó még 2012-ben indította el házon belül a C-Lab névre keresztelt inkubációs műhelyt, amely a kreativitást és az innovációt helyezte előtérbe, mostanában pedig egyre gyakrabban az újrafelhasználás úttörőjeként jelenik meg a különböző rendezvényeken. Érdekes megoldásokat mutattak be a napokban, amelyek nagyobb visszhangot váltottak ki.

Az egyelőre ideiglenes internetes oldalon több ilyen megoldást ismerhetünk meg, amelyek az új „Upcycling” elképzelés keretében álltak össze, hogy megfelelő példát adjanak a régi, megunt kütyük újrafelhasználására. Ezek egyike a 40 Galaxy S5 okostelefonból álló monstrum, amely kifejezetten Bitcoin-bányászási feladatokat lát el, vagyis a kriptopénz előállításában segédkezik, a jelek szerint megfelelő teljesítményt szolgáltatva. A San Francisco városában nemrég megrendezett fejlesztői konferencián emellett bemutattak egy linuxos laptoppá átalakított Galaxy táblát, egy akváriumot monitorozó Galaxy S3-at, valamint egy, a bejárati ajtót figyelő, arcfelismerést támogató régebbi telefont.


Természetesen a Bitcoin-bányászó masina váltotta ki a legnagyobb érdeklődést a látogatók körében, ám a Samsung meglehetősen hallgatag volt a részletekkel kapcsolatban. Annyit mindenesetre elárultak, hogy mindössze 8 darab Galaxy S5 már hatékonyabban el tudja látni ezt a feladatot, mint egy átlagos asztali számítógép, bár ezzel kapcsolatban azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy manapság már egyáltalán nem hagyományos PC-ken futtatják az ehhez szükséges algoritmusokat. A cég persze nem is ezért igyekszik nagyobb hangsúlyt helyezni az újrahasznosításra, hiszen sok esetben gyakorlatilag bármilyen szerepkör betöltése jobb alternatíva, mint a telefonok szétszerelése és alkatrészenkénti felhasználása.

A Samsung a jövőben nyílt platformként képzeli el a további elképzelések begyűjtését és népszerűsítését, ennek keretében a projekt saját weboldalt kap majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #10
    Súlyosabb dolog mint elsőre tűnhet:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Technophilia
  • HuMarci #9
    Pedig milyen jó az az S5, már több mint 3 éve nyúzom.
  • fszrtkvltzttni #8
    Azok szabványos UVC kommunikációt használnak általában. Ezzel az androidos libbel mennie kellene:
    https://github.com/saki4510t/UVCCamera
  • zola2000 #7
    Vicces augusztusi cikk "4ezer dollár körül van az árfolyama"

    Nézem most 7ezer.
  • cateran #6
    "akkor is csak a chip gyártójának éri meg."

    Ha te mondod....


    Utoljára szerkesztette: cateran, 2017.11.06. 18:54:31
  • asgh #5
    Első sorban az a gond az újrahasznosítással, hogy gyakran nincs támogatás már a fél éves harverekhez sem. Én pl. lecseréltem a kínai droidos telefonomat és szerettem volna usb mikroszkóp monitornak használni. Reménytelen a dolog, ha nem akarsz egy dokumentálatlan hardverhez nulláról usb drivert fejleszteni. A nagyobb brandek ebből a szempontból valamivel jobbak, mert ha nagyobb példányszámban kel el a hardver, akkor nagyobb az esélye, hogy valaki opensource fejleszt rá, de a közösségi fejlesztések is elhalnak egy idő után.
  • Andrevv #4
    Inkább adnának nekem egy S5-öt olcsón, szívesen elfogadnám, és ők is jobban járnának...
  • grobs #3
    Nehéz elképzelni, hogy ezt komolyan gondolják. Érdekességnek jó, de ha tényleg csak bányászni akarnak vele akkor érdemesebb kibelezni, és egy célrendszerrel távolról vezérelni (ha kell).
    A gpu része a soc-nak elképzelhető, hogy képes gazdaságosan bányászni. A többi viszont teljesen fölösleges.
  • kvp #2
    Hat nem jutott tul sok dolog az eszukbe. Gyakorlatilag barmire lehet hasznalni egy hasznalt telefont, amire egy ujat is lehetne es kis barkacsolassal jo beagyazott szamitogepnek is (aksi, erintokijelzo, kozponti rendszer, gsm/wifi, kamera), csak i/o portokat kell ratenni. A bitcoin banyaszat az nagyobb energiapocsekolas, mintha inkabb tenyleg szetszednek a telefonokat. Viszont a tobbi az nagyjabol hasznalhato, felteve hogy a hasznalt telefont nem meghibasodas miatt csereltek le. Az, hogy az ember olcsobban jon ki hogy ha vesz egy hasznalt (vagy olcso uj) telefont egy beagyazott celszamitogep helyett, az viszont szomoru, de a tomegtermeles mukodese miatt erheto.
  • asgh #1
    Ez a bitcoin bányászás max. demózásra lehetett jó, mert bitcoint gazdaságosan már csak célchipekkel lehet bányászni és akkor is csak a chip gyártójának éri meg.