Berta Sándor

Oroszország saját kriptovalutát akar létrehozni

Oroszország fontos lépésre szánta el magát.

A The CoinTelegraph és a TechCrunch arról számolt be, hogy Oroszország saját kriptovalutát akar létrehozni. A kriptorubel ugyanakkor nem igazán hasonlítható össze a bitcoinnal, az ethereummal és a többi virtuális fizetőeszközzel. Ennek oka, hogy az orosz államnak nem érdeke egy teljesen decentralizált valuta megalkotása. A kriptorubelről gyakorlatilag semmilyen információ sem szivárgott ki, de azt tudni lehet, hogy nem lesz bányászható és szabadon, illetve korlátlanul lehet majd átváltani a hagyományos rubelre. Ez lesz egyébként az első olyan kriptovaluta, amelyet egy adott állam bocsát ki. A bevezetés 2 hónapon belül várható.

A blokklánc technológia lehetővé teszi a különböző értékek egyszerű cseréjét, ezáltal feleslegessé válnak a felügyeletek, a banki illetékek és díjak, valamint a bonyolult azonosítóeljárások. A tranzakciók történetét egymástól független és egyenrangú számítógépek tartják nyilván és bővítik tovább, melyekhez bárki csatlakozhat. A bankok és pénzintézetek pont ellentétes alapon, központilag szervezve működnek.
Az orosz kormány, valamint az Orosz Központi Bank szigorúan szabályozni akarja a kriptorubelt, amely a blokklánc technológiára fog épülni és amelyre 13 százalékos adó vonatkozik majd abban esetben, ha az eladó nem tudja igazolni, hogy milyen forrásból szerezte meg a virtuális fizetőeszközt. A hírt Nyikolaj Nyikiforov kommunikációs miniszter jelentette be. A politikus közölte: a kriptovalutát azért vezetik be, mert biztosak abban, hogy ha ők nem teszik meg ezt a lépést, akkor az Eurázsiai Gazdasági Közösséghez tartozó szomszédaik igen.

A bejelentés azért érdekes, mert éppen a napokban vált ismertté, hogy Oroszországban be fogják tiltani a bitcoint, s az orosz pénzügyi tárca és a központi bank az év végéig kidolgozza a kriptodeviza-forgalmat szabályozó törvény alaptervezetét. A kriptorubel forgalomba hozása egyáltalán nem új elképzelés. 2015 szeptemberében már szó volt arról, hogy 2016-ban megjelenhet a BitRubel, amelyet a fizetési tranzakciók bonyolításával foglalkozó orosz Qiwi vállalat adott volna ki. Júniusban pedig Olga Szkorobogatova, az orosz központi bank elnökhelyettese kijelentette, hogy nemzeti kriptodevizát fognak létrehozni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)