Berta Sándor

Egyszerűbb adózás jöhet az IT-óriásoknak

Az amerikai cégek anélkül működnek Európában, hogy a helyi társaságokkal összemérhetó adót fizetnének, ezen változtatna az EU.

Franciaország együtt dolgozik Németországgal és más partnerekkel azon, hogy egyszerűbb törvények szülessenek, amelyek az olyan IT-óriások, mint a Google, az Apple, a Facebook és az Amazon realisztikusabb adózását tennék lehetővé. Az új tervezeteket Franciaország szeptember közepén mutatná be az Európai Unió tallinni csúcstalálkozóján, míg Németország a saját javaslataival a szeptember 24-i nemzeti parlamenti választások után áll majd elő - ez utóbbit Dennis Kolberg, a német pénzügyminisztérium egyik szóvivője közölte.

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter kijelentette, hogy Európának meg kell tanulnia jobban megvédeni a gazdasági érdekeit - Kína ezt teszi és az Amerikai Egyesült Államok is. Az amerikai cégek nem élvezhetik a franciaországi vagy más európai piacok előnyeit anélkül, hogy megfizetnék azokat az adókat, amelyeket más francia vagy európai vállalatoknak is meg kell fizetniük. A téma egyébként már a júliusi közös francia-német kormányülésen szóba került, de az elképzelések csak a következő hónapokban öltenek majd konkrét formákat.

Az amerikai társaságok előszeretettel alkalmazzák az Írországon keresztüli könyvelést, vagyis a "dupla ír" nevű módszert, így küszöbölve ki a helyi adófizetést. A "Double Irish with a Dutch Sandwich" becenevű rendszer lényege, hogy az Európa-szerte meglévő leányvállalatok a nagyon kedvező adózású írországi telephelyre utalják a pénzt virtuális költségek (jogdíjak és licencek) megfizetésére hivatkozva. Júliusban Bruno Le Maire arra kérte az Európai Uniót, hogy a kontinensen fizettesse meg a rájuk eső méltányos adót az olyan amerikai internetes vállalatokkal, mint a Google, az Amazon vagy a Facebook.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!