Berta Sándor

4 milliárd dolláros pénzmosás bitcoin segítségével

Egy orosz férfit azzal vádolnak, hogy a saját bitcointőzsdéjén keresztül mosta tisztára az összeget.

A 37 éves Alexander Vinniket Görögországban tartóztatták le. Az intézkedést nemzetközi nyomozás előzte meg, amelyben többek között az amerikai igazságügyi minisztérium is részt vett. Vinnik nem csupán egy szabálytalanul működő bitcointőzsdét működtetett, hanem a tevékenységével megkönnyítette a kábítószer kereskedelmet is.

Az orosz férfi a tulajdonosa és az üzemeltetője is volt a 2011 óta létező BTC-e nevű bitcointőzsdének, amelynek a székhelye Bulgáriában volt. A BTC-e rendszerén keresztül forgalomba kerülő digitális pénzek egy része hackertámadásokból és zsarolóvírusos akciókból származott. Az összeg egy része volt az a pénz is, amelyet a Mt. Gox nevű ismert bitcointőzsde feltörésekor szereztek az elkövetők. Vinniket többek között pénzmosással, pénzmosással kapcsolatos összeesküvéssel, engedély nélküli pénzügyi szolgáltatás működtetésével és jogellenes pénzügyi tranzakciók folytatásával vádolják, ezek büntetési tétele 5 és 20 év börtön között van. A férfi egyelőre nem kommentálta az ellene felhozott vádakat.

Eddig egyébként nem lehetett tudni, hogy ki áll a BTC-e mögött, amely a világ egyik legrégebbi „kriptopiacterének” számított és segített az ügyfeleknek abban, hogy a bitcoinjaikat más digitális pénzekbe válthassák át. A tőzsdéről elterjedt, hogy nem működik együtt a hatóságokkal és a felhasználók személyazonosságának ellenőrzését sem tekinti kiemelkedőnek fontos feladatnak. A BTC-e nem kommentálta a hírt. A cég honlapja jelenleg nem elérhető és a Twitteren azt írta, hogy a szolgáltatás 5-10 napon belül lesz újra hozzáférhető.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!