Berta Sándor

EU - egyelőre fellélegez­hetnek az IT-óriások

Úgy tűnik, hogy az amerikai informatikai cégeknek nem kell attól tartaniuk, hogy a közeljövőben megváltoznának a rájuk vonatkozó európai uniós adószabályok.

A Google, az Apple, a Facebook vagy az Amazon szinte nem is fizetnek Európában adót, mert nyereségüket olyan országokban mutatják ki, ahol hatalmas kedvezményeket könyvelhetnek el. A fő kedvezményezett Írország, ami cserébe több ezer igen magas fizetésű munkahelyet tudhat magáénak, és ezért például minden jogi eszközt megragad, hogy ne kelljen befizettetnie 13 milliárd eurót az Apple-vel. A franciák ezt úgy szüntetnék meg, hogy ne a nyereség, hanem a bevétel után kelljen a cégeknek adót fizetniük, és abban az országban tegyék ezt, ahonnan az származik. A kezdeményezéshez csatlakozott Németország, Olaszország és Spanyolország.

Most ismertté vált, hogy Luxemburg, Hollandia és Írország mindenképpen meg akarja gátolni a kezdeményezést, ami érthető lépés a részükről, hiszen mind a három állam az IT-konszernek adóparadicsomának számít. A három ország képviselői az európai uniós pénzügyminiszterek tallinni találkozóján ismertették is az álláspontjukat. Pierre Gramegna luxemburgi pénzügyminiszter kijelentette, hogy nem lenne észszerű az Európai Unió számára, ha egyedül kezdene harcot ezen a területen. De az Európai Bizottság is közölte az aggályait, a testület azt szeretné, ha a kérdésben globális megoldás születne.

Franciaország ezzel szemben úgy vélte, hogy ez a folyamat túlzottan lassú. A francia-német-olasz-spanyol állásponthoz csatlakozott az észt fővárosban további hat tagállam, azonban mindez semmire nem elég, ugyanis az adószabályok szigorításához egyhangú döntés kell. A tagországok a szeptember 29-i tallinni digitális csúcstalálkozóig akarnak közös nevezőre jutni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • nlght #4
  fejloves +1

  Amíg kampány- és alapítványtámogatás címén legálisan lehet vesztegetni a politikusokat (illetve lehet illegálisan is) addig nem lesz komolyabb változás.
 • fejlodes #3
  Igazad van de ez akkor sem fair, mivel a bruttó árat fizetjük a termékért, amiben benne van az adó, mégsem a mi országunk adóbevételét növeli. Ebben az esetben tehát vagy nem kéne adóztatni vagy pedig ezt az adót a megfelelő országba el kéne juttatni.
  Ráadásul az adóparadicsomokat nyilván a nagyobb cégek használják, ami tisztességtelen előnyszerzés a kisebbekkel szemben, mondhatni versenyellenes.
 • Cat #2
  "Miért viheti egy cég nyereségét és bevételét egy olyan (sőt több) országba, ahol ténylegesen jóformán semmit nem csinál (csak csökkenti adóterhét)?"

  Csomó módszer van rá, pl. az ír cég a licencek birtokosa, és a többi európai leányvállalat nekik fizet használati jogot, így szivattyúzzák át a nyereséget oda, ahol azután "adóznak".

  A Deutsche Telekom másképp csinálta a Magyar Telekommal: utóbbi hiteleket vett fel a német anyacégtől, akinek azután kamatot fizetett. De lehet azt is csinálni, hogy a magyar leány szerzői jogok használatáért fizet a külföldi anyának. Vagy ott van a transzferárazás, amikor a leányvállalatok egymásnak fizetnek valamiért.
 • fejlodes #1
  Az adót ott kellene megfizetni abban az országban, ahol a nyereség és a bevétel keletkezik illetve ahol a munkavállalók dolgoznak. Emiatt az adóparadicsomoknak nem is kellene létezniük, tiltani kellene minden formáját. Miért viheti egy cég nyereségét és bevételét egy olyan (sőt több) országba, ahol ténylegesen jóformán semmit nem csinál (csak csökkenti adóterhét)? Ez egyben azt is jelenti, hogy a cégek illetve kisebb részben az adóparadicsomok gazdagodnak a többiek kárára.
  Ez igazságtalan és növeli az egyenlőtlenséget, ugyanis a nagy cégek (vezetői) gazdagodnak a kis emberek kárára.
  A megoldás is alapvetően egyszerű lenne. Az adóparadicsomok jellemzően kis országok. Meg kell tiltani a kereskedelmet 2 oldalú egyezményeken keresztül az adóparadicsomokkal szemben vagy valamilyen szankciókat hozni ellenük.