Berta Sándor

Spekulációk tárgya lehet, de nem tiltandó a bitcoin

A banki szakemberek nincsenek elragadtatva a virtuális pénzektől, a tájékozatlan emberek sok pénzt veszíthetnek rajtuk.

A virtuális pénzek "spekulációs objektumok", amelyek értéke nagyon gyorsan változik. Nem alkalmas az értékek megőrzésére és csupán egy csereeszköz, amit nem egy központi bank ad ki, hanem nem ismert piaci szereplők. Aki befektet a virtuális pénzbe, az adott esetben nagy veszteségeket könyvelhet el. Míg a bitcoinnál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy túl kevés van belőle és ez sebezhetővé teszi az erős árfolyam-ingadozásokkal szemben, addig a Onecoin konstrukciója inkább egy piramisjátékra hasonlít. A virtuális valutákkal kapcsolatos rendkívüli fogyasztói kockázatokra többször figyelmeztetett mind az Európai Bankhatóság (EBA), mind a Magyar Nemzeti Bank.

Carl-Ludwig Thiele, a Német Szövetségi Bank elnökségi tagja szerint minden polgár, aki a megtakarításait bitcoinba fekteti be, számoljon az extrém árfolyam-ingadozásokkal, és aki ennek ellenére úgy gondolja, hogy a virtuális pénz van olyan stabil és biztonságos, mint az euró vagy a dollár, az hozza meg a döntését, de azért később saját magának kell a felelősséget viselnie. A szövetségi bank csak figyelmeztetheti az embereket, de nem hozhat helyettük befektetési döntéseket.

Az elnökségi tag kifejtette azt is, hogy bármennyire instabil árfolyamú a bitcoin, nem lát okot a fizetőeszközként való betiltására vagy betiltatására. Szerinte a virtuális pénz nem jelent fenyegetést a pénzügyi rendszerre sem. Fontos ugyanakkor, hogy a felhasználók a bitcoin használatával semmiképpen sem sérthetik meg a pénzmosás elleni szabályokat. Thiele végül hangsúlyozta, hogy bármennyire kritikus is a bitcoinnal kapcsolatban, de rendkívül érdekesnek tartja a mögötte lévő technológiát, amely biztonságos és titkosított pénzügyi átutalásokat tesz lehetővé.

Ezzel szemben a OneCoinért jelenleg semmiféle valós áru vagy szolgáltatás nem vásárolható, árfolyama objektíven megállapíthatatlan. A rendszerbe magas hozamokat ígérve szerveznek az interneten keresztül új belépőket oly módon, hogy utóbbiak befizetéseiből a korábban csatlakozottaknak - akiknek így erőteljes anyagi érdeke a marketing és a toborzás - jutalékot fizetnek. Így tehát a OneCoin látszólag valamiféle eszközökbe történő befektetést tesz lehetővé, valójában azonban kereskedni kizárólag a tevékenységet szervező által üzemeltetett zárt és nem ellenőrizhető fórumon lehet.

Az Európai Unió Bírósága 2015 októberében pénznek ismerte el a bitcoint. A testület határozata szerint a bitcoinnal végzett ügyletekre a törvényes fizetőeszközöket érintő szabályozások vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #8
    Jah, adhatsz egy 100 grammos aranyérme forintot is (a btc ilyen)

    Ez inkább arról szól, hogy nem 20millió btc van 700ezer forint/darab áron hanem ha úgy tetszik 20 000milliárd satoshi van 0.7 filléres árat ér darabja - tehát korlátlanul osztható.

    bármikor lehet tizedesvessző csúsztatás bitcoinnál ha az kell.
    Utoljára szerkesztette: zola2000, 2017.07.06. 09:50:20
  • AcsMarci #7
    ""Míg a bitcoinnál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy túl kevés van belőle és ez sebezhetővé teszi az erős árfolyam-ingadozásokkal szemben"

    Ez az állítás értelmetlen. Teljesen mindegy hogy hány nullát írunk a számok mögé"
    Igen?? Akkor gyere hozzám dolgozni, 1 millióst kezdő fizetésed lesz, és hogy könnyebb legyen mindkettőnknek, mikor utalom a pénzed, elhagyom az összes 0-t az 1-es mögül.
  • Agyturbinikusz #6
    Nem erdekes: Bank mondja Bitcoinnak, hogy veszelyes :)

    Hallotak mar az Amerikaban bankrendszer eszetlenul kihelyezett hiteleirol?

    Az nem veszelyes ugye? Vagy a tozsdei spekulacio amit a bankok csinalnak?

    Esetleg az ingatlan spekulacio?

    Nem nem a bankok nem csinalnak ilyet az mind Bitcoin.... :)
  • morguldae #5
    A OneCoin egyértelműen piramis játék. Átverés, semmi értelme. Ez nem egy tényleges fizető eszköz. Ez csak egy lenyúlás.
  • AgentKis #4
    Nálunk ettől nem kell félni. Majd az OBA-val kifizettetik, ha valami szemét, önjelölt bróker belebukja a befektetői pénzét... XD
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.05.11. 10:27:30
  • zola2000 #3
    Szerintem most inkább altcoinokat érdemes venni, (Ethereum, litecoin, dash) a Bitcoin mellé, és ha az egyik árfolyama be is zuhan, a többi tartja magát. Bár az árfolyam ingadozik mióta léteznek blokklánc alapú pénzek a tendencia inkább felfelé irányul. A Bitcoin most 1800 dollár, szerintem hamarosan lesz egy korrigáció, csak azután veszek. (De a megtakarításnak csak kis részét merem így is csak erre rátenni)

    A onecoin tényleg csak egy szimpla piramisjáték.
  • Cat #2
    Szerintem arra gondolhat, hogy néhány nagytulajdonos tranzakciói is meg tudják mozgatni az árfolyamot. Dehát ez mondjuk a magyar forinttal ugyanígy van. Nyilván az euróhoz képest nézi.
    Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.05.11. 02:33:47
  • Sydra #1
    "Míg a bitcoinnál a legnagyobb problémát az jelenti, hogy túl kevés van belőle és ez sebezhetővé teszi az erős árfolyam-ingadozásokkal szemben"

    Ez az állítás értelmetlen. Teljesen mindegy hogy hány nullát írunk a számok mögé.