Berta Sándor

Egy bitcoin több mint 1000 dollárt ér

A digitális fizetőeszköz három év után jutott el ismét a korábbi árfolyamszintre.

2014-ben és 2015-ben is komoly botrányokkal kellett megküzdenie a bitcoinnak, elég csak a Mt. Gox ügyre gondolni. Az elmúlt hónapokban azonban nyugalmas időszak köszöntött be a virtuális pénz életében és ennek köszönhető az is, hogy sikerült elérni a korábbi árfolyamszintet és így - három esztendő után először - egy bitcoin ismét több mint 1000 dollárt ér. Az európai Bitstamp tőzsdén egy bitcoinért 1022 amerikai dollárt adtak, legutóbb 2013 decemberében jegyezték ilyen magasan a digitális fizetőeszköz árfolyamát.

A bitcoin esetében ilyen hatalmas árfolyam-ingadozások egyáltalán nem számítanak különlegesnek. 2013 végén 1100 dollárt ér egyetlen bitcoin, majd a Mt. Gox bitcointőzsdével kapcsolatos botrány és annak következményei után 400 dollár alá esett az árfolyam. Ugyanakkor az nagyon is szokatlan, hogy kereskedelmi naponként két számjegyű kilengések legyenek. Tavaly például nem volt ritkaság a 10 százalékos gyengülés vagy erősödés, de ezek elmaradtak a korábbi árfolyam-változásoktól, hiszen 2013-ban nem voltak ritkák az akár 40 százalékos árfolyam-gyengülések vagy -erősödések sem.

A bitcoin jelenleg abból profitál, hogy a kínai felhasználók egyre inkább érdeklődnek a virtuális pénz iránt, mert a jüan 2016-ban 7 százalékkal gyengült. Éppen ezért sok kínai állampolgár alternatívákat kezdett keresni. Emellett Indiában is egyre többen figyelnek a bitcoinra, ami elsősorban az ottani elképesztő pénzügyi lépéseknek köszönhető, konkrétan annak, hogy a helyi jegybank az egyik napról a másikra érvénytelenítette a legnagyobb címletű készpénzeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Már több mint 700 altcoin van úgyhogy elkéstél.

    De szerintem ma is jó befektetés, biztos vagyok benne, hogy a kriptovaluták ha el nem is törlik a hagyományos pénz, de akkor is több van bennük mint ahogy most állnak (15 milliárd dollár)
  • Baker1 #3
    Nem bizony!
  • lammaer #2
    "helyi jegybank az egyik napról a másikra érvénytelenítette a legnagyobb címletű készpénzeket." - látom nem csak nálunk vannak unortodox módszerek...
  • Baker1 #1
    Ahhoz képest, hogy ezt a pénznemet be akarták tiltani, egészen jól dübörög a piacon. :) Lehet, hogy én is ki fogok találni valami hasonlót!