Berta Sándor

Csak egy nagy kezdőlökésre van szüksége a kiterjesztett valóságnak

Lassan kiforrottá válik a valóság egy szemüvegen vagy okostelefonon át virtuális dolgokkal való vegyítése, de kellene egy nagy cég a technológia mögé, hogy széles tömegek is elkezdjenek foglalkozni vele.

"Amennyiben valaki a telefonjára néz és már nem tudja megkülönböztetni, hogy melyik a valódi és melyik a virtuális tárgy, akkor siker koronázta az erőfeszítéseinket" - ecsetelte Philipp Nagele, a Wikitude technikai vezetője a kiterjesztett valóság (AR) lényegét. A cégnek San Franciscóban van a központja, és a kiterjesztett valóság technológia területén az egyik meghatározó szereplőnek számít. Fejlesztői csomagjukkal 20 000 alkalmazást hoztak létre, melyeket több, mint egymilliárd alkalommal töltöttek le. Nagele ugyanakkor elismerte, hogy még időbe telik, amíg a kiterjesztett valóság igazán kiforrott lesz és elterjedhet a tömegpiacon. A szakember 2019-re vagy 2020-ra várja az áttörést.

A technológiában rejlő lehetőségeket elsőként a Pokémon Go mutatta be, a játék sokat segített az iparnak, de inkább kivételnek számított, mint egy trend beindítójának. Azóta az érdeklődés nagyon megcsappant, a Wikitude menedzsere úgy véli, hogy új lendületet majd az Apple fejlesztései adhatnak majd a piacnak. Ennek oka, hogy egyrészt az iOS 11-be bekerült az ARKit nevű fejlesztőeszköz, másrészt a társaság marketingereje is előreviheti a fejlesztéseket. Az ágazatban tartja magát az a szóbeszéd, hogy a társaság kiterjesztett valóság szemüvegen is dolgozik. Nagele szerint a készüléket csak akkor fogja piacra dobni az Apple, ha a megoldás és egyúttal a technológia is a széles tömegek számára elfogadható lesz.


A következő lépcsőfokot az AR számára az ipari környezetet fogja jelenteni. Ilyen lehet a szemüvegek megjelenése a karbantartásban és a gyártásban, ahol a munkatársak munka közben láthatják a különböző útmutatókat vagy vizuális segítséget kérhetnek. Nagele rámutatott, hogy ha sikerül az egyes eljárásokra fordított időt 30-ról 20 percre csökkenteni, akkor az pénzügyi előnyöket jelent és akár a nagyobb befektetéseket is indokolttá teheti.

A Wikitude 2009 óta van jelen a piacon. A vállalkozás eredetileg Mobilizy néven indult és eleinte kiterjesztett valóság böngészőt akart készíteni. Ez a szoftver lehetett volna a gyűjtőhelye az AR-alkalmazásoknak, erre azonban nem tudtak működőképes üzleti modellt építeni, mert ahhoz át kellett volna alakulniuk reklámcéggé. Mentőövet jelentett viszont, hogy egyre több vállalat akarta licencelni a kifejlesztett megoldásukat, amely szerepet kapott a 2012-es londoni olimpiai játékokon éppúgy, mint a 2016-os franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokságon. A Wikitude partnerei között van a Time Magazine, a Ford és a 20th Century Fox.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sir Cryalot #9
    " epson moverio csalad ipari felhasznalasra."

    OLED, lambertian pontszerű sugárzás , azért adják hozzá a sötétítő lencsét mert nincs elég fénye egyébként (megy kárba mert párhuzmosítani kell a sugarakat),

    adott 1 db mélység amire fókuszálhatsz (vagy közeli vagy távoli), mini látószög az csak a sokadik a sorban ezek elég kemény limitációk.

  • kvp #8
    Google maps alapu AR rendszer mar volt 2.4es Android alatt is. A technologia eleg regen adott, csak nem nagyon hasznaljuk, mert egyreszt nincs hozza eleg hasznalhato adat feltoltve, masreszt az embereknek nem eleg intuitiv. Sokaknak meg google hasznalata sem az. A hetkoznapi ARhez tenyleg jol jonnenek az okosszemuvegek, de ez meg odebb van. Hasznalhato prototipusok viszont mar vannak, lasd pl. epson moverio csalad ipari felhasznalasra.
  • asgh #7
    Nem kell a telefonodat magad folyamatosan magad elé tartanod, csak akkor, ha szükséged van extra információra. Az AR - leszámítva a játékokat - alapvetően az információhoz jutást egyszerűsíti.
    Pl. nem kell egy termék összes apróbetűjét átolvasni hogy kiderüljön, hogy allergiás vagy-e rá, elég beállítani az eü. profilodat és a telefon rárak egy bazinagy felkiáltójelet a termék képére, hogy "ne vedd meg paraszt, mert belehalsz".
  • Sir Cryalot #6
    Ha egy vállalat nekiáll kifejleszteni új kijelző technológiát , annak a végösszege jellemzően 5 billio dolláros nagyságrend, persze lehetnek szerencsés véletlenek, de én nagyvállalatokról beszéltem.

    Amit a hírekben látunk azok rendszerint régi kijelzőtechnológiák adaptációi, pl. projektorokban LCOS és DLP a rendszeresen visszatérő veteránok, 80as évekből származnak. Mindkettő nemrég jutott el arra a szintre hogy katonai CRT szimulátorokat leselejtezzék miattuk. Google glass LCOS volt, és nem volt 20fok látószöge sem, >2000 dollárért.

    Az Apple hordható kijelzős szabadalma DLP. Tim Cook szerint még vagy 10 évig nincs technológia hozzá, ő már csak tudja , talán azért csináltat sztenderd OLED -et Taiwanon mert nem érzi fenyegetve magát.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.23. 16:59:58
  • Sir Cryalot #5
    Nagy tévhit hogy ezek tudnak versenyezni nappali fénnyel.

    Egy neoncső az 10.000 egység fényes, ezeknek a kütyüknek meg van 200. Legmodernebb bolti tévé 1500-2000 egység (nit) és az a HDR.

    Bármi fényes dolgon megcsillan a nap, az messze nagyobb dinamikatartomány mint a 10.000.

    Nappali fénnyel vesenyképes HUD, az a jelenlegi csúcstechnológián is túlmutató dolog.
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.23. 15:50:12
  • Kara kán #4
    Na, és ezek a szem elé biggyesztett bigyók mennyire fogják tönkretenni a látásod?
    Vagy úgyis mindegy, mert belátható időn belül csak műszemes ember lesz?
  • Sir Cryalot #3
    A katonai CRT alapú HUD-okat nemrég kezdték felváltani a monokróm nem-CRT megoldások, a sokat emlegetett F35-ös sisakja 500.000 dollár per db, és 500.000 dollárért az nem see-through.

    Környezeti fénnyel ui. nehéz versenyezni.

    Érdemes megnézni hogy drága autókban jelenleg mennyire komoly HUD van, ahol könnyűszerrel lehetne szinte bármilyen nagy és nehéz , nem csak "kis izé".
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.22. 03:03:45
  • Cat #2
    Csak egy kis izét kell rácsiptetni bármilyen szemüvegre. Évtizedek óta használják a dolgot például harci helikopter-pilótáknál. Ugyanaz, csak sokkal jobb grafikával, kereskedelmi célokra.
  • dzsagon #1
    Úgy menjek az utcán, hogy magam elé tartok egy telefont? Hüjék ezek?